FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 1 saat önce
Dijital Teknikler
Etkinlikler
Son: 15 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 2 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 3 dk. önce
Tüketici Köşesi
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Son: 3 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Dijital Teknikler

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279087 | Msj.1
OZGURAYDIN
Özgür Aydın

Merhabalar,

Önceleri hep Jpeg çekiyordum ancak RAW’ın büyük avantajlarını öğrendikten sonra RAW+Jpeg çekmeye karar verdim. RAW+Jpeg seçeneği ile 50-100 tane fotoğraf çektim. Ama ilginç bir şekilde CF kartın içinde RAW formatında hiçbirşey bulamıyorum, anlayamadım neden böyle? Windows’un Fotoğraf Aktarma Sihirbazı ile aktarmaktan bahsetmiyorum. Makineyi USB ile bilgisayara bağladıktan sonra CF kartın içini araştırıyorum ama RAW adına bir şey göremiyorum. CF kart okuyucu ile denedim sonuç aynı. USB ile bağladığımda bilgisayarım makineyi "EOS Kiss_N REBEL_XT350D" adında bir disk olarak görüyor. Bu diskin içinde 293CANON, 294CANON, 295CANON isimlerinde üç tane klasör var. Bu klasörlerin hepsinin içinde fotoğrafları Jpeg olarak görüyorum. Sağ tıklayıp özelliklerine bakıyorum, dosya formatı Jpeg. Yanılmış olabileceğimi ve bu klasörlerden birisinin içinde RAW formatındakilerin olabileceğini düşündüm ama fotoğrafların boyutları en fazla 2-3 MB. Bildiğim kadarıyla RAW dosyalar daha büyük olmalı.. Benzer bir durumla karşılaşan ve çözen oldu mu? Ya da ilk kez RAW çekmekten dolayı benim yanlış bildiğim, haberdar olmadığım bir ayrıntı mı var RAW konusunda? Çektiğim RAW’ları CF kartta nasıl bulabilir, bilgisayarıma nasıl aktarabilirim aceba? Teşekkürler..

Bu mesaj 09.05.2008 15:11 tarihinde değiştirildi.

Foruma katılmak için üye olun...

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279107 | Msj.2
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

Canon RAW dosyaları CR2 uzantılıdır.
Belki kullandığınız dosya göz atma arabirimi, CR2 dosya uzantısını "tanımadığı" için filtreliyor olabilir...Canon un CD sindeki programlarla da göz atmayı denediniz mi?

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279108 | Msj.3
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Setup, menü 2 deki Connection seçeneği PC Connection olarak mı ayarlı yoksa Print/PTP olarak mı?

PC Connection olarak ayarlarsanız sanırım sorununuz çözülür.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279112 | Msj.4
losforus
gökhan bilgihan

RAW için plug-inleriniz yüklü mü? eğer değilse bilgisyarın görmemesi normal.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279114 | Msj.5
nurkan
Nurkan KAHRAMAN

merhaba hocam,
hangi modda cekiyorsun eger otomatik modda fotograf cekiyorsan sen
ne kadar RAW + JPG ceksen sadece JPG olur. Av, Tv, M ve P
modullerinde RAW (*.CR2) aktif olur. ayrica USB den Card reader ile gorebilirsin onlari.

isletim sistemine gore microsofttan RAW destekliyen modulu indirebilirsin.

http://www.microsoft.com/prophoto/downloads/codecs.aspx

Bu mesaj 09.05.2008 15:53 tarihinde değiştirildi.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279121 | Msj.6
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

RAW ya da RAW+L çekebilmek için zaten Creative Zone' da (P, Tv, Av, M ya da A-DEP modları) çalışmak gerekmiyor mu?

