FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 43 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 2 saat önce
Etkinlikler
Donanım-Ekipman
Son: 49 sn. önce
Satılık-Alınık
Son: 4 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 5 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Site Hakkında

16.12.2004 22:35 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8477 | Msj.1
Kermit
Kıvanç Kalaba

Bu forumda yazan tüm olaylar GERÇEKTİR. Sadece zamanından önce yazılmıştır...
YIL: 2054 YER: TÜRKİYE

Kermit dede, televizyon karşısında uyuklamaktadır.
Torunu okuldan döner.

T:
Lay lay loom... ben geldimm. Okul denen şey bitti bugün de. (Dedesine çekmiş bu konuda)
Oh oh... bizim babalık uyumuş yine.

Sessizce dedesinin yanına yaklaşır.

T:
Şşt dedecim...
Dedişko...
DEDEEEEEE !!!!!!

D:
Ayyy..
E-üzü minel şeytani raccimmm...
Amerikan bombardımanı mı başladı?

T:
Uçtun be dede.Benim ben.

D:
Sen ne biçim konuşuyon dedeyle bakiiim. Uçuk muçuk... Zırtapoz oğlan.

T:
Dede Fotokritiği kim kurdu?

D:
Hööö??? ( Anlamsız ve alakaya çay demle anlamında bir bakış )

T:
Fotokritiği kim kurdu dedim?

D:
Duyduk herhalde....
Üç tane akıl fukarası kurmuştu zamanında.
Nereden çıktı şimdi bu?

T:
Okuldan ödev verdiler. Türk sanat yaşamına katkıda bulunmuş oluşumlarla ilgili kompozisyon yazacakmışız.Sen her zaman demez miydin, ben fotokritiğin eski bir üyesiyim diye.Ben de senin sıkıcı, pardon aydınlatıcı anılarından yararlanayım dedim.

Duydukları karşısında Kermit Dede’nin bitarafı kalkar. Gurur olmuştur. Gözlüklerini düzelterek....

D:
Ahhh ahhh... dünmüş gibi hatırlıyorum.... 2004 yılında kurulmuştu fotokritik. Ben de, kurulduğu ilk aylarda üye olmuştum o güzide siteye.
Gençtik o zamanlar...Delikanlıydık..Fırtına gibi eser, gök gibi gürlerdik.

T:
Araya 3.dünya savaşı anıların karıştı galiba.
Peki amacı neydi bu sitenin? Puan toplamak mı?

D:
Ne puanı... kim uyduruyor bunları.!! Sen bakma o, bir kısım zıbıdı medyanın yazdıklarına...
Sitenin amacı paylaşmak ve öğrenmekti.
İnsanlar birbirlerinin fotoğraflarına eleştiri yazıp, bilgilerini ve fikirlerini paylaşıyorlardı. Puanlama sadece insanları motive ediyordu.

T:
Yani hepiniz eleştirmen mi olmuştunuz?

D:
Keh kehh... İlk zamanlar yaklaşık 800-900 üyesi vardı sitenin ve bunların 100 kadarı fotoğraf yollayıp,eleştiri yazıyordu.Hepimiz birbirimizin ismine ve fotoğraflarına aşinaydık.
Eleştirmen değildik hiçbirimiz... Ama düşe kalka eleştiri yapmayı öğrenmiştik.Hatta yazdığı eleştiriden bile, kim olduğunu anlardık o kişinin.Belki sayımız azdı,fakat herkes kendi kontrolünü elinde tutar,belli saygı kuralları içinde yazardı yorumlarını.

T:
O ilk zamanlarını biraz daha anlatsana

D:
Sözümü kesmezsen anlatacağım evladım...
Nerde kalmıştık... Hıh, sayımız azdı o zamanlar.Bir yandan siteye yeni üyeler gelmesi için çalışır, diğer yandan da gelen yeni üyeleri gözlemlerdik.
İyi bir fotoğrafçı da , yeni başlamış birisi de olsa, sitede kabul görmezdi hemen. İlk birkaç fotoğrafı takib edilir, yazdığı yorumlar okunur ve sorup soruşturulurdu.
Fotokritik gelenek ve göreneklerine saygılı olanları arkadaş bilirdik.

