ben d90 kullanıyorum ve genellikle beyaz ayarı akıllı çözümler üretiyor.
ancak zaman zaman iç mekan çekimlerinde eğer duvarlarda kırmızı tonlarda yada turuncu gibi tonlarda boyandıysa ve pencerelerden ışık giriyor ve bu ışık tüm odayı aydınlatıyorsa o zaman beyaz ayarı sapıtabiliyor otomatikte. böyle durumlarda manuel olarak uygun beyaz ayarını seçiyorum.
Foruma katılmak için üye olun...
Normalde her ışık değişikliğinde beyaz ayarını filtre ya da gri kart ile falan yapmanız lazım. RAW çekiyorsanız sonradan müdehale şansınız olabiliyor. Bu nedenle RAW çekiyorsanız çok da dert değil. Benim daha önce buna benzer soru ve sorunlar için tavsiyem gri kart kullanmanız. Böylece çektikten sonra ışık ısısını ve renk tonlarını ayarlayabilirsiniz. Ben Lastolite'ın XpoBalance (http://www.lastolite.com/xpobalance.php) ürününü kullanıyorum. Bu verdiğim linkten ürün ve kullanılışıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Oldukça işe yarayan birşey. Işık ve şartlar her değiştiğinde bununla birinci kareyi çekip ondan sonra devam edin. Ürünün kullanımla ilgili videolarını da yine aynı sitede http://www.lastolite.com/video-demos.php kısmındaki video listesinden XpoBalance'ı seçerek görebilirsiniz. Umarım yararlı olmuştur.
Bu mesaj 06.07.2009 10:03 tarihinde değiştirildi.
40D niz var saniyorum profilinizden ekipmaniniza baktim. Auto modunda RAW cekin ve pc ye yuklediginizde ornegin Canon'un ucretsiz foto programi olan DPP (Digital Photo Pro) ile acin, ilgili WB seceneklerini tek tek tecrube edip deneyebilirsiniz. Gerekli duzenlemeleri yaptiktan sonra JPG e cevirin. Ben de 40D kullaniyorum ve genelde Auto WB modunda kaliyorum, 70-80% ideal yada ideale yakin bir beyaz dengesi cikariyor. Sonrasinda gerektigi zaman RAW uzerinde DPP kullanarak beyaz dengesine mudahale ediyorum.
merhabalar,
beyaz ayarı için White Balans Filtreleri kullanabilirsiniz, pratik ve çok başarılı sonuçlar elde ediliyor,
ben denedim ancak satın almadım, biraz pahalı,
bunun dışında "gri kart" kullanımı yanlış olur, "beyaz bir nesne" kullanarak manuel WB ayarı yapmanızı öneririm,
gri kart pozlama değeri için ışık şidddetinin ölçülmesine yarar,
WB manuel yapılacak ise her ışık kaynağı değişiminde, ya da günü her saatinde yeniden yapılmalıdır.
zira tüm gün güneş olsa dahi güneşin günün saatlerine göre farklı KELVIN değerlerine sahip olduğu unutulmamalıdır...
saygılar.....
Sayın ecekirge,
Grey kart kullanmak yanlış olur demişsiniz. Tek başına tabii ki yetersiz olabilir haklısınız ama benim kullandığım Lastolite XpoBalance ürünü normal bir grey kart değil. Üçlü bir kalibrasyon sunuyor (beyaz, gri ve siyah). Ben özellikle stüdyoda arka arkaya bir modelin seri fotoğraflarını çekerken ten ve renk tonlarının tutması çok önemli. Bu kart oldukça yardımcı oluyor. Ben de daha önceleri beyaz filtre falan kullandım ama onların dezavantajı şu 67mm'den 72mm'ye oradan 77mm'ye geçerken yani değişik çaplardaki filtreleri kullanan lensler arasında geçiş yaparken her lens için ayrı white balance filtresi kullanmanız gerekiyor. Onu tak onu sökle gerçekten uğraşılacak gibi değil. Ayrıca devamlı bu tip filtreleri takıp sökmek diğer filtrenin ya da lensin kendi filtre vidalama yuvasına da zarar verebiliyor. Ben yine de XpoBalance derim :D Gerçekten biraz incelerseniz siz de güzel bir ürün olduğunu göreceksiniz.
Selamlar
Öncelikle fotoğraflarınızı RAW çekmek üzere kameranızı ayarlayın.Daha sonra her hangi bir saat yada mekanda gerçek fotoğrafınızı çekmeden önce her hangi bir beyaz nesnenin fotoğrafını çekin.Daha sonra gerçek çekimlerinizi yapın. Fotoğrafları işlemek için Photoshop ve ADOBE.COM dan indirebileceğiniz CAMERARAW programını kullanın.
Gerçek fotoğraflarınızı işlemeye başlamadan önce Camera Raw da WB tool 'u kullanarak çektiğiniz beyaz nesneden WB ayarını yapın. daha sonra bu elde ettiğiniz TEMPERATURE ve TINT değerlerini kullanarak gerçek fotoğraflarınızı işlemeye başlayın.
En doğru WB ayarını elde etmiş olursunuz.
Bu mesaj 06.07.2009 18:50 tarihinde değiştirildi.
görüş ve öneri yazan herkese teşekkür ederim.en akıllıcası makineye beyaz bir nesnenin fotosunu çekip tanıtmak.
sayın aoz , profesyonel ve stüdyo ortamlarında çekim yapmadığım için dediğiniz ürünlere şu an için ihtiyacım yok.
sayın hakan avcı ;dediğinizde haklısınız.özelikle ortam küçük ve floresan varsa sonuçalr acayip oluyor. :)
hakan kalkan;bende genelde oto modda kullanıyorum.sebebi tembellik. :)ama nikon p90da öğlen güneşli havada beyaz modunu değiştiriyordum.(onuda 1 kere yaptım zaten)
çoğu çekim için oto wb iyi ama bazen bulutlu havada ve iç mekan floresan altı çekimlerde müdahale etmek gerekiyor.eğer çekim profesyonel ve bir maddi bir sonucu varsa sayın aoz un önerilerini değerlendirmek gerekli.
beyaz ayarını yapacağınız çekime, hava şartlarına, iç-dış mekana, ışık kaynağına göre değiştiriyormusunuz yoksa ben bilmem makinem daha iyi bilir diyip otomatik modda mı makinenizemi bırakıyorsunuz?