FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 17 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 4 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 14 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 2 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 7 saat önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 saat önce
Genel
Son: 10 dk. önce

Çekim Teknikleri

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #276936 | Msj.1
TheGood

Arkadaşlar.. auto bracketing(AE only) ve multiple exposure çekimleri arasında ne gibi bir fark var açıklayabilirmisiniz..

Foruma katılmak için üye olun...

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #276990 | Msj.2
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Auto Exposure Bracketing, farklı poz değerleri ile birden çok (genellikle 3) fotoğraf çeker, multiple exposure ise, aynı kare üzerine birden çok fotoğraf çeker.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277027 | Msj.3
dersimli
Zeynel Abidin Dersimli

Güzel soru, açık ve net bir yanıt.

Her iki tarafa da teşekkürler.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277030 | Msj.4
dersimli
Zeynel Abidin Dersimli

Bu arada merak ettim multiple exposure yapabilen Digital slr makina var mı?

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277033 | Msj.5
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Var tabi. Örneğin D200.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277056 | Msj.6
TheGood

Teşekkürler Cüneyt kardeşim.... peki multiple exposurda pozlama değerlerini nasıl seçiyor.. her seferinde kendinmi seçiyorsun otomatikmi? kendi seçerse p modunda örneğin kendimi değiştiriyor poz değerini..
sormamın nedeni bir tür HDR OLAYINA BENZİYOR.. saygılar

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277071 | Msj.7
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Benim makinemde ME olmadığı için bilemiyorum ama kullananlardan mutlaka cevap gelir, kullanım kılavuzunda da anlatılmış olması gerekir.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277078 | Msj.8
haluko
Halûk Okur

Bu karışık bir konu.

Prensip olarak multiple exposure uygularken makine manuel olarak ayarlanmalıdır.

Aynı kareye üst üste çekilen pozların arasında saatler hatta günler olabilir. Dolayısıyla her pozun kendi ışık koşullarına göre ölçülerek/hesaplanarak çekilmesi, bu arada da filmin önceki pozlama(lar)da almış olduğu ışık miktarının gözönünde tutulması gerekir.

Basit bir örnek olarak, beyaz bir duvarı multiple exposure kullanarak tekrar tekrar aynı kare üzerinde görüntülediğimiz düşünelim.

Makinemiz 125/8 ölçüyor olsun. Bu ayarlarla oynamadan,

1. poz çekildiğinde film tam poz almış olacaktır.
2. poz çekildiğinde film 1 stop fazla ışıklanmış olacaktır (2 defa 1/125 pozlama 1 defa 1/60'a denktir).
3. poz çekildiğinde yaklaşık 1, 5 stop fazla (3 defa 1/125 --> 1/42),
4. poz çekildiğinde 2 stop fazla pozlanacaktır (4 defa 1/125 --> 1/30).

Bu durumda, üst üste kaç poz çekeceğimizi baştan belirleyip ona göre pozu azaltmak gerekeceği açık. Tabii bu çekeceğimiz konuya göre değişir. Yukarıdaki örnek beyaz duvar olduğu için her pozlamada filmin tamamı ışık görüyordu.

Diğer bir örnek, siyah fon üzerinde aynı kişiyi farklı yerlerde tekrar tekrar çektiğimizi düşünelim (kendi kendiyle konuşuyor gibi).

Bu durumda ise modelimizin yüzünden ölçüm alıp her pozlamada bu değeri aynen kullanmak doğru olacaktır. Nedeni de fon siyah olduğundan hiçbir bölgenin iki defa ışık almayacak olmasıdır, yani bir "birikme" etkisi oluşmayacaktır.

Bu hesapları makinenin kendi yapabileceğini sanmıyorum...

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277087 | Msj.9
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Bir de yarısı siyah filtreler vardır, film kullanarak yaptığım ME çekimlerde kullanırdım.

http://www.canogacamera.com/detail.aspx?ID=6297

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277091 | Msj.10
haluko
Halûk Okur

Cüneyt Bey, ME uygulamak filmde kolay da dijitallerde nasıl gerçekleniyor merak ediyorum, acaba bu konuda bilginiz var mı?

Yani sensör, üzerindeki görüntüyü uzun süre saklayabilecek yapıda bir şey değil. Bu durumda görüntü sensörden okunup belleğe aktarıldıktan sonra ikinci, üçüncü, vs görüntüyle makinenin belleğinde üst üste getirilip birleştiriliyor olmalı.

O zaman bunu PC'de yapmak daha pratik değil mi? Dijital makinelerde ME olması anlamsız gelmeye başladı.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277093 | Msj.11
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Haluk Bey, bir önceki mesajınızda konuyu çok güzel açıklamışsınız; özellikle film ile yapılam ME çakimler için. Dijital ile ME çekim fırsatım olmadı. Acaba baştan kaç poz çekeceğinize karar verirseniz makine pozlamayı ona göre ayarlıyor mu, (ayarlıyorsa bile bu çekilen her konu için verimli olmayabilir) yoksa tamamen size mi bırakıyor bilemiyorum. Kullanan bir arkadaş bu konuyu okusa da aydınlansak. :)

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277105 | Msj.12
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

D80'de 3 adet ile sınırlı olmak kaydı ile ME mümkünmüş. Baştan (2 veya 3) kaç adet çekeceğinizi söylüyorsunuz, Auto Gain diye bir seçenek var, bu seçenek açık ise makine poz ayarlamasını kendisi yapıyor (1/2 veya 1/3 pozluyor), kapalı ise yapmıyor. Haluk beyin mesajındaki fonun siyah olduğu durumlarda kapalı olması öneriliyor.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277174 | Msj.13
playdead

Ben Me yi aynı kareye aynı şahsın birkaç değişik pozisyonunu koymak için kullanmaya çalıştım ama pek başarılı olmadı. Kişi hariçinde arka plan normal çıkarken kişinin değişik pozisyonları hayalet gibi çıkıyor arkası görünüyor. Sebebide arka görüntü 3 kere üst üste binerken yer değiştiren kişi sadece bir kere çıktığı için zayıf kalıyor.

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277220 | Msj.14
Lumi
Derin Korman

bunun ustesinden gelmek icin flash yardimiyla kisiyi aydinlatip enstanteyi kisarak arkaplani dusurebilirsiniz.

Dijitalde coklu pozlama olmasinin sebebi herkesin photoshopla ugrasmak istemeyisi (ust uste dizip katmanlari "screen" saydamlik durumuna getirmek ME dengi oluyor)

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277229 | Msj.15
ahmetozgur
Ahmet Özgür

Konunun açılmasına çok sevindim,
ME ve auto bracketing in ne işe yaradığını öğrenmiş oldum:)
ME yi direk komutu aktif hale getirerek kullanabiliyorum,
Yapmak istendiğinde her seferinde aktif hale getirmek gerek,
auto bracketing ise benim makinede 4 adet seçenek var diğerlerinde nasıl bilmiyorum.
Beyaz Ayarı,
Keskinlik,
Kontrast,
Renk,
Bunları 1/3-1/2-1/1 olarak sadece 1 tanesini seçerek ayarlayabiliyorsunuz.
Makinem Pentax K10D

2 ay önce "auto bracketing" ve " multiple exposure" Ref. #277237 | Msj.16
teodoros
Fatih DÜZGÖREN

Israrla söylenmiş bir daha hatırlatıyorum AUTO GAIN kapalı olsun gözünü seveyim :)

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.