FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Etkinlikler
Son: 44 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 2 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 1 saat önce
Tüketici Köşesi
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Son: 28 dk. önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Donanım-Ekipman

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279595 | Msj.1
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Sigma 70-300 APO Macro objektif aldım 2 aylık uzun çaba ile. 1/2Makroya Birde Cozo Close Up Filtre aldım. 1 derece 2 derece ve 4derece. Hepsini bir arada takınca zaten ben ner herhabgi bir alanhiç görmedim. 1 dereceyi taktığımda heryer puslu bulutlu net alandayine buzlu camın arkasından bakıyormuşsun gibi. Her ne yaptıysa malesef hiç vasat bir sonuç bile alamadım. Sadece 1 derecelik filtreyi yalnız taktığımda mm düzeyinde bir net alan yakalayabildim. 4 derecede hiç yakalayamadım. Sonra 18-55 kit lensimetaktım Cozo Close Up Filtreyi, evet çok çok iyi değildi ama enazından vasatta olsa bir karasineği tam kadraja yakın çektim.

Sigma 70-300 de yaşadığım bu sorunun bir çözümü varmı yoksa uzun objektiflere filtre asla tekılmaz mı. Örnek fotoğraf istersenizhemen asabilirim, durumun tam anlaşılması için.

Yardım için şimdiden teşekkürler.

Bu mesaj 10.05.2008 21:13 tarihinde değiştirildi.

Foruma katılmak için üye olun...

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279635 | Msj.2
murgur
murat gursoy

Close-up filtreniz ne marka, kaliteli birşey mi?

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279746 | Msj.3
math_
Ahmet Aybuğa

bu close-up filtrelerin tekniği nasıldır?

yani mesela tüp takınca
lensin en yakın netleyebileceği mesafeye müdahale ederek yakınlaşmış
ve daha fazla büyütme elde etmiş oluyoruz.

close-up takınca da yaklaşabileceğimiz mesafemi düşüyor ?
ya da ne oluyor ??

kafam karıştı benim :S

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279842 | Msj.4
GallardoMrt
C. Mert ERAYAN

Close up da netlemeniz çok daralır, normalde mesela 30 cm-sonsuz arası var ise o 10 cm 15 cm gibi yerlere düşer ki teleler ile kullanırsanız bu çok çok daha kısalır. Milim bir yer net görünür sonrası yokolur. Fakat çok yüksek oranda büyütmeler elde edebilirsiniz bu şekile lakin aan derinliği yok denecek kadar az olur.

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279851 | Msj.5
serdark
serdar karataş

Tamron 70-300 1:2 Lens ile Hoya close up filtreleri kullanıyorum...
En büyük yanılgı : 1:2 makro modda bu lensler 95 cm den çekim yapıyorlar...close up filtrelerini takınca aynı mesafeden çekim yapılacağı zannediliyor oysa vizörden sadece bulanık bir görüntüden başka birşey gözükmüyor.
Yapılması gereken close up lar takıllı iken konuya (4-5 cm) kadar yaklaşıp netliği aramak...
ekdeki kare 70-300 ve 1 + 2 filtreler ile çekilmiş croplanmamış bir örnektir.

Ekler

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279912 | Msj.6
bozbey

DA50-200, +9 close-up.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=26452845
Cok calismak lazım coook :))

Close up calısma mesafesi ve buyutme oranı hesapları:

Ok, just ignore the whole 8x thingy it don't matter and many places get the diopter values wrong... the DCR250 is a +9 diopter which allows you to focus at only 111mm from the subject regardless of the lens its on 9*111mm = 1000mm or 1 meter this is where the diopter values are derived,
1 diopter would allow you to focus at 1m
2 diopter would allow you to focus at 0.5m
3 diopter = 0.333m
4 = 0.25m

you get the pattern!

the actual magnification depends on the focal length of the original lens, an easy way to figure out how much closer you can get is like this... the tamron 70-300 in macro mode at 300mm allows you to focus as close as 95cm for a magnification of 1:2 when you put the DCR250 on you can now focus as close as 11.1cm which is 8.55 times closer for a 4.3:1 magnification at 300mm, however keep in mind at such a magnification your DOF is extremely shallow and i'd recomment the DCR150 which is 5.4 diopter for a working distance of 18.5cm to start, it'd give you a max magnification at 300mm of 2.5:1...
Something to go on for the Tamron 70-300

70mm = 1:1.72 (DCR150) and 1:1 (DCR250)
100mm = 1:1.2 (DCR150) and 1.4:1 (DCR250)
200mm = 1.6:1 (DCR150) and 2.9:1 (DCR250)
300mm = 2.5:1 (DCR150) and 4.3:1 (DCR250)

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279936 | Msj.7
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Peki ben çektiğim bir kaç örneği ekleyeyim, neden bu sorunları
yaşadığımı sorayim.

