FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 53 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 2 saat önce
Etkinlikler
Donanım-Ekipman
Son: 41 sn. önce
Satılık-Alınık
Son: 2 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 5 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Site Hakkında

1 hafta önce Sorun Aynı... Belki Çözümler Farklı Ref. #277247 | Msj.1
kokdemir
Doğan Kökdemir

Bu mesajı yazmak için "Günün Fotoğrafçısı" seçilmiş olmayı bekledim açıkcası. Bunun nedeni yazacaklarımın bir kıskançlık ya da benzeri bir duyguyla yazılmış olduğunun sanılmamasıdır.

Pek çok forumda ve altforumda puanlama sistemindeki tuhaflıklardan, eleştiri ve yasaklama sorunlarından, genel kurallardan vs. bahsediliyor. Benim fotoğrafla ve hatta fotoğraf makinesi ile tanışmam çok yenidir, bu nedenle FK geçmişim de bununla paraleler olarak çok çok yeni (hemen hemen aynı tarihler). Benim gibi yeni kullanıcılar için eleştirilerin, yorumların, diğer fotoğraflara yapılan eleştirilerin değeri çok büyük. Hergün hemen hemen bütün fotoğraflara (hiç değilse küçük hallerine) bakıyorum, 9 Ocak"tan itibaren toplam 1117 fotoğrafa eleştiri yazmışım; doğal olarak ilk eleştirilerim de benim gibi acemiydi ama artık daha "işe yarar" şeyler yazmaya çalışıyorum. Buna karşılık aldığım eleştiri puanı 874 (bir kısmının 2 puan sayıldığını düşünürseniz pek de iç açıcı değil). Ancak asıl önemlisi fotoğraf başına ortalama 6.5 eleştiri almışım; belki ortalama olarak fena bir sayı değildir ama daha yüksek olmasını bekliyor insan.

Bütün bunları kendi istatistiklerimi vermek için anlatmadım; vermek istediğim asıl bilgiyi siteyi yoğun olarak takip ettiğim. Puanlama sisteminin geribildirim değeri olduğu için önemli olduğunu düşünüyorum ama lafımı esirgemeyeceğim, abuk suuk fotoğrafların 7 - 10 puan aralığında geziyor olmasını çok adaletsiz buluyorum. Bunun nedenleri forumlarda çok tartışıldı yeniden dile getirmeyeceğim ama kullanıcının bayan olmasından, karşılıklı paslaşmalara kadar pek çok neden suni bir fotoğraf beğeni puanı oluşturuyor. Bu bir sorun ve bence çözülmeli. Pek çok arkadaşım bu konuda "asabım bozuldu artık" şeklinde serzenişte bulunuyor ve haksız da değiller. "Benim derdim puan değil" diyebilirsiniz, buna ancak saygı duyulur ama sizin ya da benim ya da bir başkasının puanı dert etmiyor olması bu sistemdeki çarpıklığı ve adaletsizliği ortadan kaldırmıyor.

Çözümü zor bir sorun ama alternatifleri düşünmek ve üretmek zorundayız. Örneğin her bir kullanıcının kime kaç puan verdiği sistem tarafında kaydediliyor. Teknik olarak çok zor değilse eğer puanlama sistemi buna göre yeniden yapılandırılabilir. Örneğin benim sisteme yüklediğim bir fotoğrafa yorum yazan bir kullanıcının puanı daha önce bana kaç kere puan verdiği ile orantılı olarak düşmeli.

Örnek: A kullanıcısı B"ye ortalama 3 puan verdi ve daha önce 4 kez aynı kullanıcı için puan kullanmışsa ortalama puanı 3/4; daha önce hiç puan vermediyse 3/1, daha önce 10 kez puan verdiyse 3/10 olmalı. Buradaki oranlar ve sayılar örnek olsun diye verildi, daha uygun bir algoritma bulunabilir. Asıl amaç tarikat gibi sürekli al gülüm - ver gülüm yapanların verdiği puanların ağırlığını düşürmek. Buna benzer bir kural (14 gün) var biliyorum ama o da hem fazla acımasız hem de bunun kadar sürekli bir yapısı yok.

Eleştirilerle ilgili çözüm ise tamamen bize bağlı. Sizlerden ricam lütfen eleştiri özelliği olmayan yazılara tepkisiz kalmayın; hiç değilse (-) ile tepkinizi ortaya koyun ve gerçek eleştiriler yazarak ortalama kalitenin yükselmesine katkıda bulunun. Doğru tepkiler algoritmalara kıyasla daha az teknik ve daha çok işe yarar olabilir diye düşünüyorum.

Foruma katılmak için üye olun...

1 hafta önce Sorun Aynı... Belki Çözümler Farklı Ref. #277357 | Msj.2
buzadam
Halil TAŞ

İsteklerinizi çok güzel ifade etmişsiniz. Yalnız forum bu tür istek ve tartışmalarla dolu hatta bazıları oldukça kapsamlı ve güzel çözüm önerileriyle dolu... Ama değişen bir şey yok...

FK'yı çok da önemsememek gerekiyor sanırım... Evet insan önemsendiğini hissettiği yerde huzur bulur. Ama bunca öneri ve açılan başlığa karşın önemsendik mi?

Kolay gelsin...

1 hafta önce Sorun Aynı... Belki Çözümler Farklı Ref. #277408 | Msj.3
erdaltuncer07
Erdal TUNÇER

Doğan bey size tamamen katılıyorum.
Bugüne kadarki tüm fotolarımı sırf bu yüzden sildim ama asıl derdim bana az puan verilmesi değil gerçekten çok iyi fotoğrafların değilde "iyi olmayanların" GF olmasıydı.(Benimkilerin gf olması gerektiği anlamını çıkartmasın okuyanlar:) ) Artık foto yüklerken seçici davranmıyorum. nasılsa teknik eleştiren yok dencek kadar az. güzel olmuş veya olmamış diye eleştiri geldiği için sadece anlamını sevdiğim fotoları puanlamaya kapalı olarak koymaya başladım.Kafam rahat...
selamlar

1 hafta önce Sorun Aynı... Belki Çözümler Farklı Ref. #277883 | Msj.4
fat32
Fatih Bilecen

dayanın Doğan Bey bir gün düzelecek bu gidişat :)

benim 2 önerim var..başkada yok..

1-editör sistemi olacak..
2-favori sanatçı olmayacak, yada 24 saat kimin yuklediği belli olmayacak..

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.