FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 16 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 3 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 14 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 2 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 7 saat önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 saat önce
Genel
Son: 10 dk. önce

Donanım-Ekipman

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280656 | Msj.1
Suu
Aras Havıters

Hiç uzatmicam.. Tecrübeli arkadaşlar ve teknik bilgisi üst düzey üyelere özellikle...

Aps-c sensör 50mm lens ile (1.6x=80mm) bi görüntü canlandırın...

1.6x sayesinde 80mm oldu bu...

peki

FF sensör 50mm lens ile çektiğimiz bi görüntüyü fotoğrafı croplayarak 80mm görüntüyü sağlarız ama deformasyon olurmu?

yani

10 mp aps-c sensör mü? yoksa 15mp ff sensör mü?
1.6x çarpan değerine ulaşma amacıyla, 15 mp ff sensöründen gelen fotoğrafı croplarsak 10mp'de aps-c kadrajını yakalarmıyız?

O halde ff kullananların ultra-tele almasına gerek kalmaz. tele objektifle aps-c sensörünün sonucuna erişemesede cropla o farkı kapatabilir...

Çok zor bi soru ama beyin fırtınası olcağına eminim....

Foruma katılmak için üye olun...

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280671 | Msj.2
KemalGul
Kemal Gül

"O halde ff kullananların ultra-tele almasına gerek kalmaz. tele objektifle aps-c sensörünün sonucuna erişemesede cropla o farkı kapatabilir..."

Eğer kropu yaklaşma olarak görüyorsanız mantığınız ve kurgunuz tamamen doğru...

Fakat ben filmli makinayla başladım fotograf çekmeye, sonra 1.6 faktörlü dslr verdiler elime alıştığım lenslerimin çekimde kesildiğini, karenin küçüldüğünü gördüm. Sonra FF sahibi oldum leslerimin yetenekleri geri geldi...

Yani referans bir çok fotografcı için 1.1 hesaptı zaten...

"1.6x çarpan değerine ulaşma amacıyla, 15 mp ff sensöründen gelen fotoğrafı croplarsak 10mp’de aps-c kadrajını yakalarmıyız?"

Yukarıda dediğim gibi siz eğer 1.6 çarpanı referans alıyorsanız hesaplarınız tamamen doğru...

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280673 | Msj.3
babaveoglu
alp dilgen

yanılgıya düşmeyeyim diye önce bildiğimi test ettim
test için 1 adet dijital makine
1 adet filmli makine

28 mm lens

teorik olarak 28 x 1.6 = 44.8

elde ettiğimiz şey 28 mm odak uzunluğa sahip lensin 44.8 mm odak uzunluğundaki görüş açısı

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280675 | Msj.4
Suu
Aras Havıters

O zaman şöyle bi tez doğuyor...

Aklını kullanan, ff'de yüksek megapikselin tadını çıkarsın... Bi kuşçu aps-c + 400mm tele kullanırken, ff kullananlar yine 400mm kullansın ama aradaki 1.6 çarpan katsayısıyla yakınlaşan kompozisyonu; fotoğrafı kırparak/yaklaştırsın oluştursun...

yanlışmıyım?

eğer ff'ciler bu nimetten faydalanıyorsa, apsc kullananlar kadar dar kadraj yaratıyorlarmı? yaratırken kaç mp geriye kalıyor? yani ff 15mp iken aps-c 10mp diyelim... 1.6 çarpana eşdeğer sayıya ulaşmak için ffdeyken kaç mp ödün verebilir?

öyle ya, o halde apsc kullananda 2mp kalana kadar kırpsın fotoğrafı.. o zaman ff'i geçermi? apsc daha içine girermi konunun? yoksa ikiside ENİNDE SONUNDA NE KADAR KIRPARSA KIRPSIN aynı görüntüyü aynı kadrajı mı görür?

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280676 | Msj.5
Suu
Aras Havıters

Kemal abi benim 1.6 referans aldığım doğru. ama esas merak ettiğim şu;

ffciler fotoğrafı kırparak herhangi bir apsc sensörün %100 kırpılmış fotoğraf gibi gördüğü görüntü kadar içine girebilirmi? o yüzden mi +5mp bonusu var fflerin?

