FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Etkinlikler
Son: 39 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 59 sn. önce
Satılık-Alınık
Son: 1 saat önce
Tüketici Köşesi
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Son: 23 dk. önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Genel

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278773 | Msj.1
ozangoren
Ozan Gören

Bir yerden com.tr uzantılı domain almak istedim.daha önce .info uzantılı almıştım.ama com.tr almak istediğimde ticaret sicil belgesi istediler.gerçekten de böyle birşey varmı?yoksa ünlü bir sitenin ismine yakın olduğu içinmi kabul edilmedi?

Foruma katılmak için üye olun...

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278785 | Msj.2
byercu
ercüment apo

merhaba ozan bey ;

ben ercüment...

domain hakkında size kısaca şu bilgileri vereyim...

bir alan adı özel ad yada bir marka ise ve bu marka bulunduğu ülke ve dünya ülkelerinin tamamnında marka tescilli ise örnek
cocacola.com
microsoft.com
gibi bu tip dünya firmaları markalarını tüm dünyaya tescil ederler...

bu tip domainler boşta bile olsa alamazsınız....
alsanızda firma elinizden bir kuruş ödemeden alır...

aynı kural com.tr uzantılar için geçerlidir.

com.tr türkiyede geçerli bir uzantıdır.

com.de
com.us
com.be

gibi

bu tip com.tr uzantılı domain alabilmeniz için firmanızın ismi olamlı ve bu isim marka tescili olmalı vergi levhanız ticaret siciliniz olamalı ve domain ücretide 3-5 kat daha pahalı olmalıdır..

kazara sahte belge düzenleyip alsanız bile (sanal ortamda olabilir)
gerçek sahibi sizden alır üstünede birsürü para ödersiniz...

bilginize

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278789 | Msj.3
ozangoren
Ozan Gören

ama öyle bir şirket yoktur eminim.sadece benziyor ismi.

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278790 | Msj.4
Starkiller

Merhaba;

ülkemize ait olan xxx.tr uzantılı adreslerin verilme yetkisi sadece ve sadece ODTÜ dedir.

www.nic.tr adresinde almak istediğiniz adresi sorgulayıp ala bilirisniz.

aynı adresteki .tr alan adları poltiakası adlı dökümanı okumanızı tavsiye derim

https://www.nic.tr/forms/politikalar.pdf?PHPSESSID=121027320688237180219354271

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278795 | Msj.5
trigger
Cenk Tamay

ben birkaçtane aldım şirketim için .com.tr

marka tesciline gerek yok. tıcaret sicil belgesi lazım. Denildiği gibi ODTU veriyor. .com lardan pahalı.

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278820 | Msj.6
uzuncan
Burçin M. Dedeoğlu
Moderatör

Aslında şirket olmanız gerekmiyor,

eger ben burcindedeoglu ismini marka olark tescil ettirirsem şirket olmadan da com.tr uzantılı alabilirim.

buna benzer marka tescilleri için de geçerli. Şirket olunması şart değil.

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278825 | Msj.7
trigger
Cenk Tamay

Evet haklısın. Ben şirket için düşündüğüm için sicil gazetesi falan telafuz ettim.

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278960 | Msj.8
marsyas

@burçin

ad+soyad.com.tr'yi kimlik bilgilerinle hiçbir ticari ya da tescil belgesi olmadan tescil ettirebilirsin. Gereken TCkimlik numarası ve kimlik fotokopisi.

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278961 | Msj.9
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

İsimlerde kısaltma kabul ediliyor mu :)

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278962 | Msj.10
sm0ky
Okan Akan

www.muratcic.com gibi mi:D

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278965 | Msj.11
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

www.odtudetanidikolmasisartmi.com.tr gibi :)

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278966 | Msj.12
sm0ky
Okan Akan

www.niyesartolsunkiverparanipasapasaaldomaini.com.tr

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278970 | Msj.13
Bluesailor
Aydın Tokmak

:D

www.okudukcaguluyorum.com.tr

sadece odtüden satışı yapılmıyor..

Türkiye için http://www.ihs.com.tr adresini de kullanabilirsiniz...
Kullanımı kolay bir arayüzü var... Karşılaştırmalı tablosu da mevcut ayrıca hosting te veriyorlar...

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #278975 | Msj.14
uzuncan
Burçin M. Dedeoğlu
Moderatör

Ref. #278960 | Msj.8

marsyas,

haklısın dediğin yolla alınabiliyor. Ama malum isim benzerliklerinin çok yaşandığı bir dünyada yaşıyoruz (Ali Kaplan diye biz kızla tanışmıştım ve Amerikalı idi, sülalesinde türk yoktu), marka tescili ile almanın bir faydası, ileride çıkabilecek sorunların onune geçmektir. Gider bir başkası burcindedeoglu'nu fotoğraf dalında tescil ettirir ve com.tr alan adını alırsa, ve sitesini de fotoğrafçılık adına kullanırsa ben hiçbir hak iddia edemem.

