FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 10 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 1 saat önce
Etkinlikler
Son: 37 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 7 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 13 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 22 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 1 saat önce
Site Hakkında
Son: 56 dk. önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel
Son: 9 dk. önce

Dijital Teknikler

« Önceki 20 12345Sonraki 20 »

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281070 | Msj.1
hokosto
Kadir Asnaz

hanı ben anlamıyorum ınsanların gorsel algısımı zayıfladı yoksa ıs olsun dıye bıle bıle kotu fotograflarımı pohpohluyorlar...

evet konumuz hdr...

tamam uygun kullanılırsa dozunda olursa guzel seyler cıkabılıyor ama boyle hayaller alemınden cıkmıs ne fotograf ne resım oldugu bellı olmayan dogada bıle olmayan acaıp tonlarda gokyuzu alakasız bır denız garıp bır agac, butun bırlesım yerlerı kabak gıbı bellı, aralarında daglar kadar kontrast ve ısık farkı olan yada tek ton sıvanmıs fotografların arkası bır ara kesılecekmı merak edıyorum...

hanı ılk baslarda anlıyordum, yanı fotografa yenı baslayanların bırara genıs acıya duskun olması gıbı buda gelıp gecer dıyordum ama yok arkadasım! yok gecmıyor aldı basını gıdıyor... genıs acıyı bu kadar cok sevmenın sebebı ıle hdr ye ınsanların merak salması galıba aynı sebeb... oldugundan farklı gormek... genıs acıda her yer deforme kenarlar gıtmıs boyut kavramı degısmıs vs, ama neredeyse cogu fotograf 2 ay sonra bır anlam ıfade etmeyen ılk ızlenımı ılgınc olan fotograflar oluyordu ve zamanda herkes bu sevdadan vazgectı... en azından bırlıkte fotografa basladıgım arkadaslarım ve sıtenın eskı uyelerı...

ama bu hdr dur durak bılmıyor, bazı seylerın ayarını ve dozunu kacırdıgımızı dusunuyorum, ve kımsenınde cıkıp bunları soylememesının tek acıklamasının ısı bılmemezlık degıl bolca samımıyetsızlık oldugunu dusunuyorum, aman pasam dokturmussun, off bulutlara bak sankı elle tutulacakmıs gıbı pamuk pamuk vallahı, amada cennetten cıkma gıbı olmus karenız hayallerımdekı ıstanbul ıste bu! vs vs dıye gıden acaıp yorumları gordukce ınsanlarında herhalde dogru bır sey yaptıgınız zannedıyor...

konu begenıp begenmemek degıl, ben begenmem baskası cok begenır baska bır durumdur, ama bıraz estetık algısı olan, aynı derecede bıraz photoshop bılen bırısı o fotografa baktıgında olmamıs dıyebılmelı arkadaslar, elbette hıc bır sey kurala baglı degıl, ama bu ıse gonul vermıs arkadasların bıraz algılarının acık olması bırazda acık sozlu olması gerekıyor buradakı herkesın amacı ıyı fotograf cekmek yada kendını gelıstırmekse tabı... yok anı olsun dıyeyse zaten buraya kımse fotograf yuklemez.(yalanın danıskası... oyle bır yuklerkı)

fotografın bır suru dalı var bır suru kategorısı cesıdı var, bırısını begenmeyen bırısını begenır, bazısı hıgh key sever bazısı low key bazısı sb sever bazısı sepya sever, bazıları jılet gıbı keskın fotografları sever bazıları hareket hıssı uyandıran netsız fotografları vs... ama hepsını bır sekılde bır kategorıye sokarsın yada bır akıma benzetırsın, benım soyledıgım sey bunların tamamen dısında bır durum, bız bu ve bu tarz fotografları nasıl bır kategorıye koyacagız ?

yanı bunu yapabılırsek susup konusmayacagım, ne olacak bunun ad ?

kotu hdr severnler dernegımı? burn un ayarını tutturamayanların yaptıgı hdrlerı sevenler dernegımı ? color balance den haberı olmadan plug-ın kullanmayı bılmeden fotografı "bırsey" e benzetenler dernegımı ? adını koyalım dıyelımkı buda soyle bır durumdur dıyelım ve ondan sonra humm ok ya bunlarda boyle dıyelım...

ama ben hakıkaten artık ıdrak edemıyorum, nadır ıstısnalar harıc hayatımda bu kadar kotu bır anasayfa daha gordugumu hatırlamıyorum, eskıden konusurken daha ne kadar kotu olabılırkı derdık... buyuk konusmamak lazımmıs...

konu alakasız basladı alakasız bıttı bılıyorum, neyse zaten oyle bır ıcımdekını kusayım demıstım...

