FotoKritik

Üye ol
  • anasayfa
  • fotoğraflar
  • market
  • gruplar
  • kullanıcılar
  • ekipmanlar
  • forum
Forum Çekim Teknikleri elle poz telafisi nasıl yapılır?
Forum Kategorileri
  • Çekim Teknikleri
    3 saat önce mesaj yollandı
  • Dijital Teknikler
    59 dk. önce mesaj yollandı
  • Etkinlikler
    8 saat önce mesaj yollandı
  • Donanım-Ekipman
    25 dk. önce mesaj yollandı
  • Satılık-Alınık
    1 dk. önce mesaj yollandı
  • Tüketici Köşesi
    5 saat önce mesaj yollandı
  • Foto-Röportaj
    1 hafta önce mesaj yollandı
  • OrnitoFoto
    1 gün önce mesaj yollandı
  • Site Hakkında
    1 saat önce mesaj yollandı
  • Karanlık Oda
    8 saat önce mesaj yollandı
  • Genel
    3 saat önce mesaj yollandı
  • Forumda ara
  • Yeni Başlık Aç
  • Kategoriye
    Git
  • Eskiden Yeniye
  • Yeniden Eskiye
burak Burak Aktekin 06.12.2004 13:18 tarihinde # 7203 | Msj. 1

kataloglarda fotograf makinelerin ozellikleri anlatilirken,elle poz telafisi -2,+2 stop. gibi seyler yaziyor,peki nasil yapiliyor bu? Mantiği nedir?

Foruma katılmak için üye olun...

June8 CÜNEYT OCAKLILAR 06.12.2004 13:34 tarihinde # 7207 | Msj. 2

Exposure Compensation (Türkçesi: Poz Telafisi gibi bir şey olur herhalde) Makinenizin o poz için önerdiği EV (exposure value) poz değerlerine müdahale edilmesi anlamına gelir. (-) değerler under exposure, yani makinenin önerdiği ayardan daha az bir pozlama, (+) değerler ise over exposure, yani makinenin verdiğinden daha yüksek bir pozlama gerçekleştirir. Exsposure Bracketing özelliği olan bir çok makinede ise, bir poz, az, normal ve çok pozlanmış sırada otomatik olarak çekilebilir.

http://www.dpreview.com/learn/?/key=exposure_compensation

http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Exposure/Auto_Bracketing_01.htm

burak Burak Aktekin 06.12.2004 22:34 tarihinde # 7259 | Msj. 3

Oncelikle usenmeyip cevap yazdiginiz icin tesekkur ederim;ama bu ozelligi hala anlayabilmis degilim,eger ben makinenin verdigi poz degerlerine guvenmezsem bazi durumlarda,manuelden istedigim gibi + yada - stop yaparim zaten diyafram yada enstantene degerleri ile oynarak.Bu "ozelliğin" fonksiyonu nedir?

sevenhill 07.12.2004 00:41 tarihinde # 7295 | Msj. 4

Bu özelliğin fonksiyonu şudur:
Mesela tripod ile az ışıklı bir yerde gece çekimi yapacaksınız. Enstantane değerini 20 ya da 30sn olarak belirlediniz. Siz makineyi enstantane öncelikli (S) konuma getirdiğinizde makine sizin seçtiğiniz perde hızına en uygun diyafram değerini belirler.

Ya da yine oldukça az ışıklı bir yerde çekim yapacaksınız. Diyaframı mümkün olduğu kadar açtınız (1-2-3 gibi). Makineyi Diyafram öncelikli (A) konuma getirirseniz, makine sizin istediğiniz diyafram değerine en uygun enstantane değerini seçecektir.

(M) konumunda ise değerler tamamen size ait. Mesela hareket efekti vermek istiyorsunuz. Ve aynı zamanda alan derinliğini arttırmak istiyorsunuz. O zaman (A) ya da (S) öncelikli konumlar size istediğiniz sonucu vermeyecektir. Siz bu durumda (M durumunda) hem diyaframı hem de perde hızını kendi isteğinize ve yaratmak istediğiniz efekte göre belirlersiniz.

Her ne kadar (M) konumu çok kullanışlı gibi görünse de yeterince tecrübeli değilseniz hataya açıktır. Çok özel bir etki yaratmak istediğiniz durumlar haricinde diyafram ve/veya enstantane öncelikli çalışmak hem istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlar, hem hata yapma riskini en aza indirir, hem de uygulama esnasında öğrenmenizi sağlar.

Bunun haricinde Bracketing de tavsiye edilebilir bir özellik.