Bu arada CF okuyucuda da aynı sorun ortaya çıkıyorsa, Connection seçeneği ile ilgili olmamalı. RAW görüntüleyen eklentiler olmasa bile dosyalar IMG_xxxx.CR2 şeklinde kartta görülebilmesi lazım.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279123 | Msj.7
nurkan
Nurkan KAHRAMAN

sadece cozum uretmen icin soyledim. detayini bilemem.
raw in olmamasi icin ya cekim modu yanlistir ya da baglanti tipi baska olasilik aklima gelmiyor. en son olarak da firmware update olur.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279177 | Msj.8
OZGURAYDIN
Özgür Aydın

İlgilenen ve çözüm önerisi sunan bütün arkadaşlara teşekkür ederim. Ancak hepsini denememe rağmen ilginç sonunu çözebilmiş, anlayabilmiş değilim..

Connection seçeneği Print/PTP değil, PC Connection olarak ayarlı. Yüklenebilecek başka bir plugin var mı bilmiyorum ancak Nurkan arkadaşımızın verdiği linkten Canon RAW Codec'i indirdim ve kurdum. M modunda RAW+Jpeg çekiyorum. Auto modda RAW ya da RAW+Jpeg çekme seçenekleri zaten yok. Ve Cihan arkadaşımızın söylediği gibi RAW görüntüleyen eklentiler olmasa bile RAW dosyaları IMG_xxxx.CR2 olarak listelenmeli sanırım. Yani sorun RAW'ları görüntüleyememe sorunu değil, bulamama sorunu.. Bir yanlışlık mı yapıyorum, yoksa RAW çekmiyor muyum diyeceğim ama menüde RAW+Jpeg seçili durumda, küçük LCD ekranda RAW yazıyor ve yapabileceğim çekim sayısını gösteren rakam ciddi anlamda düşüyor.. Fotoğrafların infosuna baktığımda köşesinde RAW+Jpeg yazıyor, Menüden gelip kartın doluluk durumunu incelediğimde çekilmiş 120 fotoğraf için "1.3 GB used" yazıyor. 120 tane Jpeg'in bu kadar tutması mümkün değil.. Ama gel gör ki makineyi bilgisayara takınca görüntülenen ya da görüntülenemeye .CR2 uzantılı bir tane bile dosya yok. Varolan fotoğraflardan ikişer tane ama ikisi de Jpeg.. Anlamadım gitti.. İşin ilginci, daha önce kendi makinesindeki RAW'ları defalarca yüklediğini bildiğim bir arkadaşın bilgisayarında da denedim, durum onda da aynı. Kart ya da makine, nereye saklıyor ki bu RAW'ları?.. Kafayı yemek üzereyim.. Umarım bu kadar öneriye rağmen çözüm olacak yeni ya da başka öneriler gelir. Tekrar teşekkür ediyorum herkese..

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279226 | Msj.9
Suu
Aras Havıters

"gizli dosyaları görüntüle" bunu aktifleştirip deneyin....

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279242 | Msj.10
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Kartınızı okuyucuya taktıktan sonra içindeki boş alanı bir denetleyin ve fotoğraf sayısı x (RAW dosya boyutu + JPG dosya boyutu) hesabından, dosyalar orada da siz mi göremiyorsunuz, yoksa gerçekten yoklar mı anlayın. Eğer oradaysalar ve Windows XP kullanıcısıysanız, bunları gizli ya da sistem dosyası olarak algılıyor olabilir. Bu durumda Windows Gezgini, Araçlar, Klasör Seçenekleri menüsünden, Görünüm sekmesine gelin ve şu seçenekleri seçin

- Gizli dosya ve klasörleri göster (seçili olsun)
- Korunan işletim sistemi dosyaları gizle (bundan onay işaretini kaldırın)
- Sistem klasörlerinin içeriğini görüntüle (seçili olsun)

Başka bilgisayarda bakmayı denediniz mi?

Bunlar da çalışmazsa karta bir temiz format atmayı (quick/hızlı format değil) deneyebilirsiniz.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279274 | Msj.11
ucmorlale
faika berat pehlivan

karttan bilgisayara aktarirkan aktarma kablosu ile (USB)
aktariyorsaniz RAW dosyalari goremezsiniz, ama bir kart okuyucu ile
aktarirsaniz bilgisayarinizda gorebileceksiniz...