Foruma katılmak için üye olun...

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281092 | Msj.2
GallardoMrt
C. Mert ERAYAN

Gerçekten anasayfa HDR bayramı yapmakta, bir adedi hariç gerisi sıradan saymayacağım kadar "resim" olarak çizilmiş. Bunun adı HDR değil başka birşey, suluboya tablosu gibi...

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281095 | Msj.3
Suu
Aras Havıters

O değilde bide "tek kare hdr" diyolarya... gelde kopma :)) tek kareden nasıl hdr olur... dpp'de -1 0 +1 birleştirince hdr mi oluyor...

HDR o an çekilip özellikle denizdeki dalgalar, bulutlar vb şeylerin o anki kısa sürede her karede yer değiştirmesiyle birleşiminde oluşan o tattır.... tek kareden oluşan hdrler çakma hdrdir... esas emek bence brackedla* yapılan hdrdir.. (* harf hatam olabilir)

o gördüğümüz çoğu hdr çakması fotoğraflarda burn basılıp bazı yerlerin karartılarak "fotoğrafa demogoji katılan" yöntemlerdir :) nefret etmekle birlikte bakmadan geçmeyi tercih ediyorum... çünkü ben an fotoğrafı seviyorum. fotoğrafa bi ton rötuş çakıp onu fotoğraf olmaktan çıkarmak benim tercihim değil....

neyse benimde içimde kalmış demekki :)

iyi geceler

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281096 | Msj.4
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Sevgili Kadir,

Yazını okuyunca bu sitenin bir anasayfası olduğu tekrar aklıma geldi, ana sayfayı açtım şimdi ama ana sayfaya çıkan fotoğrafları incelemektense, bu yanıtı yazmayı yeğledim.

Yere düşerken kazara deklanşöre basılıp çekilen fotoğrafların ana sayfasında cirit (cırıd) attığı bu sitede, süper geniş açıyla çekilmiş ya da tadı kaçırılmış HDR fotoğrafların beğeni toplaması ne kadar gariptir?

Hiç garip değildir.

Çünkü o fotoğrafları hem yapan, hem de oralara çıkaran insanlar, fotoğrafları nasıl çekebileceklerini bile öğrenmeye bile niyetlenmeden, forumda, kurslarda, internette ya da arkadaşlarından ulu orta aldıkları teknikleri ezberleyerek, herhangi bir anlatım kaygısı da gütmeden, daha çok ilgi toplayacaklarını düşündükleri görüntüleri üretiyorlar ve şak şaklıyorlar. Zem zem kuyusuna işemenin yandan yemişliği.

Sen de tutmuş, onlar ve onları izleyen insanlar adına kaygılanıyorsun, hatta bir de isyan edip, bu konuyu açıyorsun. Üstelik, o insanların bir kısmının seni yaralamış olan silahlarını, yaptığın işin gereği kendi ellerinle tutuşturuyorsun. Buna ne buyurmalı?

Peki, "bırakalım yapsınlar, bırakalım etsinler" diyerek mi sıyrılacağız bu işin içinden, yoksa fotoğraf makinesi üreticilerine "bu kadar makine üretmeyin kardeşim, siz kazanacaksınız diye FK te iyi fotoğraf görebilme lüksümüzden olduk" mu diyeceğiz? Bri kaç yıl sonra pazarda geniş açıyla çekilip HDR yapılarak FK' e yüklenmeye hazır halde boyutlandırılmış ve bulduğu ilk kablosuz bağlantıyı kullanarak siteye fotoğraf yükleyen makinelerin fiyatları yenilir içilir düzeye düştüğünde ne yapacağız? Fotoğraf sevdasını mı bırakacağız, bunları üreten/kullanan insanları elimize değnek alıp kovalayacak mıyız? O zamanlarda bunamış ihtiyarlar olarak, "biz APS-C sensörlü dijitallerimizle mutluyduk, bunlar çıktı, fotoğraf bozuldu" mu diyeceğiz?

Bir çoğumuz, sadece yaşamımızı idame ettirebilecek kadar ya da onun da altında gelir düzeylerine sahip insanlarız. Bizlere, buna -yani daha iyi koşullarda yaşama isteğine- isyan etmeme öğretilmiş, öğrenmek istemeyenlerin kelleleri koparılmış, daha da beter durumlara sokulmuştur bu toplumda. Bunu sağlamanın yollarından biri de insanların özünde bulunan estetik kavramını yok etmekten geçer. İçinde yaşadığımız toplumun çok büyük bir yüzdesinin gündelik en estetik görseli, sıcak bir somun görüntüsüdür.