(Bracketing: Işığın sürekli değiştiği, ışık ölçümünden emin olunmadığı ya da mutlaka doğru sonuç alınması gereken konularda doğru olduğu varsayılan ilk poz değerinde bir değişkenin (enstantane ya da diyafram) sabit tutularak diğer değişkenin daha altında ve daha üzerinde farklı poz değerleri ile seri çekimlerinin yapılması.)

Not: Özellikle kar fotoğrafı çekerken ve kumsalda çekim yaparken bu özellikleri kullanmanız gerekebilir. Yine çok koyu bir fon önünde ışıklı bir obje varsa ya da siluet çekimi yapmak istiyorsanız yine bu özellikler çok işinize yarayacak.
Karda ve kumsalda ışık yansıması olacağından makinenin pozometresi yanılacak ve size yanlış ölçüm verecektir. Karlı havada yansıyan ışıktan dolayı pozometre ışığı fazla olarak okuyacak ve buna bağlı olarak da size olduğundan düşük bir enstantane değeri verecektir. Halbuki makinenin verdiği değer gerçek değer olmadığı için yeterli pozlama yapılamamış olacak ve kar beyaz yerine gri çıkacaktır. Bu durumda enstantane değerine müdahale etmeniz şarttır. Dolayısıyla (S) konumu burada devreye giriyor.
Ya da siluet çekimi yapacaksınız. Dolayısıyla ölçümü aydınlık bölgeden alacaksınız. Ölçümü aldınız. Makineyi çekim yapacağınız yere doğrulttunuz. O sırada makine size başka bir değer okuyacak. Siz aydınlık bölgede okuduğunuz değeri vermezseniz siluet etkisi oluşmayacak. Bu durumda da yine sizin müdahale etmeniz şart.
Ya da hava oldukça kapalı. Ve binaların arasında gölge bir alanda çekim yapıyorsunuz. Az ışık var, fazla pozlama yapmak size göre daha iyi sonuç verecek. O zaman enstantane öncelikli (S) çalışmak sizin için daha uygun olacaktır.
Örnekleri çoğaltmak mümkün.
Biraz deneyerek, biraz okuyarak, zamanla size hangi konum daha uygun geliyor bunu belirlersiniz.
Kolay gelsin....

burak Burak Aktekin 07.12.2004 01:11 tarihinde # 7303 | Msj. 5

size de teşekkür ederim;ama yine istedigim cevabi almis degilim;ama yazdiklariniz illaki forumu okuma firsati bulan yeni baslayanlar icin faydali olucaktir.

Benim bahsettiğim fotograf pozlama yontemleri degil..Kataloglarda,makinenin ozellikleri yazilirken "pozlama telafisi" diye bir tanim geciyor,ve en iyi makinelerde +/-3 ev iken makine kalitesi dustukce bu aralikta azaliyor.Pozlama kontrolu ve pozlama modlarini sormuyorum,pozlama telafisi diye gecen ozelligi soryorum,makinemde +/- 2 ev pozlama telafisi varmis,ama nedir bilmiyorum,yardimci olursaniz cok sevinirim.

June8 CÜNEYT OCAKLILAR 07.12.2004 09:29 tarihinde # 7314 | Msj. 6

Makinenin poz değerlerine güvenmezsem manuelden + ya da - stop yaparım demişsiniz. Galiba ben ilk cevabımda bir konuyu atlamışım. Exposure compensation aralıkları daha hassastır. Siz diyaframı 1 stop değiştirdiğinizde 1 stop fark elde edebilirsiniz ama ara değerleri (-1/3 stop gibi) elle veremezsiniz. Şimdi şu örnek sayılara bakıp poz telafisinin -2.0 dan +2.0 a kadar aldığı değerleri görelim:

-2.0, -1.7, -1.3, -1.0, -0.7, -0.3, 0.0, .3, .7, 1.0, 1.3, 1.7, 2.0

Bu sayılar +-2.0 poz telafisi yapabilen bir makine içindir. +-3 yapabilen bir makinede, alt ve üst limitler 3 e çıkar.

Bu örnekte, poz telafi kademesinin 1/3 (0.33) olduğunu görüyoruz. Bazı makinelerde 1/2 (0.5) seçeneği de bulunur:

-2.0, -1.5, -1.0, -0.5, 0.0, .5, 1.0, 1.5, 2.0 gibi.

Sarazen Serdar Sagkan 07.12.2004 16:37 tarihinde # 7395 | Msj. 7

Anlatayım dilimin döndüğü kadar Burak kardeşim.

