FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 16 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 3 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 13 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 2 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 7 saat önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 saat önce
Genel
Son: 9 dk. önce

Çekim Teknikleri

2 ay önce Kapalı mekan çekimleri ve ISO kullanımı Ref. #279153 | Msj.1
ayso

Arkadaşlar,

Nikon D80 18-135 mm makinemi yeni almış bulunmaktayım.
Sorum Şu:

Kapalı mekan çekimlerinde manuel çekerken ışık yetersizliğinden sürekli enstantane çok düşük değerlere düşüyor,
bu da tripot kullanmadığımdan resimleri hep titretmeme neden oluyor. Flaşsız çekmek istiyorum.

Acaba ISO ya da başka ayarları ile mi oynamam gerekiyor?

Bi de güneşli havada tam olarak kaç ISO ile, kapalı yerde kaç İSO ile çekmem gerekiyor tam bilemiyorum.
Bu konuda beni bilgilendiren birileri olursa çok sevinirim.

ayso

Foruma katılmak için üye olun...

2 ay önce Kapalı mekan çekimleri ve ISO kullanımı Ref. #279156 | Msj.2
chagyy
Çağkan Özekli

Merhaba, kapalı mekanlarda ISO'yu arttırın veya pozlama telafisini eksi yönde arttırın.
Ayrıca güneşli havada ISO yu en düşük tutup en az grenli fotoğraf elde etmenizi tavsiye ederim.
Kapalı mekanlarda, ışık kaynağı kullanın. Olmaz ise düşük enstantane ve düşük diyafram işinizi görecektir.
Titretmemek içinde biryerlere dayanın ve bir ayağınız önde olacak şekilde kendinizi sabitleyin.

2 ay önce Kapalı mekan çekimleri ve ISO kullanımı Ref. #279158 | Msj.3
tanner
taner ünlü

Bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım.

Bu arada hayırlı olsun d80'iniz.

Kapalı mekan çekimlerinde ışık yeterince olmadığında genellikle flaş kullanmak insanların aklına gelir; ama müze gibi yerlerde flaş kullanmak iyi bir tercih olmayacağından ASA-ISO değeri yüksek tutulması ve diyafram değerinin de düşük olması çekilecek mekanın daha net çıkmasını sağlayacaktır.

Tabi bir de şöyle bir konu var. Forumu detaylı incelediğinizde Nikon Canon kapışmasını göreceksiniz. Tüm Canoncuların yanısıra Nikoncuların %80 civarı Canon'un Asa performansı konusunda hemfikir. Şevkinizi kırmak istemem ama mümkün olduğunca Asa değerlerini 400 den olmadı 800 den yukarı çıkarmamanız daha iyi olacaktır. Yoksa noise fazlalığı fotoğrafları bilgisayarınızda gördüğünüzde üzebilir.

Dış çekimlerde de genelde 100 ile 200 ASA arasında tutmanız faydanıza olacaktır diye düşünüyorum. Tabi çevrenin ışık koşullarına göre bu değer artırılabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Benim bildiğim kadarıyla bu iş bu şekilde oluyor. Teknik bilgisi fazla olan arkadaşların da farklı şeyler söylemesi sizi şaşırtmsın, özellikle nikon kullanıcılarının.

İyi günler.

2 ay önce Kapalı mekan çekimleri ve ISO kullanımı Ref. #279173 | Msj.4
mrt_yln
Murat Yalın

Örnek veriyorum; 55mm'de çekim yapacaksınız dışarıdasınız ama estantane 1/40 bu demekki elde çekim yaparsanız muhtemelen fotoğraf titreyecek. Bu ASA ayarının ezberi olmaz. Bazen çok güneşli hava olur ama siz su damlacıklarının fıskiyeden çıkışını çekmek istersiniz o zaman yine 400ASA kullanırsınız. Bence ezbercilik yapmak yerine makinenizi ile bol bol deneme fotoğrafları çekin PC de saatlerinizi ayırıp fotoğrafları inceleyin. Makinanızı ancak bu şekilde en iyi tanıyabilir ve istediğinizfotoğrafları çekebilirsiniz.

Bu söylediklerimin aynısı kapalı mekan için de geçerli. Diyelim ki ASA 1600'de elle çekebiliyorsunuz; fakat fotoğraf makinesini bir masaya koydunuz o zaman düşürün ASA'yı illa kapalı ortam diye o ASA ile çekim yapma zorunluluğunuz yok.

2 ay önce Kapalı mekan çekimleri ve ISO kullanımı Ref. #279659 | Msj.5
Fato1tr

Yani kısaca 80/1 yada 100/1 e göre kendinizi ayarlayın, bu hızların altında fotoğraflar bulanık çıkabilir, diğer arkadaşın dediği gibi fotoğraf makinanızı yaslayacak bir yer bulursanız 15/1 de bile bulanık olmayan kareler çekebilirsiniz, daima kullanabileceğiniz en az isoyu tercih edin.
Manzara fotoğraflarında yanınızda zaten tripod olduğu için en az isoyu seçersiniz.

2 ay önce Kapalı mekan çekimleri ve ISO kullanımı Ref. #280284 | Msj.6
hokosto
Kadir Asnaz

genelde cektıgınız acı ıle shutter hızınızı aynı degerde tutmaya calısın... 10mm ıle cekıyorsanız 1/10 da bıle net fotograflar cekersınız... tutup 400mm ıle cekım yapıyorsanız aynı orantıda shutter e naz o kadar olmalı... tabı bu genel bır durum ıstısna kısının ne kadar elıne hakım oldugu ıle alakalı...

yaslanmadan once 70mm de bıle 1/8 ıle net fotograflar cekerdım...

ben...

eskıden...

ne efsaneydım be!

IS hokosto derlerdı bana :P

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.