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280677 | Msj.6
Transistor
Veysel Gökhan Aydın

D3 te nikonun DX lensleri kullanmasını örenk gösterebiliriz. Nikon
1, 5 çarpana sahip . FX mount D3 e DX bayonet lens taktığında 12MP direk
DX de 5 MP e düşüyor.yani FF de çekip 1, 5 çarpan cropu atarsan
alacağın sonuç 5 MP. Bende bu yüzden crop işine sıcak bakmıyorum.

Edit : Düzeltme

Bu mesaj 12.05.2008 22:40 tarihinde değiştirildi.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280714 | Msj.7
Demirciler
Hüsamettin Demirci

FF makinalarda sensör boyutu ve MP aynı anda düşünülmezse doğru sonuca varmak zor olacaktır. Konuyu güncel iki FF ile örneklersek aynı kareyi D3 ve Mk3 çekelim (biri 21.mp diğeri 12 mp ) D3 ve mk3 ile aldığımız %100 cropları birlikte büyüttüğümüzde mk3 karesinde %400 den sonra detay kaybı başlarden D3 karesinde %200 büyütmeden sonra başlayacaktır (rakamlar reel değildir)
Crop faktörlü makina ile FF arasındaki ilişkiye gelince her iki makinada lensi eşit yakınlaştırma ile kullanır FF ile çekilen karede kenarlar croplandığında aynı kare elde edilecektir ama büyütme yapıldığında yüksek mp li olan karenin bozulmadan daha büyütülmeside mümkündür.
FF makinalarda aynı lens ile yakın çekim yapılabilirmi evet yapılır buda bize zengin detay kazancı sağlayacaktır.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280727 | Msj.8
Suu
Aras Havıters

Veysel bey ve Hüsamettin abi teşekkür ederim....

Gerçekten faydalı yazılar oldu... Peki 40D ile 1dsmk3 örnek gösterilirse ikiside 400mm 5.6 ile çekilsin... 40D onu 640mm olarak görücek.. peki 1dsmk3'ün 640 olarak görmesi için %de kaç içine girmek zorunda kalıcaz? 10mp kalacak şekilde içine girdiğimizi düşünelim.. (40D 10mp ya, ona endeksleyelim) bu durumda 40D ile aynı kadrajı görürmü? veya 10mp takıntısını bi kenara bıraksak, kadrajda af ışığı boyu kadar kalan bi cismi kırptıktan sonra tam ekran görebilirmiyiz?

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280734 | Msj.9
Demirciler
Hüsamettin Demirci

Önce şunu düzeltelim her iki makinada 400mm lensi 400mm olarak görür . İki makina ilede 100metreden bir objeyi çekersek 40D nesneyi tam kadraj alırken mk3 çevredeki objeleride kadrajın içine alacaktır. mk3 karesi croplandığında 40D karesi elde edilecektir. Bu konusa Sn Melih Özbek'in örneklenmiş yazısını editliyorum ancak burda sensör ve crop ilişkisi işlenmiştir.
http://www.melihozbek.com/fotograf/icerik.asp?f=crop.htm&m=fotomenu.htm&b=F+O+T+O+%26%23286%3B+R+A+F

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280741 | Msj.10
Suu
Aras Havıters

O halde esas olan gerçek; FFdir...

Crop faktör bi parça daha "zoom"dur... FF'de bi miktar cropla aps-c açısını yakalamak mümkün..

Peki spor fotomuhabirlerinin sahada ff kullanarak daha geniş alanı çekip ordan futbolcuyu croplaması daha mantıklı değilmi? yoksa öyle mi yapıyorlar :)

kuşçularda merak ettimde bu durumu.. ff+400mm çekende aps-c+400mm çekende aynı kareyi aynı kalitede* çekebilir

(*kaliteden kastım kırpma deformesi olmaması. yoksa tabiki modelden modele kalite farkı var)

yanlışım varsa düzelt lütfen Hüsamettin abi

gerçekten güzel bi yazı olmuş. paylaşım için teşekkür ederim abi... ve tabiki melih beye..

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280747 | Msj.11
KemalGul
Kemal Gül

Nette değildim, baya yol alınmış :)

"kaliteden kastım kırpma deformesi olmaması."

Aras, krop demek her koşulda piksel adedinin de azalması demek.