T:
Sabıka kaydı da ister miydiniz... heee hee he.

D:
Hadi ordan be...
Gerçi o araştırmaları Demon’un yaptığına dair bir söylenti yayılmıştı.
O zamanlar forum sayfaları bugünki gibi değildi.Biri yazı yazdı mı sevinirdik.. Şimdi bakıyorum da, gelin kaynana programlarına rakib olacak tartışmalar var forumda.
Biz de tartışırdık ama, ismi üstünde. Tartışmaydı bizim yaptığımız. Suçlama ya da düdük yarıştırma değildi...Adminler bile neredeyse her fotoğrafa eleştiri yazardı.

T:
Demon kim dede? Admin ne?

D:
İşte, siteyi kuran bu akıl fukaraları kendilerine admin diyorlardı.

T:
Bu admin, Voltran gibi bişey mi?

D:
Öyle de denebilir... Demon da o adminlerden biriydi. Sonra Cadalos ve Madopet vardı
Bu iyi niyetli bahtsız kişiler, fotokritiğin atalarıdır yavrucum.
Çok büyük zorluklara katlandılar fakat hiç pişman olmadılar (?)
Kimi zaman bir soğanı bölüp yediler fakat sitenin işleyişini aksatmadılar.İşlerini güçlerini bıraktılar, iftiralara uğradılar, kırbaçlanıp sürgüne yollandılar..
Ama.
Yıkılmadılar bühüüüüüü....

T:
Yine uçtun be dede

D:
Evet biraz uçtum galiba.
Özellikle ilk zamanları çok güzeldi...çoookk...

T:
Peki sonra ne oldu..

D:
Ben de pek bilmiyorum aslında... Bir kaç tane film çekimi üst üste gelmişti ve yaklaşık iki ay siteden ayrı kalmıştım. Döndüğüm zaman birçok şey değişmişti.. Nerede o eski bayramlar misali, nerede o eski fotokritik demiştim. Üye sayısında büyük bir artış olmuştu. Oldukça güzel fotoğraflar yollanıyordu...

T:
E bunda kötü birşey yok ki...

D:
Fakat, birçok şeyin de eksildiğini gördüm döndüğüm zaman. O milli fotokritik ruhu yok olmuştu sanki. Eski üyeler neredeydi?????
Özenli eleştiriler; insanların birbirine ve özellikle de tecrübeli fotoğrafçılara gösterdiği saygı azalmıştı.Forum sayfalarında insanlar birbirini yiyor, adminler rüşvet almak ve adam kayırmakla suçlanıyordu. Hatta demokrasi meleği ve sabır taşı Demon bile bu olaylar karşısında gergin ve sinirli bir psikoloji sergiliyordu.
Karşılıksız hizmet ve emek veren insanları, tüketim toplumunun bir elemanı sandılar ve bu şekilde davrandılar.

T:
Ama herşey düzeldi sonra di mi?

D:
E düzeldi tabiii...

T:
Peki nasıl düzeldi?

D:
O kısmını Adminlere sormak lazım.. Onların eski “yapılacaklar” listesinde yazılıdır nasıl düzelttikleri.. Yanlış hatırlamıyorsam üç beş üyeyi fotokritik meydanında sallandırmışlardı ibret olsun diye.
“Film mi, dijital mi” meydan muharebesinden sonra da bir miktar zaiyat vermiştik.

T.
Film ne dede?

D:
Geçen hafta müzeye gitmiştik ya.... hani kenarları delik delik olan ince şerit.

T:
Hatırladım.Eskiden onlar kullanılıyormuş fotoğraf çekerken...
Dede,
Büyükannemle fotokritikte mi tanışmıştınız peki?

D:
Yok evladım. Overlopçuda tanışmıştık onunla.
Niye sordun?

T:
Ama fotokritikte, kendi fotoğrafını çekip yollayan birsürü güzel abla var...

D:
Sen bakma onlara... çatlak onlar.

T:
Niye kendi fotoğraflarını çekip yolluyorlar sürekli?