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279288 | Msj.12
OZGURAYDIN
Özgür Aydın

Çektiğim RAW'ları bulabilmem için gösterdiğiniz seferberliğe gerçekten teşekkür ederim arkadaşlar. Ama kahretsin ki gene yok, gene yok!.. Yokoğluyok.. Gizli dosyaları göster seçeneğini aktif hale getirerek denemiştim zaten ve değişen birşey olmamıştı. Cihan arkadaşımızın yeni önerisi doğrultusunda diğer seçenekleri de değiştirerek denedim ama sonuç aynı. Ben de son birşey denedim; CF kartın içindekileri gösteren klasörü açtıktan sonra "tümünü seç" deyip kopyaladım ve bilgisayarda oluşturduğum bir klasöre yapıştırdım. Bildiğim kadarıyla tümünü seçtiğimizde gizli ya da görüntülenemeyen bir dosya varsa windows onların da seçilmesini isteyip istemediğimiz konusunda bizi uyarıyor. Böyle bir uyarı almadım. Sonra bilgisayardaki bu klasörün içine baktım, iki farklı klasördeki fotoğrafların tamamının Jpeg olduğunu gördüm. Aynı zamanda çektiğim fotoğrafları iki klasöre ayırmış ama neye göre ayırmış olduğunu anlayamadım doğrusu. Klasörün toplam boyutu 273 MB. Oysa makineden CF kartın kullanım oranı için 1.3 GB yazıyor. Yani bilgisayarın CF kartta kayıtlı olan RAW'ları görmediği, algılayamadığı kesin.. Kart okuyucum yok ama yanlış hatırlamıyorsam bir arkadaşın kart okuyucusu ile de denemiş ve görememiştim. En kısa sürede bir kart okuyucu bulup yeniden deneyeceğim. Bu arada bilgisayardan kaynaklanmadığı da kesin, çünkü içinde RAW dosyaların bulunduğu, görüntülendiği başka bir bilgisayarda da denemiştim ve makinedeki RAW'lar yine algılanmamıştı.. Bu anlamda EOS 350D ile yaptığı çekimleri kart okuyucu kullanmadan, yani makineyi USB'den bağlayarak çektiği RAW'ları görebilen, bilgisayarına aktarabilen arkadaşımız var mı? Bu bilgi bana önemli bir kaynak olacaktır sanırım.

Aslında karta format atıp, RAW+Jpeg değil de sadece RAW çekerek denemeyi düşünüyorum. Ama RAW halinin kesinlikle elimde olmasını istediğim 4-5 fotoğraf var şu anda makinede ve onları harcamak istemedim. Kart okuyucu ile son kez deneyeceğim ve RAW'lara ulaşamazsam çaresiz vazgeçeceğim artık onlardan ve sadece RAW çekeceğim. Bakalım o zaman ne olacak..

İlginiz ve destekleriniz için tekrar teşekkür ederim arkadaşlar, görüşmek üzere..

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279333 | Msj.13
urzorlu
ümit zorlu

Eğer ayrı bir kart okuyucuyla denersen görebilirsin... USB yi direk makinaya bağlarsan göremezsin. Çünkü bilgisayarın CR2 codec i yok...ya canon programını yüklemen lazım yada fotoğraf makinasını kullanmadan direk kart okuyucudan dosya olark seçmen lazım.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279337 | Msj.14
Suu
Aras Havıters

USB kart okuyucu denediniz mi?

Makineyi direk bağlamayın..

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279343 | Msj.15
mustafasoyer
Mustafa SOYER

özgür bey dediğiniz sıkıntıyı bi ara bende yaşadım. aynı şekilde raw+jpeg çekiyordum fakat bilgisayara yüklemek istediğimde 2 tane jpeg görünüyordu. makinada dediğiniz gibi raw+jpeg olarak görebiliyordum çektiğim fotoğrafı. bilgisayarda aynı boyutta iki tane jpeg.
cihan beyin dediği gibi usb ayarını M/P(MTP/PTP) den MSC(Mass Storage) ayarına getirince bu durum çözüldü...
hatta sizin mesajlarınızı okuyunca şimdi tekrar denedim.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279371 | Msj.16
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Öncelilkle; fotoğraflarınızı kurtarmamız gerekiyor. Daha önce hiç Canon kullanmadığıma lanet ediyorum, sorununuzun çok basit birr çözümü olduğuna hiç kuşkum yok.