İşin mantıgını anlamak istiyorsun.

Homojen aydınlatılan bir yüzeyden makinenin pozometresi ile ölçüm alıp, her seferinde 1 stop az pozlandırıp 5 çekim yaparsan, sonra 1 stop fazla pozlandırıp 5 çekim daha yaparsan elde edecegin 10 kare tam detaysız siyahtan başlayıp, tam detaysız beyaz ile sonuçlanan tüm gri ara tonları içeren 10 adetlik bir skala elde etmene sebeb olur. Buna zon skalası adı verilir. 0 tam siyah, 5 orta gri, 10 tam beyaz bölge olarak adlandırılır. 1,2,3 4, 6,7,8,9 numaralarda birer ton bölgesidir.

Bu bölgeler içinde 3-7 nolu bölgelerde bir fotografta yeterli olabilecek detay elde edilebilir. 3 ün altı ve 7 nin üstünde detay kaybolur. Dikkat edersen 3 ile 7. bölgeler arasındakşi stop farkı 5 tir zaten bir film duyarlılıgıda 5 stopluk kontras farkını tesbit edebilecek yetenektedir.

Demekki ozaman bizim çektigimiz bir karede en karanlık bölge ile en aydınlık bölge arasında eger 5 stopluk fark varsa fotograf iyi pozlanmış sayılır. Bu marjı geçersen gölge bölgelerin detaysız çıkar yada aydınlık bölgelerin "patlar"

Şimdi burası önemli. Bütün pozometreler nereye yöneltilirlerse yöneltilsinler. Yöneltildikleri objeden yansıyan ışıgı 5. bölge olarak (orta gri) kabul eder ve degerleri buna göre veririler. Yani kar beyazından aldıgın ışıgı da, siyah kadifeden aldıgın ışıgı da gri olarak kabul eder ve degerleri buna göre saptar. Bu degerlere sadık kalırsan kar da kadifede fotografta gri çıkar.

O halde ne yapacaksın ? pozometrenin 5. bölgeye göre verdigi degeri ilgili bölgeye az veya çok pozlamak suretiyle taşıyacaksın. Ölçüm aldıgın obje eger 5. bölgedeyse pozometrenin verdigi degeri aynen kullanacaksın.

Poz telafisinin kısaca mantıgı budur. Bu kadar yeterliyse tamam. Biraz daha istiyorsan devam ederiz. Selamlar.

hokosto Kadir Asnaz 08.12.2004 05:51 tarihinde # 7459 | Msj. 8

burak merhaba aynı makınayı kullanıyoruz sanırım maıl adresim kadirasnaz@hotmail.com msn kullanıyorsan uzun uzun anlatırım sana su anda sadece bu satırları yazabılecek kadar ayaktayım kusura bakma gerci arkadaslar zaten cok uzunn anlatmıslar ama olsun sormak ısteıdıgın bır sey varsa cekınme...

schizophrenia 08.12.2004 14:17 tarihinde # 7480 | Msj. 9

murat germen'in dijital fotoğraf makinesi ile pozlama teknikleri isimli bir makalesi var photoline'da yayınlanmış olan.

indirmek için:
http://www.photoline.com.tr/download/pozlamateknikleri.zip

burak Burak Aktekin 08.12.2004 17:21 tarihinde # 7509 | Msj. 10

cüneyt bey şimdi anladim,cok teşekkürler.. atladiğınız nokta,tamda benim merak ettiğim noktaydi :) aslinda ben bu ozelligi kullaniyormusum diyebiliriz..

serdar bey,size de tesekkur ederim,yanlis anlamadiysam,benim sectigim konu/obje'nin rengi gri ise,makinenin verdigi degerlere guvenmeliyim fotografta gercek renkleri gorebilmek icin,oyle mi?

peki,etraf karla kapli ve ben objektifi kara cevirip zoom yaptim ve kare icinde sadece kar kalacak sekilde cekim yaptim,cikan fotograf bu sefer beyaz mi olur gri mi?

yada soyle bir ornek daha iyi olur,siyahtan beyaza kadar azalan tonlarda on sayfayı duvara yapistirdim ve normal isikta bunun fotografini cekmeye karar verdim.Ortadaki gri kağıda iice zoom yapıp deger aldim,sonra degeri bozmadan zoomu geri alarak 10 kagidi da icine alacak sekilde fotografi cektim,cıkan fotografta renkler oldugu gibi mi cikar? Hic zoom yapmadan olcum yapıp ceksem nasil olur?

burak Burak Aktekin 08.12.2004 17:28 tarihinde # 7510 | Msj. 11

teşekkürler kadir,msn'yi bir kac gun icinde yukleyecegim,o zaman eklerim listeye tabi,seni ykaladikca da soracaklarimi sorarım :)

Sarazen Serdar Sagkan 08.12.2004 18:31 tarihinde # 7516 | Msj. 12

Burak konuyu aşagı yukarı anlamışsın. Sorularına cevap vereyim ve biraz daha açayım.