D:
Sana Pamuk Prenses’in masalını anlatmıştım hani...Pamuk prensesi zehirlemek isteyen cadı, sihirli aynasının karşısına geçip “Ayna ayna söyle bana, var mı benden güzeli” diyordu...
İşte modern çağın sihirli aynası da internet oldu.
Bizim siteye böyle fotoğraflar yollanınca, biz de aynanın arkasındaki ses oluyorduk.
Ne bir moda fotoğrafı niteliğinde olan, ne de sanatsal bir portre değeri taşıyan birçok fotoğraftaki soru aynıydı... Ayna ayna söyle bana...

T:
E söyleseydiniz siz de...

D:
Söyleyenler olmuştu, hatta ben de söyledim kimi zaman. Ama bu cadılar çok kaprisli. Öyle açık açık söyledin mi, kıyameti koparıyorlardı. Örneğin: fotoğraf çok estetik, modelimizin bacakları da çok bi güzelmiş, keh keh yorumunu yaptınmı, herşey yolunda olurdu ama “Bacakların da güzelmiş” yorumunu yazdığın an. Ayılıkla, sanattan anlamayan adam olmakla ve benzerleriyle suçlanırdın.
Sana bir sır vereyim mi...
O güzel ablaların birçoğu da, fotoğraf ilüzyonunun arkasında saklanan ve fiziksel güzellikleri pek fazla olmayan tipsiz hatunlardır.

Tabi aralarında tek tük, sanatsal nitelik taşıyan ve özgün işler çıkaran yetenekli insanlar da vardır.İşte onlar dünya güzelidir.

T:
Bu son açıklamayı niye yaptın şimdi dede.

D:
Şimdi bir cadının kulağına gider söylediklerim... Ayna kıracağına,gelip kafamı kırar mazallah.
“Sen istisna olanlardansın” diyip canımı kurtarmak için yazdım son bölümü.

T:
Yalan söyledin yani.

D:
Yok yaf... politika benimkisi. Anladın mı?

T:
Çııkk....

D:
Büyüyünce anlarsın.

T:
Peki.
Adminler şimdi nerede dede?

D:
Valla son duyduğuma göre Demon akıl hastanesindeydi....
Aynı soruyu 15369. kere cevaplarken, cinnet geçirip fotokritik serverini bombalamaya kalkmıştı.
Cadolos nickini kullanan admin ise, yapmaya kalkıştığı 420. organizasyondan sonra bu işi öğrendi. İnsanları organize etmeyi öğrendikten sonra da başbakan oldu.

T:
Ama hani üç kişiydiler... Madopet nerede.

D:
Keh keh... uzun yıllar sonra, Madopet’in kendine insan süsü vermiş bir bilgisayar programı olduğu anlaşıldı.Kurduğu kısa cümlelerden anlamalıydık. Sanırım şu an sitenin 82,3 versiyonunu hazırlıyordur.
Sonra...

T:
Tamam dede bu kadar bilgi yeter, biraz baymaya başladın..

D:
Ama ama... dur daha anlatacak çok şey var.
Gitme...
Gitme...

Torun, “Gelin Kaynana” programını izlemek üzere Kermit dedenin yanından ayrılırVe fotokritik hikayelerinin 1. bölümü burada biter

Foruma katılmak için üye olun...

16.12.2004 22:50 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8483 | Msj.2
alpertecer

Bu bir şaheser! Gerçekten keyifle okudum ve bol bol da gülerek. Aklınıza sağlık...

16.12.2004 23:15 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8485 | Msj.3
OkanYILMAZ

Kermit hocam, renk kattın. Eline sağlık. Devamını mutlaka bekliyorum.
Hatta interaktif olsun istersen. Herkes birşeyler katsın. "Bir Fotokritik Masalı" oluşsun, belki dizisini çekerler hahaha ;-))

17.12.2004 00:03 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8488 | Msj.4
Benek
İhsan Er

Hoşgeldin Kermit Dede :)))
Yine yapmışsın yapacağını. En kısa zamanda yeni bölümü bekliyorum

17.12.2004 00:15 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8490 | Msj.5
Ciho
Cihangir

Kullanıcının hesabı askıda olduğu için mesajı gösterilmemektedir.