4 derecelik filtre ile çekildi foto :

1 derecelik filtre ile çekildi :

Diyafram 18 di çekim sırasında. 100 e yakın çekim yapıldı. Buraya
en iyilerini astım.

Ekler
1 derecelik filtre kullanıldı
4 derecelik filtre kullanıldı

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279939 | Msj.8
ermanmen

Benim extension tube ile cekme calısmalarımda da böyle beyaz bir bulut oluşmuştu.. Işığa çok yakın olmasına bağlamıştım-uzun pozlamada patlıyor galiba.. Enstantane ne kadar?

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279944 | Msj.9
yavuzeki
Yavuz Ekincioğlu

Aynı sorunu yaşıyorum... Fotoğraflar tripodla f:8 ile çekildi. Orjinal kadraj. Bunlar en iyileri.

Ekler

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279950 | Msj.10
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Yok enstanteneleri normaldi. Yani pozlama doğruı gözüküyordu. 1/50 ile çektim Bu beyaz bulut neden oluşur bir profesyonel yardımcı olursa çeok sevineceğiz aynı sorundna müzdarip bir kaç arkadaş daha var şuan özel mesajlaşıyoruz. Yardımcı olursa bilen biri çok teşekkür ederim..

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279960 | Msj.11
murgur
murat gursoy

Ali bey-bozbey- gönderdiğiniz linkteki fotoğraflar harika. Alan derinliğinin kısıtlı olduğu bariz belli oluyor, ancak ne kadar ekmek o kadar köfte...Ben de Sigma 70-300'ümü satıp kuş için Sigma 135-400 almıştım. Yeni lensimde makro özellik olmadığı için (1/5 büyütme oranı), Raynox DCR150 ve DCR250 lens setini http://www.bhphotovideo.com/c/product/370594-REG/Raynox_CM2000K_CM_2000_1_5x_2_5x_Macro_Lens.html ABDden getirtmeyi planlıyordum, ama iyi sonuç alabileceğimden tam emin değildim. Şimdi kafamda şüphe kalmadı, ilk fırsatta bu seti almaya çalışacağım.
Bu arada portfolyonuza baktım, 1/2 büyütme oranlı Sigma 70-300 le çok iyi makrolar çekmişsiniz, close-up filtre kullandınız mı?

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279971 | Msj.12
bozbey

Tesekkur ederim Murat Bey. Sigmayla cektiklerimde herhangi bir filitre ya da ext tup yok. Ama diyaframi kisip manuel bir harici flash kullanmistim cogunda.

Raynox close-up filitreler benim de bildigim kadariyla en iyilerden. Bir de benzer kalitede canonun var sanirim.
Yanliz o linkteki seti alirsaniz nasil takacaksiniz 135-400'e. Set icinden cikan adaptor 67mm kadar destekliyor.

Ref. #279944 | Msj.9, Ref. #279936 | Msj.7, linteki fotograflarin exiflerine bakarsaniz tamamina yakini f/22 ve uzerinde cekilmis. Sizin cektiginiz fotograflar f/8 ve f/10. Close-up filitrelerde alan derinligi cok az oluyor. f/8de de hic alan derinligi kalmamis neredeyse. f/22de cekebilmek icin de guclu bir flash kullanmak lazim.

Bir de sanirim sizin filitreler buyutec gibi sadece tek camli birsey. Raynox ya da canonun close-up filitreleri achromatic ve birden fazla eleman iceriyor. (Lens construction: 2-group/3-element Optical Glass elements diyor raynoxun ozelliklerinde.)

6 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #279978 | Msj.13
apolloturk

nette arayınca şöyle iki örnek fotoya rasladım
sigma 70-300 + EF 12mm Extension Tube kullanılarak çekilmiş
http://www.pbase.com/k_amj/image/66169189
http://www.pbase.com/k_amj/image/66170161

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280041 | Msj.14
akdenizli
Fatih Kısa

Sigma 70-300 mm Af apo Makro ile bende +2 ve +4 close-up filtrelere çekim yaptım. Close up filtreler derecesine bağlı olarak 95 cm olan netleme mesafesini +2 filtre ile 33-45 cm arasına +4 filtre ise 15-22 cm arasına düşürüyor. Yani filtre taktiğınızda bu alan içinde manuel veya Af netleme yapacaksınız.