Somunu midesine indiren adama, bir de şöyle babasından bilmem kaç megapiksel "kameralı", önden-arkadan görüntü çeken telefon satmak gerekir. O telefona verdiği paranın onda birine bir tane Diana alabileceğini söylediğin zaman seni nasıl dövmesi gerektiği de bulunduğu her ortamda kafasına kafasına sokulur. Daha da ileri gidersen, "aha bu hokosto var ya, bu satanist mi ne lan, ileri geri konuşuyo" falan der bu toplumun insanı.

Ben ana sayfaya bir bakayım izninle... Neye atıp tuttuğumu bilmeden yazdım bunları, "gel bilader, sen de bizdensin" diyen birisi çıkarsa, kim olduğunu anlayım hiç olmazsa.

Selamlar

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281097 | Msj.5
fat32
Fatih Bilecen

analog kullanırken, digitale gecip hdr yapmaktı tek istediğim..kaç ay oldu, denemedim bile..HDR den tiksindim resmen..güzel kareler ne hale geliyor..güzel bi konuya denk gelmişim..

takip..

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281100 | Msj.6
GallardoMrt
C. Mert ERAYAN

3 kareden kusursuz olacağı gibi çok az rötuşlar ile doğal bir hdr yakalanabilir hdr ile sanıyorum, shadowları çok az yukarı çekmek, high ları çok az aşağı çekmek birçok yerde daha doğal bir görünüm yaratıyor fakat şuanda hdr nin amacı bundan çok uzak, tek kareden resim yapmak olmuş.

Cihan bey yazınız çok güzel, anasayfayı gördükten sonra ne yazacaksınız çok merak ediyorum:)

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281101 | Msj.7
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Teşekkür ederim Mert. Ana sayfayı görünce ben Kadir kadar isyan etmedim doğrusu, bugünlerin olağan ana sayfası.

Aslına bakarsan ana sayfaya bakmak arada sırada aklıma geliyor, ve hasbel kader iyi fotoğraflar varsa, o zaman şaşırıyorum ben.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281108 | Msj.8
fat32
Fatih Bilecen

Cihan Bey'in yazısını görünce, Orlando macının arta kalan zamanın üşenmedim şöle bi baktım..yakında GF olmaya aday bir fotograf :) 90 izlenme 45 eleştiri, yanlış bakmadıysam 44 eleştiri wayy abimmm, wayy gazim..%50 :)

acaba 6000 eleştiri yaptığı için mi üstad..

heleki üstad, hoca gibi adlandırmalar görünce sinirimden köpürüyor, 06 07 senesindeki güzel fotograflara bakmaya devam ediyorum..

konuyla bağdıştırayım en iyisi, Bide HDR yapsa tam olacakmış :))

çok uyuz oldum gene.. 2 gunde bir boyle kusuyorum sağa sola, kusuruma bakmayın.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281121 | Msj.9
Bluesailor
Aydın Tokmak

Bu HeDeR konusunda bende ufak bişey söylemek istiyorum... Sonuçta 1-2 tane program adı ve -1 0 +1 değerlerini verip bu işin yapılabileceğini öğrenen her zat bunu deneyecektir... Yaptıklarını çok çok beğenip "aaa çok süper oldu" diyecektir... Siteye bol bol yükleyip başkalarının da "ay ay ay harika renkler tonlamalar bıdı bıdı" eleştirilerini alacaktır... sonuçta bu işin nasıl güzel olduğunu veya hangi tür karelere uygulanması gerektiğini düşünmek gerekmez... Nasıl olsa beğeniliyor... bu işi ben beceriyorum olmak kendine güven getirir...

Bence HDR ile alakaları, bu iş üzerine kafa yoranların bildiklerini söylemesi, çatır çatır eleştirmesi, örneklerini sunması lazım gelirki, konu ile ilgili bilgi sahibi olalım, güzeli olanı görebilelim.. Misal ben bu konuda herhangi bir birgiye sahip olmamakla birlikte hangi HDR karesinin iyi veya kötü olduğunu ancak beğendim beğenmedim şekilnde iç yorumlar yaparak ayırabiliyorum... Bununda paylaşıma ve benim kişisel gelişimime herhangi bir faydası dokunmuyor...

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281132 | Msj.10
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

Msj 1:

"hayatımda bu kadar kotu bır anasayfa daha gordugumu hatırlamıyorum" ...