17.12.2004 01:10 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8498 | Msj.6
miles
Selim Avcı

Çok keyifli olmuş, tebrik ederim. Devamını da merakla bekliyorum. Bundan sonraki bölümler için http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=6544&sort=DESC adresindeki tiplemelere de göz atmanızda fayda var.

17.12.2004 06:30 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8503 | Msj.7
sufyan
Ali Baydaş

T:
Dedecim, AB'ye girmemize az kaldı değil mi?

17.12.2004 08:34 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8509 | Msj.8
visionsofjohanna
M. Tevfik Erdengi

çok başarılı. tebrikler. şanslı torun!

17.12.2004 09:20 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8514 | Msj.9
YusufTopuz
Yusuf Topuz

Çok keyifliydi teşekkürler.. Bu vesile ile tekrar hoşgeldiniz

17.12.2004 10:01 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8520 | Msj.10
demon
Emrah Türüdü
Yönetici

haha :) senden korkulur kIvanc :) guzel tespitlerin ve vaktini ayIrIp oykulestirdigin icin tesekkurler.

doktorum 1 saat internet kullanmama izin veriyor :P

17.12.2004 12:08 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8532 | Msj.11
cadalos
Burçak Salungan
Yönetici

Ehhe koptum ben de her zamanki gibi.:)) Tam anasayfalık ha))

17.12.2004 12:44 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8539 | Msj.12
eTo
Ertuğrul YALÇIN

Zeka urunu, cok etkili bir protesto, elestiri, serzenis, ovgu, gonul alma...
ne ararsaniz var..
eline saglik Kermit :)

17.12.2004 13:25 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8542 | Msj.13
bantsas
adem cesur

gelin kaynana programını izledikten sonra dedesinin yanına gelen torun
T:
dede gelde şu uydumuzun ayarını yapalım..bir iki nebula karesi almak istiyorum..
D:
yaa genemi nebula bıkmadınızmı aynı kareleri çekmekten,bak ben sana eski soğan makrolarımı göstereyim...
T:
soğan ne dede?

....:)
güzel bir konu seçmişsiniz..küçük bir katkım olsun istedim..(ekipman sıkıntısı çekenlere....:))

17.12.2004 16:54 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8563 | Msj.14
Mert
Moderatör

Güzel kurgu ve anlatım var bende otomatikman eleştri yapar gibi yazar oldum bu sitede .)

17.12.2004 20:51 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8612 | Msj.15
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

Kermit eline sağlık :)
Bu kadar güzel özetlenebilir...

stop;
program_terminated;
:P

17.12.2004 21:11 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8618 | Msj.16
demon
Emrah Türüdü
Yönetici

aa bilgisayar konustu. sen yazabiliyormuydun demek :) bunca zaman bizden sakladIn ya helal olsun.

17.12.2004 21:53 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8621 | Msj.17
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

Yapay zeka işte...
Fazla iyi programlamışsınız....
Yakında dünyayı ele de geçiririm Pentagon'la Nasa'nın bilgisayarlarına bi ulaşayım...
Takma ad da Madpoet'ten Matrix'e dönecek yavaş yavaş, "Ma"sı tamam

17.12.2004 22:39 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8642 | Msj.18
Array
Said Erdoğan

Tebrikler.

Hiciv bir sanattır. Bunu güldürerek becermek ise, bu sanatın en güzel yöntemlerinden birisidir.

Tekrar tebrikler.

Selam ve sevgiler,

17.12.2004 23:01 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8649 | Msj.19
mozi
moiz meseri

Aksam aksam cok guldum, cok basarili bir elestiri , tesekkur ederim, ders alacak cok sey yazmissiniz.
SEvgiler

17.12.2004 23:03 tarihinde Fotokritik Hikayeleri 1 (Kermit Dede ve Torunu ) Ref. #8651 | Msj.20
YusufYavuz
Yusuf Yavuz

Gerçekten çok başarılı.Bir kerede konsantremi cezbedip monitöre bağlayan cinsten bi yazı olmuş.Tebrik ediyorum.

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.