Bilinen ve yazılanların dışında, çok basit bir çözümünüz olduğundan hala kuşkum yok.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279376 | Msj.17
OZGURAYDIN
Özgür Aydın

Mustafa Bey, bahsettiğiniz USB Mass Storage ayarı nerde? Bilgisayarda mı makinede mi?.. Makinenin menüsünde kurcalamadık yer bırakmadım ama öyle bir ayar bulamadım.. Eğer bahsettiğiniz ayar makinede ise, EOS 350D için mi söylediniz, yoksa başka bir model miydi sizin yaşadığınız durum?

Cihan Bey ilginiz için çok teşekkür ederim. Aslında bilgisayar ve elektronik cihazlarla aram iyidir, kurcalaya kurcalaya her bir ayrıntısını bulurum, hatta bazen kullanma kılavuzuna almayı unuttukları ya da gerek görmedikleri ayrıntıları bile.. Ama nasıl olduysa takıldım burda. Dediğiniz gibi çok basit bir sorunla ilgili olduğuna inanıyorum ben de ama bulamadım henüz o küçük ayrıntıyı. Bazen üreticilere de kızıyorum, bu konuda zor bulunan bir ayrıntı varsa, bunu yazmak, bundan bahsetmek çok mu zor sanki kılavuzda falan.. Ama azmettim öyle ya da böyle bulacağım..

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279389 | Msj.18
mustafasoyer
Mustafa SOYER

ben nikon d300 üzerinden anlattım ayarları. setup menüsü altında USB
seçeneğinden yapılıyor. Fakat cihan bey gibi bende canon
kullanmadığım için menuler konusunu bilemiyorum.

Bu mesaj 10.05.2008 09:26 tarihinde değiştirildi.

1 hafta önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279439 | Msj.19
OZGURAYDIN
Özgür Aydın

Teşekkür ederim Mustafa Bey, Canon EOS 350D menüsünde böyle bir ayar yok sanırım. İş USB kart okuyucuya kaldı sanırım. Bugün bir kart okuyucu bulur denerim büyük ihtimalle. Görüşürüz..

6 gün önce Çektim RAW’LARI CF Kartta Bulamıyorum ve Bilgisayara Aktaramıyorum Ref. #279911 | Msj.20
OZGURAYDIN
Özgür Aydın

Nihayet sorun çözüldü arkadaşlar.. USB kart okuyucu ile CR2 uzantılı RAW'lar göründü. Daha önceden de kart okuyucu ile denemiş ancak RAW'ları görememiştim. Aceba o kart okuyucusu eski bir modeldi de eksik birşeyleri mi vardı, ben mi bir yanlışlık yapmıştım, gözümden mi kaçmıştı bilmiyorum ama bugün bir arkadaştan ödünç aldığım USB kart okuyucu ile kavuştum RAW'larıma.. Yarın ilk işim bir kart okuyucu satın almak ;)

Bu arada RAW'ların her programla görüntülenemeyeceğini duymuştum ama benim RAW'ları ACDSee ile görüntüleyebiliyorum. Fakat yine de windows'un resim ve faks görüntüleyicisi ile ve explorer ile açılmadı. ACDSee'nin böyle bir yeteneği var mı yoksa bulamadığım RAW'ları bulmaya çalışırken bir arkadışımızın verdiği link sayesinde Canon RAW Codec'i yüklemiştim, onun sayesinde mi oldu bilemiyorum.. Her ne kadar kart okuyucusu ile bulduğuma sevinsem de makinenin USB kablosu ile RAW'lara ulaşılamaması pek normal bir durum gibi gelmedi bana..

İlgilenen, destek veren bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim..

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.