Bu gece yarısı ana sayfaya bakarken, herhalde birileri bize şaka yapıyor diye düşünmedim değil...

Bunlar "eyç di ar" değil "HeDeR" olarak telaffuz edilebilir olsa olsa...

Ana sayfa veya filanca vitrin sayfasında, HDR veya her neyse, bu tür işlerin olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar (mesela bugünküler) fotoğraf değildir, her bir şeyin suyunu çıkarttığımız gibi daha fotoğraf olduğunda uzlaşılamayan bir şeyin, fotoğrafı öğrenme yolunda yeni adımlar atan birçok üyeyi de yanlış yönlendirdiği (tek jpg kareden HDR yaptığını iddia etmenin dayanılmaz komik olma çabası) kanısındayım.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281145 | Msj.11
babaveoglu
alp dilgen

her zaman söylenen bir sözdür;

"her şeyin başı eğitim"

fazla karmaşık olmayan bir fotoğraf hayal edelim, 1 ana konu 2 yardımcı öğe ve ön/arka planı olan

konuların bulundukları yerler, ışığı alış durumları, mevcut ışık şartları vs gibi etkenler sebebiyle aynı anda hem ana konu hem yardımcı öğeler hem de ön/arka plan detaylarını tek bir ışık ayarı ile göstermek mümkün olamayacaktır

her ışık ölçüm noktası farklı değerler verecek bunların ortalamasına göre hareket etmek istesek bile gene de deaty/doku/kontrast kayıplarımız olacaktır

peki buna karşılık teknoloji bize nasıl bir imkan veriyor???

yeteri kadar detaylandırmak istediğin doğru pozlamak istediğin her bir alan için ayrı ayrı ışık ölçümünü yap, ona göre çek sonra bunları birleştir

yani amaç gözün gördüğünü gerçeğe en yakın şekilde fotoğraflamak
sonuç gerçek üstülük peşinde koşma

aslında ben olayın sadece YDA (hedere nin türkçe kısaltması :)))) ile sınırlı da olmadığını düşünüyorum
bugün sahip olduğumuz yazılımlar iso dışında (şimdilik) neredeyse tüm ayarları raw üzerinden istediğimiz gibi oynamaya izin veriyor
SLR makineler sahip oldukları teknik kapsite bir yana neredeyse bas çek gibi kullanılıyor

pozlama, beyaz ayarı, kadraj, vs vs vs vs vs
eve dönüp fotoğraf bilgisayara atıldıktan sonra masa başında belirleniyor

tadı kaçmadan devam edebilirse cidden güzel bir konu
forumlarda hasret kalmıştık :))

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281166 | Msj.12
terasus
Hasan Tahsin Boz

kaç zaman oldu anasayfaya bakmayalı, siteye yeni üye olduğum zamanlar ve bunun birkaç ay sonrasına kadar anasayfa fotoğraflarını gerçekten çok başarılı sanıyor ve bu fotoğrafları örnek alıyordum. ama sonra öğrendim ki anasayfa fotoğrafları eş-dost tarafından pohpohlanan fotoğrafların yeri olmuş (bilinen kaliteli fotoğrafçıların çalışmaları da yer alıyor). bu yüzden artık sallamamaya başlamıştım. hatta en son Erdal Kınacı'ya mesaj attım bu işe el atması için, kendisinden bazı kötü anasayfa fotoğraflarını eleştirmesini ve böylece insanların aklını başına getirebileceğini düşündüm. hatta örnek bir fotoğraf linki bile yolladım (kendimi ispiyoncu gibi hissettim :)). cevap gelmedi orası ayrı konu. daha sonra firefox'tan fotokritik'e giriş sayfamı değiştirmekte buldum çareyi :)) hiç anasayfaya uğramadan direk forumlara giriyor ve forumu karıştırmaktan keyif alıyorum.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281216 | Msj.13
GallardoMrt
C. Mert ERAYAN