Bu tip karmaşanın onune geçer marka tescili. Malesef memlekette kimse onemsemiyor bu konuyu ama bu konu oldukça onemli, üstelik marka tescili için çok büyük paralar gerekmiyor.

Neyse konuyu dağıtmayalım...

TC kimlik no ile isimsoyisim.com.tr alan adı alınailbilir. Ama gidip marka tescili yapılırsa elinizde çok daha rahat tutabilirsiniz alan adınızı....

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #279020 | Msj.15
ozangoren
Ozan Gören

ilk alanın hakkı değilmidir?

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #279028 | Msj.16
uzuncan
Burçin M. Dedeoğlu
Moderatör

Konu burada biraz karmaşıklaşıyor Ozan.

İş marka tesciline girince alan adı el değiştirebiliyor.

Marka tescili birçok kategoride yapılabilir, diyelim ki sen ismini fotoğrafçı olarak tescil ettirmedin ve alan adını alıp siteni yayına soktun. Tesadüf bu ya aynı isimde biri çıktı ve fotoğraf kategorisinde marka tescilini yaptı ve alan adının kendisine devredilmesi için başvuruda bulundu.

Burada durum şu;

sen de fotoğraf alanında bu siteyi kullandığın için diğer kişi "benim markama zarar veriyor diye dava açabilir ve alan adının kendisine verilmesini isteyebilir". Senin savunman şu olabilir, hemen gidip kendi adını tekstil alanında tescil ettirebilirsin (eğer diğer kişi tüm alanlarda kendi adını daha once tescil ettirmemişse), ve siteni yeniden dizayn edip tekstile göre yeniden dizayn edip alan adını kurtarabilirsin.

Sonuçta alan adı devri kolay olmaz ama işini garantiye almak istiyorsan marka tescilini yapman onerilebilir.

Yukarıda bahsettiğim olaya ornek megatron şarkıcımız Tarkan'ın başına gelenler. www.tarkan.com u daha once alan kişiyi dava edip alan adının devrini istemişti (dava ettiği kişi yurtdışından biriydi). Ancak alan adı sahibi tarkan isimli bir marka yaratıp tescil ettirdiği ve müzik dışında farklı bir işle uğraştığı için megatron TArkan davayı kaybetmişti. Sonra bi ton para verip alan adını satın almıştı :))

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #279252 | Msj.17
concussion
Akif KILIÇ

@Bluesailor aslına bakarsan yalnızca ODTU satışını yapıyor. Ihs bizim yerimize işlemleri takip ediyor sadece

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #279268 | Msj.18
trkr
türker yıldırım

com, net, org gibi top level domain adlarında ilk gelen alır sistemi vardır. cocacola.comu gidip aldınız diyelim. istediği kadar marka tescili olsun, istediği kadar dünya çapında şirket olsun kimse sizden o domain adını alamaz.(eğer domain üzerinden şirket ile asılsız iddalarda bulunursanız veya cocacola şirketinin adını kullanarak kendinize çıkar sağlamaya çalışırsanız durum değişir.)

.tr domain adında da ilk gelen alır sistemi vardır. isimsoyisim alan adını aldınız ve kendinize özel bir site hazırladınız. 3 sene sonra birisi sizin adınızla şirket kurdu veya marka tescili yaptı. bu domaini yine yukarıda söylediğim özel şartlar yoksa sizden alamaz. neden basittir, edinilmiş hakları kimse sizden alamaz.

herhangi bir şirket kurmadan yada marka tescili yapmadan bilgisayar.com.tr gibi anonim bir ismi alabilirsiniz. fakat birileri bu isimde şirket kurar veya marka tescili yaparsa domaini elinizden alabilir diye hatırlıyorum, emin değilim. Zamanında odtü bu konuda bir açıklama yapmıştı. sitesinden bulunabilir sanırım.

Elinizde marka tescili veya şirketiniz varsa gidip o isimde domaini alırsınız ve tabiki kimse sizden o domaini alamaz. benim şirketim senin şirketini döver olayı yoktur yani.

.com.tr alan adlarını sadace odtü satar diğerleri aracılık eder. top level domain alacaksanız ICANN onaylı alantronu tavsiye ederim. ortada aracı olmadan direk ilk elden domaini almış olursunuz.

1 hafta önce Domain alımı hakkında Ref. #279269 | Msj.19
trkr
türker yıldırım

ufak bir düzeltme yapayım, anonim isimlerde marka tescili yapılamaz dolayısıyla bilgisayar.com.tr alabilmek için bilgisayar adında bir şirket kurmanız gerekir.

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.