Diyaframı epeyce kısmazsak net alan elde etmek zorlamakta. Benim çözümüm harici ışık kaynağı ve manuel netleme yapmak olmuştu.

ayrıca birlikte çekim yaptığımız Batraisin isimli FK üyesi FZ30 ile sürekli close up filtre kullanarak makro çekimler yapıyor ve sonuçları da çok iyi. Özellikle kelebek çekimlerinde aldığı sonuç neredeyse gerçek bir makro objektif gibi. Sabırlı ve tecrübeli bir kullanıcının elinde neler yarattığını naki isimli kullanıcının da fotoğraflarında görmek mümkün..

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280129 | Msj.15
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Benim aldığım Cozo marka close up filtreler 58 mm yazıyor üzerinde. Acaba o yüzdenmi 70-300 objektifte kullanamıyorum. 58 mm ye kadar olan objektiflerde mi kullanılıyor demek. O yüzden 18-55 kit lensimde nispeten daha iyi sonuçlar aldım.

Ya da acaba aldığım filtre çok kötü bir filtre mi. Bir yardım plase bu bulut, sis neden oluşuyor çekimlerde. Dİyaframı çok kısmama rağmen bir sonuç alamadım.

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280136 | Msj.16
murgur
murat gursoy

Üzerinde yazan 58mm, üzerine takılacağı objektifin çapıdır. Sigma 70-300 58mm çapında bir lens olduğu için filtre lensiniz için uygundur. Ben daha çok filtrenin kalitesinden şüphelenmekteyim.
Hiç close-up filtre kullanmadım, ama arkadaşların yardımcı olabilmesi açısından sorayım: Kaç santimden netleme yapıyorsunuz? Kaç mm de çekiyorsunuz, 300mmde mi? Hangi modda çekim yapıyorsunuz, Av veya makro modu mu? Flaş kullanıyor musunuz? Diyafram, perde hızı ve iso değerleri nedir?

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280166 | Msj.17
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Yaklaşık Sigma objektifim makro modda 90 cm den netleme yapar. Close up filtre ile 25 cm ancak sislide olsa net alan oluşuyor. Zaten o uzaklık dışında hiçbir şey gözükmüyor. yaklaşık 25 cm de sisli bir görüntü oluşuyor. Aşağıda çektiğim fotoğraf var. Ordan sisli ile ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

300 mm de çekim yapıyorum. Manual modda çekiyorum. Flaş kullanmıyorum. Dİyafram 22 perde hızı 1/50 iso değeri 800

Ben vizörden baktığımda da sisli gözüküyor zaten. Perde hızı ile ilgili olabilir mi acaba siz sorunca aklıma geldi. Close up filtre de hızlı bir enstantene mi gerekir, Tripodlu bir çekim bile yapsam.

Aynı sorunu yaşayanlar ve çözenler varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280233 | Msj.18
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Sorun Çözülmüştür

Diğer forum üyelerinin de faydalanabilmesi için nasıl çözdüğümü anlatayim.

1 - Kesinlikle diyafram en yüksek f değerinde olmalı ama kesinlikle

2- Netleme bileziği olabildiğince kısık olmalı. Olabildiğince nesneye uzak durulmalı. Bu ortalama 1-2 cm fark ettiriyor ama netlik açısından önemli bir fark oluyor.

3- Mümkünse 300 mm kullanılmamalı 200 mm kullanılmalı.

4- Asla düşük enstantene kullanılmamalı. Işık kırılıyor. Bu sisli görüntü ondan oluşuyor

Şimdi diyeceksiniz ki 32 diyaframda 60 ın üzerinde entantene nasıl kullanıcaz. Evet sorunda bu zaten ya direkt güneş alacak nesne yada flash ile ciddi şekilde aydınlatılacak.

Evet bunlar yapıldığında nispeden iyi sonuçlar alınıyor. Birde tripod gerekiyor tabi.

Kolay gelsin herkese

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280253 | Msj.19
GallardoMrt
C. Mert ERAYAN

Ben bu arada neden 300mme close up filtre taktığınızı sormak isterim, kalite için mi yoksa uzaktan böcek çekebilme için mi?

5 gün önce Sigma 70-300 APO Macro"ya Sakın Close Up Filtre Almayın, Denendi yanlındı. Ref. #280290 | Msj.20
kaanozsayiner
Kaan Özsayıner

Sigma 70-300 1/2 lik bir büyütme oranına sahip. Bununla böcük çekmek zor ancak kelebek çekebiliriz. 1/1 e yakın bi büyütme oranı için filtre yada tube gerekiyor. Bende bözük çekmek için böyle bir büyütme oranına ihtiyaç duyuyorum.

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.