Şuanda yeni başlayanların ilk el attıkları kompozisyonlar, duygusal, kurgu ve hdr diye gözlemliyorum. Kurguyu evde 3-5 malzemesi ile yaratanlar ki bu konuda yumurtaları çok görmekteyiz, sokakta herhangi bir yaşlıyı yaşının getirdiği durumlar ile bir işi yaparken zorlanmasının karelenmesi veya suluboya hdr ler. Bunlar herkezin hayatının bir köşesinde illa yapacağı bir kompozisyon olsa da anasayfaya yakışanlar bence biraz daha tecrübe barındıran konulardan oluşmalı. Fk ana sayfasında yer alan fotoğrafların %20 ila 50si hergün var güzel kadraj güzel kare dediğim fotoğraflar olsa da geri kalanı için duruma göre %50si ila %20si de sadece anasayfayı renkli göstersin diye konan fotoğraflar diye geliyor. Anasayfa kriterlerini bilmesem de eğer ki msj yada puanla geliyorsa anasayfaya fotoğraflar, bence yönetim de günde 5-10 dakika ayırarak en azından yüksek puanlar arasından yakışanları seçmelidir. En azından bugün gördüğümüz gibi atıyorum 30-40 tane anasayfaya gelmiş günün fotoğraflarından 6 tanesi aynı kategoride yer almamalı, 6-7 hdr birarada görmemeliyiz. Manzara da olmalı insan da taşıt da spor da kuş da hdr bile olmalı. Ama kullanıcıların pohpoh süzgecinden geçtikten sonra acımasız bir yönetim süzgecinden geçip anasayfaya gelecek fotoğraflar eminim eski kaliteye döndürecektir.

Fakat şurada durup düşündüğüm bir sorun ise burada tartışılan 2 konunun varolması. Birincisi anasayfa düzeni olmakla beraber 2.si ise yeni başlayanların çek-bilgisayara at mantığı ile heyecanla başladıkları ve aldıktan sonra film tabı gibi paralar ödemediklerinden gönlünce çekilen fotoğraflarında başarıyı buldukları hissettikleri an diğer türleri denemeden o konu ve o kadraj üzerinde kendi tabularını yazması. Etrafta gördüğüm o kadar çeşit insan varki, her fotoğrafını çapraz kadrajla çeken, her fotoğrafında deli gibi yaşlı adam arayanları, güpegündüz 1000 enstantane çekimleri varken ve gene 1000 enstantane kullandıkları fotoğrafları tripodla çekenleri, saymakla bitmez. Babamın bana bir öğüdü aklıma gelmiyor değil bu konuda, çok bilenden yada hiç bilmeyenden korkma, az bilenden kork derdi. Hiç bilmeyen zararsızdır, çok bilen de yeteri kadar tecrübelidir fakat az bilen bildiği az bilgiyi dünyanın kanunu imiş gibi empoze etmeye kalkışır. Yenilerin de tutturdukları dikişler hakkında bu şekilde tabularının olması beni üzüyor.

Şimdi forumdan çıkıp biraz daha fotoğraf bakmak daha iyi diyeceğim ama son yüklenenlere girince de cep telefonu ile çekilmiş ev kedisi fotoğrafları, facebook kareleri gibi fotoğrafları görünce de kendi hallerine bırakıyor insan o kişileri.. Sadece gidişhat kötü, yapılacak nedir kestiremiyorum..

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281224 | Msj.14
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

Üyelik tarihine, siteye katkılarına vs. bakılarak 5, 6, 7, 8, 9 ..... "2000" denetleyici üye seçilsin, birer tıkla bunun burda işi yok densin olay bitti. O zaman al gülüm ver balım ın gerçekte ne kadar fos çıkacağı görülecektir.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281238 | Msj.15
dersimli
Zeynel Abidin Dersimli

Gerçek üstü HDR çılgınlığı üretici firmaları da etkilemiş durumda, Pentaxın K20d modelinde Digital Filter seçeneklerinde 3 tip HDR seçimi yerleştirmişler.

http://www.pentax.co.uk/_uk/photo/products/index.php?cameras&gruppe=digital%20slr&produkt=19385&id=technische_details

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281242 | Msj.16
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

Pentax bu dakikadan itibaren benim için bitmiştir.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281249 | Msj.17
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Tevekkeli, ilk yanıtımı yazarken aklımdan geçen makine -her nedense- Pentax olmuştu. İçime mi doğdu ne?

Bu durumda, bir de eye-fi kart kullanarak, şimdilik FK olmasa bile buradaki (http://www.fotokritik.com/1131377) sitelere bu tarz fotoğraflar hiç emek harcanmadan gönderilecek demektir.

