FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 1 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 18 saat önce
Donanım-Ekipman
Son: 2 saat önce
Satılık-Alınık
Son: 11 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 16 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 1 gün önce
Site Hakkında
Son: 3 saat önce
Karanlık Oda
Son: 9 saat önce
Genel
Son: 3 saat önce

Çekim Teknikleri

2 ay önce flaş kullanımı Ref. #280378 | Msj.1
MeTaLioNs
Haşim Demirtaş

arkadaşlar hepinize merhaba.siteyi çok uzun zamandır takip ediyorum ve gerçekten çok faydalı konuları aydınlatıyorsunuz. benim bir sorunum var. elimde FujiFilm FinePix s9600 makine var. ayrıca Vivitar 2800 flaş da mevcut. bazen kongre, toplantı, sunum gibi ortamlarda bulunuyorum ve fotograf çekmem gerekiyor. fakat bu flaş ile çok zorlanıyorum. ayarlarını bir türlü yapamıyorum. uzak çekimlerde yeterince aydınlatamıyor; yakın mesafede (3-5 metre) ise beyaz patlıyor. ayarları nasıl yapmam gerekir?

Ayrıca Vivitar'ın eski bir flaş olmasından dolayı ve fotograf makinesine zarar verebileceğini düşünüyorum. bu nedenle bir flaş almayı düşünüyorum. yukarıda yazdığım toplantı, sunum gibi organizasyonlar için hangi flaşı tavsiye edersiniz s9600 için. teşekkür ederim.

Foruma katılmak için üye olun...

2 ay önce flaş kullanımı Ref. #280707 | Msj.2
elvina

Bu konuda sizi en iyi sekilde yönlendiricek bir link veriyorum..
Almanca ama cok kolay bir sekilde makinenizi uygun bir flas bulabilirsiniz..
Bu arada bizde fijifinepixS3 kullaniyoruz..Flasimiz ama Nikon:)Bu arada denedinizmi bilmiyorum ama flasin TTL-Funktionu olmasi lazim bu ayarda cekmeyi denedinizmi?

Neyse linkimiz:
http://www.metz.de/de/foto-elektronik/blitzgeraete-empfehlung.html

Burayi tikliyorsunuz..
Yazdiklarimi veriyorsunuz......

Kameratyp: Digital
Hersteller: Fujifilm
Modell : FujiFilm FinePix s9600

Ve direk asagida en uygun tepeflaslarini veriyor..
Kolay gelsin...

2 ay önce flaş kullanımı Ref. #280791 | Msj.3
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Bu flaşı bir manuel bir de otomatik kipte kullanmanız mümkün:

Otomatik kipte, konunuzun uzaklığına göre iki seçeneğiniz var:

Blue Auto Range (Mavi Otomatik Bölge): ISO100 de 0.9 ila 6m aralığında, diyafram değeri f/4
Red Auto Range (Kırmızı Otomatik Bölge): ISO100 de 6m ila 12m aralığında, diyafram değeri f/2.

Bu iki seçenekte, flaş yolladığı ışıktan geri yansıyanı ölçerek, gücünü gerektiği kadar düşürüyor.

Eğer bu seçenekleri kullanamıyorsanız, o halde flaşı manuel olarak kullanabilirsiniz. Bu durumda, enstantane hızınız en kısa makinenizin senkron hızına (1/1000) eşit olabilir ya da çevreden ya da fondan gelen ışıkları da dahil etmek isterseniz daha uzun enstantaneler kullanabilirsiniz. Ben en kısa 1/500 ya da 1/250 öneririm.

Konunun uzaklığına göre seçeceğiniz diyafram değeri için de flaşın üstünde bulunan abağı kullanmanız gerekecek. Kullandığınız ISO değerinin denk geldiği çizgi üstünde, konu uzaklığının karşılık geldiği diyafram değerini seçerek çekim yapabilirsiniz.

Ya da genel bir kural olarak, flaşınızın kılavuz numarasını (Guide Number: GN) kullanabilirsiniz. Bu flaşın kılavuz numarası ISO100 de 24m.

Diyafram=GN/Konu Uzaklığı

Yani, 3m den çekim yapıyorsanız, ISO100 için f/8.

Makineden ISO' yu 2 kat arttırdığınızda, GN' yi karekök 2 nin yaklaşık eşiti olan 1.4 ile çarparak yüksek ISO' larda kılavuz numarasını bulabilir, buna karşılık gelen diyaframı belirleyebilirsiniz.

Yani, 3m den çekim yapıyorsanız, ISO200 için f/11.

Tabii ki, bu değerler, flaşın önünde herhangi bir difüzer ya da filtre olmadığı zamanlarda geçerli. Bu gibi ek aksesuarların flaşın gücünü düşüreceğini, buna bağlı olarak diyaframınızı daha fazla açmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca makineniz, kullanabileceğiniz diyafram değerlerini geniş açıda f/2.8 ila f/11 ve telede f/4.9 ila f/11 aralığında sınırlıyor. Çekeceğiniz fotoğraflardaki sınır uzaklıkları bu değerlere göre belirler ve aklınızda tutarsanız, sanırım sorununuz kalmaz.

Tavandan yansıtma yaparak, patlamalara engel olabilirsiniz. Bu durumda uzaklık olarak tavan-konu uzaklığını almanız gerekir. Flaşın renk sıcaklığı 6000K, efektif süresi 1/2000 saniye. Kullanma kılavuzunu da buldum, dilerseniz mail adresinize gönderebilirim.

2 ay önce flaş kullanımı Ref. #280792 | Msj.4
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Buraya göre flaşın tetikleme voltajı konusunda bir çok farklı değer verilmiş, en güzeli kendiniz ölçmeniz:

http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

S9600' ün kullanma kılavuzunda da, bu tarz flaşlar makinenize zarar verebilir gibi bir ifade yok, sadece sıradan flaşlar makinenizde kullanılabilir demişler. Buradan yüksek tetikleme voltajlarına makinenin dayanabileceğini çıkarıyorum, ama bu konuda araştırma yapmakta fayda var.

Hoş, ilk denemenizde yakmadıysa, zaten sorun olmuyordur, bu durumda flaşın makineye zararı olmaz.

2 ay önce flaş kullanımı Ref. #280815 | Msj.5
MeTaLioNs
Haşim Demirtaş

cihan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.mail
adresime kullanma kılavuzunu yollarsanız sevinirim.
arkhee_23@hotmail.com

Bu mesaj 13.05.2008 10:01 tarihinde değiştirildi.

2 ay önce flaş kullanımı Ref. #280989 | Msj.6
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Deneme yapma şansınız oldu mu? Sonuçları paylaşırsanız sevinirim.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.