FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 17 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 4 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 32 sn. önce
Tüketici Köşesi
Son: 2 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 7 saat önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 saat önce
Genel
Son: 11 dk. önce

Donanım-Ekipman

2 ay önce FUJİFİLM S5600 ADAPTÖR VE 2X TELEFOTO SORUNU Ref. #282607 | Msj.1
anaconda34
Serdar PATACI

Öncelikle herkese merhaba fotokritik ailesi. Makinam ile ilgili ufak bir problemim var ve bunu çözemedim, bende bu sorunu size aktarma ihtiyacı duydum.

Şimdi ben FujiFilm s5600 makina kullanıyorum. Makina yüksek bir yerden düştü ve filtre takılan yiv zedelendi. Filtre de yiv zedelendiği için sallanmaya başladı. Bende bu sorunu adaptörle çözme gereği duydum. Adaptörle sorunu çözdüm ancak bu sefer de farklı bir sorun çıkmaya başladı. Makina da adaptör takılı olduğu vakit vizöre dairesel biçimde bir gölge düşüyor. 2-3 zoom düğmesine tıkladığım vakit gölgeden kurtuluyorum ama zoom yapmadan çekeceğim karelerde o yuvarlak gölge fotoğrafa da yansıyor. Şimdi o gölge neden çıkıyor? Yanlış adaptör seçimi mi yaptım? Almış olduğum adaptör 55-55mm idi. Gölge çıktığı için adaptörü de makinadan sökmek zorunda kaldım. Şimdi ne yapmalıyımda hiç zoom yapmadan bile ve de adaptör takılı olduğunda bile o gölgeden kurtulayım.
Bu sorunu fotoğraflara da yansıttım. Ekteki 1.fotoğraf hiç zoom yapmadan çekilen kare. göreceğiniz üzere yuvarlak nesne fotoğrafda. ikinci fotoğraf ise 2-3 kere zoom yapıldıktan sonra çekilen kare. Aynı iki kare ama birinde yuvarlak var ötekinde yok.

Aynı zamanda 2x telephoto lens takdığımda bile en geniş açıda o gölge yine çıkıyor. gerçi o lensi zoomlu çekimlerde kullandığım için sorun teşkil etmiyor ama gölgeler insanın canını sıkıyor.
Yardımlarınızı beklemekteyim.
Saygılar

Serdar PATACI

Foruma katılmak için üye olun...

Ekler

2 ay önce FUJİFİLM S5600 ADAPTÖR VE 2X TELEFOTO SORUNU Ref. #282651 | Msj.2
Fatihsahin
Fatih Şahin

Sözle pek anlatılacak durumda değil ama yine de anlatayım;

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Zoomlens2.png

Çizimde zoom objektifin mantığı mevcut. Siz zoom yapmadığınızda ortada bulunan iç bükey mercek hareket eder. (Bu hareketi makinanızı zoom +/- yaptığınızda görebilirsiniz. ) Zoom hareketiyle en önde bulunan merceğin içeri yansıttığı görüntünün dış kenarlarını almamaya başlarsınız. En yüksek zoomda, objektif en dar açıda görünü alır.

Siz de makinenizin objektifine ek techizat eklediğinizden, bu techizat objektifinizin görüş alanı içerisinde kalıyor ve görüntüye yansıyor. Ancak zoom yaparak bu açıyı daraltıp, eklediğiniz techizatın görüntüsüden kurtulabiliyorsunuz.

Çözüm yolu ise maalesef ya filtreden yada adaptörden feragat etmelisiniz. Yok ille de yapacam derseniz, internette kendi kendine borudan objektif yapan kişilerin tarifleri var. Oralardan optik bilgisiyle 1 veya 2 x zoom yapan birşeyler yapmanız mümkün ama uğraşmayın bence, değmez.

2 ay önce FUJİFİLM S5600 ADAPTÖR VE 2X TELEFOTO SORUNU Ref. #282661 | Msj.3
anaconda34
Serdar PATACI

Fatih bey cevabınız için teşekkür ederim. Zaten bende adaptörü söktüm. Şimdi 55-58mm ya da 55-52mm çevirici halka deneyeceğim. Sanırım onlarla ilgili bir problem olmaz kanısındayım. Makinanın kendi yivlerinde sorun olmasa hiç girmeyecektim adaptörtü çeviriydi, ama mecburum. filtre zanır zangır sallanıyor.
Mesajınız için tekrar teşekkür eder, esenlikler dilerim.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.