Ağız tadıyla bunamaya kalmadan yaptılar bile :)

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281309 | Msj.18
Kapcaks
Hüseyin KAPÇAK

Ben henüz amatör olarak fotoğraf çekiyorum ve sitede de yeni sayılırım. Bu site benim için bir nevi okul. Fotoğraflarıma birileri yorum yapınca (yorumdan kastım "çok hoş bir kare" gibi basmakalıp cümleler değil) birşeyler öğrenebilirsem gerçekten çok mutlu oluyorum. Eminim sitedeki birçok arkadaşımda benim gibi yeni. Bu arkadaşların HDR tekniği uyguladıkları fotoğraflarını siteye yüklediklerinde onlarca yorum alınca kendilerini doğru yolda hissettiklerine eminim. Çünkü benim içimden de deli gibi HDR fotoğraflar yaratmak geçmişti. (Hiçbirini siteye yüklemedim. Eş-dost çok beğendiği için söylüyorum) Zannediyorum ki beğenilmeyen fotoğraflara yorum yazmaktan üşendiğimiz ve hatta bazen saçma sapan tepkilerden korktuğumuz için popüler olan bir tekniğin sürekli ve şuursuzca kullanılması da son derece doğal. Sanırım bu işte usta olan arkadaşların biz amatörleri daha acımasızca eleştirmesi gerekiyor.

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281339 | Msj.19
GregorSamsa
Mustafa UZUN

Bu arada fotoğraf altındaki olumsuz eleştiriler de temizlenmiş..Arkadaş herkesi yasakladı herhalde:))

2 ay önce Madem Hdr İcad Edilmiş Neden Suyunu Cıkarmayayım. Ref. #281345 | Msj.20
KemalGul
Kemal Gül

Merhaba,

Bu forumda HDR konusunda yapılan serzenişlere sonuna kadar katılıyorum.
HDR programlarını birçokları bilerek veya bilmeyerek "tonlama aracı" olarak kullanmaya başladı.
Abartılı (daha içten bir deyişle arabesk) tonlar neyazık ki sadece fotograf camiasısının başedemeyeceği kadar zor, sosyolojik çetrefilli bir tercih.
İşin sosyolojik yanını irdelemek için müzik piyasasına bakınız örneğin. Ne yazık ki evrensel olanlar daha az ilgi görürken günübirlik üretilenler daha fazla talep görüyor...

Arabesk kültürü tercih edenlere dua etmekten başka yapacak şey yok gibi :))

Fakat, hazır konu açılmıiken fotografa yeni katılmış arkadaşlara HDR'ye ilişkin bir alıntı bırakabilirim.

Selamlar.

Hdr Nedir, Nasıl Uygulanır.
High Dynamic Range

Bir fotoğrafda karanlık yüzel ile aydınlık yüzey arasındaki ışık farkı o fotoğrafın Dinamik Kademesini belirler. SLR veya DSLR makinaların algılayabileceği ışık şiddeti, belirli sınırlar içersindedir ve bu değerdeki fotoğraflar LDR ( Low Dynamic Range ) olarak adlandırılır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar ve geliştirmeler sonucunda fotoğrafın dinamik kademesi programsal yoldan artırılmıştır.

Fotoğraf makinesi ile kadrajımız içinde kalan ve farklı ışık değerlerine sahip bir karede hiçbir zaman dengeleme sağlayamayız. En parlak veya en karanlık bölge ne kadar optimize edilse de LDR sınırları içinde kalacağı için istenen neticeyi vermeyecekdir. İşte bu noktada farklı ışık değerlerinin optimize edilmesi ve kadrajımız içinde kalan her noktanın (ister gölgede, ister ışıkta kalan yüzey ) patlama veya kararma yapmadan en iy şekilde algılanması için dinamik kadememizin yardımcı bir programla yükseltilerek işlenmesine HDR denir.

Her fotoğraf HDR olurmu ?

Her fotoğrafı HDR olarak düşünemeyiz. En önemli unsur HDR fotoğrafda mutlak hareketsizliktir. Yani HDR yapacağımız fotoğrafda hareket eden objeler olmamalıdır.
Bir martı, bir vapur veya hareket eden insan HDR fotoğraf içine dahil edilmemelidir. Eğer illa dahil edilecekse fotoğrafdaki boyutu oldukça küçük olmalı ki hareket unsuru algılanamasın.

Rüzgarlı bir havada bir manzarayı HDR yapmak istersek, kadrajımızda rüzgarın etkisiyle sallanan bir ağaç dalları/yaprakları olmamalıdır. Buna karşılık gökyüzünde hareket eden bulutlar ile denizdeki dalgalar HDR ye ayrı bir güzellik katmaktadır. Buradaki hareketlenme farklı bir etki bırakmaktadır.