Sanıyorum hafiften kavram kargaşası yaşıyoruz. Melih Beyîn yazısı ona da ışık tutacaktır. Okumanı öneriyorum.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280750 | Msj.12
babaveoglu
alp dilgen

crop faktörü bir parça daha zoom değildir

adı üstünde crop

aradaki kavram karmaşasını gidermek açısından

diyelimki elimizde 1.5x telekonvertör ve 1.5 crop faktörlü
makine
var

300 mm lensimiz olsun

eğer 1.5x telekonvertör kullanırsak odak uzaklığını 450 mm
yaparak
zoom performansını 1.5 kat artırmış oluruz

aynı lensi 1.5 crop gfatkörlü makineye takınca lensin fokal
uzunluğu TC’de olduğu gibi değişmez ama lensin görüş açısı
düşer
örneğin 70-300 lensi ele alalım

görüş açıları:

35mm(135) formatında Görüntü Açısı 34°20’ - 8°10’
DX formatında Görüntü Açısı 22°50’ - 5°20’

buradan hareketle
"kuşçularda merak ettimde bu durumu.. ff+400mm çekende
aps-c+400mm
çekende aynı kareyi aynı kalitede* çekebilir"
bu mümkün olamaz

İLAVE: wikipedia kaynaklı bu fotoğraf daha da netleştirecektir
kırmızı full frame
mavi crop

Ekler

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280752 | Msj.13
Suu
Aras Havıters

zoomdan kastım uzağı yaklaştırmasıydı yoksa zoomla tabiki alakası yok ama uzağı da yaklaştırmak yerine görüntüyü daralttığını şimdi daha iyi kavradım...

tc ve sensör örneği için de çok teşekkürler, daha iyi oturdu bilgiler...

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280758 | Msj.14
Demirciler
Hüsamettin Demirci

Alp Bey
''"kuşçularda merak ettimde bu durumu.. ff+400mm çekende aps-c+400mm çekende aynı kareyi aynı kalitede* çekebilir"
Bu durum çözünürlüklede ilgili bence mesela D3 ile D300 aynı çözünürlükte makinalar ve D3'ün croplanmış karesi ile D300 karesi arasında çok çok azda olsa D300 üstünlüğü vardır ama aynı şartlarda D300 ile 1 Ds Mk3 kareleri karşılaştırıldığında Mk3 çözünürlüğü nedeniyle ciddi anlamda fark atacaktır.Bazı forumlarda abrtılı olduğunu düşünsemde mk3 ile 400mm lensi 800mm gibi kullanıldığını yazanlara bile rastladım.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280766 | Msj.15
Suu
Aras Havıters

İşte aradığım cevap bu...

"Bazı forumlarda abrtılı olduğunu düşünsemde mk3 ile 400mm lensi 800mm gibi kullanıldığını yazanlara bile rastladım."

Böyle bişey ne derece mümkün...?

Çok sağolun değerli arkadaşlar...

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280785 | Msj.16
Transistor
Veysel Gökhan Aydın

"O halde esas olan gerçek; FFdir..."

burada Kemal beyin dediği gibi neye göre referans alıyorsanız. 35mm Film e göre standart alıyorsanız doğru. Ama işin içine daha büyük sensörlü 6x7 orta formatlarda giriyor.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280873 | Msj.17
GallardoMrt
C. Mert ERAYAN

Bu arada ek bilgi geçmek isterim, Ör: D3x gibi hayali bir makinada crop ile d300 görüntüsünün alınabilmesi için yatay ve dikey 1.5 katı olmalı d300e göre görüntüsü. Yani 1.5*1.5 katı bu da 2.25 katı pixeli olmaıldır ki crop yapıldığında aynı görüntü alınsın.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280886 | Msj.18
Demirciler
Hüsamettin Demirci

Sanırım sonuçta örnek verdiğim D300 , D3, 1Ds Mk3 karerinin sıralamasında hemfikir olduk yani D300 croplanmamış karesi D3 croplanmış karesinden daha iyi , d300 karesi ile croplanmış Mk3 karesi eşit.

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280896 | Msj.19
fm19
Fehmi Murat KAYA

Konu yukarıda hep tele lenslerin etrafında dönmüş ister istemez.

Buraya farklı bir bakış açısı getirmek adına yada aklıma takılan soruyu çözmek adına makro çekimler için durum ne olur.

Konuyu dağıtmamak adına ilgilenenler için
http://www.fotokritik.com/forum/59973
buraya yorumlarınız alabilirmiyim .

2 ay önce Full Frame ve Crop faktör.. Ref. #280900 | Msj.20
Demirciler
Hüsamettin Demirci

Macro çekimlerde makina obje arasındaki çekim mesafesi değişmediği sürece sonucunda değişmeyeceği kanısındayım.

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.