Evet. Kadrajı karla doldurur, poz düzeltmesi yapmadan çekersen kar fotografta gri çıkar. Çünkü pozometre karı, 5. bölgede algılar ve orta griye ulaşacagın poz degerlerini sana verir. Şİmdi sen eger karı tamamen beyaz olarak tesbit etmek istersen, ne yapmalısın poz degerlerini 5. bölgeden 7 veya 8. bölgeye taşımalısın. Peki nasıl ? şöyle; mademki 5. bölge ile 7. bölge arasında 2 stop fark var. Pozmetrenin sana verdigi degere + 2 stop daha ışık ekleyeceksin. Yani poz telafisi yapacaksın.

İkinci soru. 0 ile 10 bölgelerin tonlarını taşıyan kagıtları yanyana koydun. 5. bölgeyi temsil eden kagıttan ölçüm yaptın. Fotografı çektin. Bütün kagıtların tonu fofografta gerçek tonlarında çıkar.

O zaman demekki fotograf çekerken poz aldıgımız deger orta gri tonda bir obje olmalıki , kadraj içindeki tonların tamamı yerli yerinde çıksın. Örnegin meşe agacının gövdesi, kuzey yönünde gökyüzü. Bunlar orta gri tonda olan cisimlerdir. Önemli olan poz degeri aldıgın orta gri obje de kadrajladıgın konu ile aynı ışıgı alıyor olsun. Hatta poz degeri aldıgın orta gri cismin kadraj içinde olmasına dahi gerek yoktur.

Şimdi bütün bu anlattiklarım pozometreni spot ölçümde kullanıyorsan yerli yerine oturur. Şimdiki makineler fabrika gibi. Çeşitli ölçüm sistemleri var. Örnegin matrix. Matrix sistem benim bu yazdıklarımla kafasını yormak istemeyenler için ideal. Bu sistem, kadrajı bölgelere ayırır, her bölgeden ölçüm yapar ve ortalama bir ışıklılık degerini tayin ederek pozlama degerlerini saptar.

Eger ortamda ışıklılık makul seviyedeyse, yani aydınlık ve gölgeler arasında fazla farklılıklar yoksa çekilen fotografta iyi çıkar. Aksi takdirde sagı solu patlar. çöpe atılır. Yani makineye baglısın. Matrix sistem kullanıyorsan fotografına istedigin atmosferi veremezsin. Ne çıkarsa bahtına. Şu gökyüzünü şöyle haşmetli saptayayım yada şu ön plandaki kayaların üzerindeki detayı vurgulayayım şeklinde lükslerin yoktur. İyi fotograflar çekersin, sitelere gönderip begenide kazanırsın ama, profesyonel fotografçıların fotograflarını görünce için gider. Düşünür taşınırsın "Canım onların makineleri iyi, filitre filan kullanıyorlardır" diye teselli bulursun. Aslında bu adamların kullandıkları teçhizat seninkinden hiçte üstün degildir. Adamlar sadece yukarıda yazdıgım kuralları bilirler ve spot ölçüm alırlar fotografıda daha çekmeden nasıl görüntülemek istediklerini bilirler. Yani kısaca "direksiyon şöförlügü" ile "usta şöför " arasındaki fark gibi.

Bilmem biraz daha konu aydınlandı mı ?

Selamlar

burak Burak Aktekin 11.12.2004 13:19 tarihinde # 7864 | Msj. 13

serdar bey konuyu anladim,mantiğini anlatmışsınız,teşekkür ederim yardimlar için ve üşenmeyip zaman ayırdığınız için.

sevgiler.

• Yardım
  • Kurallar
  • Kullanma Kılavuzu
  • Sık Sorulan Sorular
  • Tüm Yardım Konuları
  • Projelerimiz
  • sinemalar.com
  • pasaj.com
  • doviz.com
  • Tüm liste
  • FotoKritik
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • İletişim
  • Görüş ve Öneriler
  • Ekran Kalibrasyonu
  • Copyright © 2010 Noktacom Medya İnternet Hizmetleri
    Her Hakkı Saklıdır
  • Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
  • Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.