Tarihi yapıların özellikle iç mekan çekimlerinde HDR çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu tür mekanlarda aydınlatma ya zayıf yada yoktur. Normal şartlarda iç dokuyu yansıtamayız. HDR ile her ayrıntı tek tek görünebilir hale getirilebilir. Tarihi bir kalıntıyı fotoğraflamak için binlerce kilometre gittiniz ve o kalıntı üzerine düşen ışık ters, işte bu noktadada imdadımıza HDR yetişmekte. Ters ışığa rağmen HDR ile tüm detayları alabiliriz.

Hangi fotoğraf makinası ile HDR çekebilirim ?

Dijital tüm fotoğraf makinalarıyla HDR yapabilirsiniz. İster kompakt ister DSLR, yeterki RAW veya JPEG çekim yapsın.

HDR için neler gereklidir ?

1) DFM ( dijital fotoğraf makinası )
2) Tripod
3) Kablo deklanşör veya uzaktan kumanda
4) Çekilen kareleri işlemek için program

Tripod olmadan çekim yapılamazmı ?

Tüm profesyonel fotoğrafçılar ister gece ister gündüz çekim yapsın her şartta Tripod kullanırlar. Gün ışığında diyelim 4000 enstantane de Tripod’suz bit fotoğraf çektiniz.Eğer bu fotoğrafı internet ortamına boyutunu küçültüp atacaksanız sorun yok, ama büyütüp herhangi bir dergi veya afişte kullanacaksanız bu kadar yüksek bir enstantanede dahi fotoğrafın nasıl titremiş olduğuna tanık olacaksınız. Aynı bu fotoğrafı tripod’la ve tripod olmadan çekin ve her ikisini %100 büyüterek netliğe bakın, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Kaldıki HDR için peşpeşe 3 veya daha fazla kare çekilmesi gerektiği için, tripoduz bu kareleri eşlememiz çok çok zor hatta imkansızdır. Tripod’un olmasıda yeterli olmayıp kesinlikle deklanşör kablosu veya kumanda ile çekimi gerçekleştirmeliyiz ki makina üzerindeki deklanşöre basma esnasındaki titremeyi yansıtmayalım. DSLR kullanıcıları için bir tavsiyede pozlamayı Bracket ile yapmalarıdır.

HDR çekime Başlama :
HDR 3 veya daha fazla karenin özel bir programla birleştirilmesi sonucu oluşturulmaktadır.Tek kareden de RAW olmak şartıyla HDR yapılabilir. Standard olan 3 kare ile HDR yapmaktır. 3 kare -2 , 0 , +2 pozlama değerine göre alınır. Işığın şiddetine ve karanlık yüzeylerin algılanabilmesine göre birer stop – veya + pozlama ilaveleriyle çekim devam ettirilir. Aşağıda takip edilecek sıra belirtilmiştir.

1) Tripod kurulur ve makina üzerine sabitlenir
2) Kablo deklanşör veya kumanda hazır hale getirilir
3) Ortamın ışığına göre enstantane ve duruma göre diyafram ayarı yapılır. ( Diyafram her ayrıntıyı net almak istersek rakamsal olarak yüksek değere alınır, belirli bir noktayı net diğerlerini flu yapmak için ise rakamsal olarak düşük bir değer alınır.)
4) Otomatik netleme yapılır ve makina Manuel netlemeye alınır. ( Manuel netleme yapmayan makinalar ototomatik ayarı kullanmaya devam etsin.)
5) HDR nin baş derdi noise olduğu için ISO mümkün olan endüşük değere alınır.( ISO 100 gibi)
6) Bracket kontol olan makinalarda -2 , 0 , +2 pozlama yapacak şekilde 3’lü Bracket’e alınır ve 3 kare çekim peşpeşe gerçekleştirilir.
7) Bracketsiz çekimde enstantane el ile ayarlanır. İlk kare 0 (sıfır) pozlamada, diğer iki kare -2 ve +2 poz değerinde çekilir.
8) Eğer -2 stop aşağıda gerçekleştirdiğimiz pozlama karanlık noktaları hala aydınlatmadıysa birer stop daha düşürerek en karanlık noktanında rahat görülebilir olması sağlanır.Bu kural +2 stop pozlamada en aydınlık nokta içinde geçerli olup birer stop daha artırılarak çekim yapılır. HDR sadece 3 kareden müteşekkil olmayıp 5 veya daha fazla kare çekimlede gerçekleştirilebilir.
9) Çekimler en iyi sonucu alabilmek için RAW formatında olması tercih sebebidir. Eğer DFM’nizde RAW formatı yoksa JPEG çekimde uygulanabilir.

HDR İşleme :

3 veya daha fazla kare çekim gerçekleştirildikten sonra sıra geldi bu fotoğrafları dijital ortamda birleştirmeye. Bunun için piyasada en fazla tercih edilen ve kolay kullanımıyla göz dolduran Photmatix Pro’yu anlatmak istiyorum.

Photomatix Pro ile tek kareden 3, 5 veya 9 kare gibi çekimlere kadar HDR yapmak mümkün. Tek kare HDR sadece RAW formatını desteklemekte olup aşırı noise oluşturduğu için tercih edilmemektedir. İşlem sırasına göre işleme şöyle gerçekleşmekte ;

1) Photomatix Pro (internetten bu programı rahatlıkla indirebilrsiniz.) programını açın.
2) JPEG formatındaki fotoğraflar için FILE > Open seçeneklerinden, RAW formatı için ise HDR > Generate seçeneklerinden yükleme yapabilirsiniz.
3) Her iki açma metodunda karşımıza Browse ( gözat) seçeneği çıkacak ve buradan HDR yapmak istediğimiz fotoğrafları seçerek OK tuşuyla onaylarız .
4) Photomatix seçilen kareleri bir kaç dakika içersinde birleştirmeye başlayacak.Birleştirme bittiğinde HDR formatında bir kare karşımıza çıkacaktır.

Ham olan bu HDR kare sizi şaşırtmasın. Asıl şimdi başlıyor Tone Mapping ile ince işleme.

Üst menüden HDR > Tone Mapping seçildiğinde karşımıza Tone Mapping bölümü gelecektir Bu bölümdeki ayarlar çok dikkatli yapılmalı ki sonucunuz iyi çıksın. En ideal ayar metodu Detail Enhancer seçeneğidir.Bu seçenekdeki ayarlar ile ilgili düğmeleri sırasıyla açıklayalım ;

Strenght : HDR’nin gücünü ve ana kontrastını ayarlamak için kullanılır.

Color Stauration: RGB Renk doygunluğunu ayarlama

Light Smoothing : Işık sapmalarını yumuşatma. ( keskinliğede etki edecektir unutmayalım)

Luminosity : Ana ışık şiddetini ayarlama, gölge kısımları dengeleme

Micro-contrast : Detayları vurgulamak için kontrastı ayarlama

Micro Smoothing : HDR esnasında oluşan noise’ları düzenleme ve detayları dengeleme

White Clip : Beyaz kırpma , beyaz dengesini düzenleme

Black Clip : Siyah kırpma, siyah dengesini düzenleme

Ayarlar dengeli bir şekilde ve aşırıya kaçmadan yapılarak OK butonuna basılır ve FILE > Save as ile istenilen bir yere fotoğrafımız JPEG formatında kaydedilir.

Photomatix programında yapılan HDR lerde kahverengi veya mavi ton ağırlıklı bir sonuç elde edilmektedir.Zamanla HDR programları bu hataları düzeltecektir elbette ama biz bu küçük hataları Photoshop’da renk filtreleri veya Selective Color seçeneği ile düzeltebiliriz. Bu düzeltme en iyi sonucu elde etmek için gereklidir. Bir hatırlatma daha, renk doygunluğu Photmatixde maksimum verilmemeli, düşük seviyede tutulup sonradan PS’de Saturation ile oynamak daha iyi netice verecektir. (aşırıya kaçmamak şartıyla)

Tone Mapping de yapılan bariz hatalar ise Light Smoothing, Micro Contrast ve Strenghtin aşırı uçlarda kullanılması sonucu oluşan renk sapmaları ve hatlarda oluşan kontür izleridir. Bunlardan mümkün olduğunca kaçınmalı ve dengeli bir ayar kullanmalıyız.Örneğin bir bina ve gök yüzü düşünün. Gökyüzünde bulutlar kararmış ama binaya yakın kısımlarında beyaz bir şerit hakim.İşte size bariz bir hata. Gökyüzü tonlamada yapılan ayarlama ile yumuşak bir geçişe sahip olmalıdır. Ve Black Clip’e aşırı yüklenmeyip gereksiz kararmalardan kaçınılmalıdır.
Aşırı tonlamadan herzaman kaçınmalıyız. Bu tür etkiler fotoğrafın değerini öldürmektedir.Profesyonel kişilerin yerli veya yabancı sitelerde çok güzel örnek HDR fotoğraflarını bulabilir ve bunları inceleyerek kendinize bir yol çizebilirsiniz.

HeDeR edilmeyen HDR’li fotoğraflar dileğiyle....

Ömer K.

Kaynak: http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=18226

« Önceki 20 12345Sonraki 20 »

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.