FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 40 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 39 sn. önce
Etkinlikler
Son: 56 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 36 sn. önce
Satılık-Alınık
Son: 19 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 15 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 gün önce
OrnitoFoto
Son: 42 dk. önce
Site Hakkında
Son: 2 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel
Son: 1 saat önce

Etkinlikler

24.04.2008 11:39 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #272703 | Msj.1
kenaneksi

Rize İkizdere dünyanın sayılı 200 doğal eşsiz vadisinden biri..
Şu an Doğu Karadeniz’de bu vadide ve daha birçokbölgedeHes(hidroelektirik santral) yapılmakta veyenileriprojelendirilmektedir.

Bu projelendirme esnasında hiçbir Çed raporu dikkate alınmamaktavedoğa acımaksızın katledilmektedir.

Siz fotokritik üyelerinden beklentimiz, www.vadimedokunmayin.comadresinde hazırlanan belgeselin ve diğerkaynakların tüm eş dost veçevrenize doğa ve çevreyi korumahassasiyetiyle iletilmesi vedağıtılmasıdır.

Birçok mücadele veren doğa derneklerinin birçok başka platformda bumücadeleyi kaybettiklerini biliyoruz.

Ancak bu eşsiz vadinin korunması için henüz çok geç değil..

Lütfen bu adresi ( www.vadimedokunmayin.com )gönderebildiğinizkadar uç ve uzak noktalara da iletmeyiunutmayın..

bir kaç soru ile bu vadide yaşananları özetleyerek...
sevgi saygı muhabbet ile..
Duyarlılığınız için hepinize teşekkürler..

· Bu bölgeye yapılan yatırımlarla elde edilen kazanç ile, tekrarbu bölgede turizm, eğitim ve kültürel hizmetler alanındayatırımyapılacak mı?

· Buraya yapılan Hes’lerin geri dönüşümü kısa zaman içindeyatırımmasrafını karşılayacak, peki kesilen binlerce ağacın gerikazanımınasıl ve ne şekilde ve ne kadar süre içinde olacak?

· Karadeniz ve özellikle Rize büyük bir yaz ve kışturizmpotansiyeline sahipken, bölge halkı, gelen turistlere boşdereyataklarını, yeşilini yitirmiş dağları mı gösterecek?

· Derelerimiz boşa akmamalı bunları kullanmalıyız diye söylenirken, Karadeniz’de yeşilin can damarı, balıkların hayat kaynağı olan, buderelerin boşa aktığını nasıl söyleyebiliriz?

· Tam da gelişmeye başlamışken, ülkemizde ve dünyada susporlarıiçin yeni bir alan olma yolunda ilerleyen bu bölgeyeyapılacaksantrallerle bu turizm kapısı tamamen kapatılmışolacaktır.

· İstihdam açısından uzun vadede bölge halkına hiçbirkazancıolmayan bu yatırımlar ile bir kısım şirketler karmiktarlarınıarttırırken bölgenin en etkili doğal kazanımı olan buderelerin yokedilmesi ile bu bölgelerde dereler üzerinde planlananve bölgehalkına istihdam açısından fazlası ile yarar sağlayacak tümturizmfaaliyetleri bir kalemde çizilmiş olacaktır.

· Ülkenin tamamında kaçak elektrik kullanımının mümkünolduğuncaazaltılması ile bu bölgelerden elde edilecek elektrikgücününfazlası ile karşılanacağı yetkililer tarafından bilinirken, küreselısınmanın Dünya ve Türkiye için önemli bir sorun olduğu buyüzyıldaağaçları kesip doğayı katletmek ne kadar akılcı birçözümdür?

· Planlanan projelerin gerçekleşmesi halinde dereyataklarınabırakılacak su, balıkların yaşamasına yetecek mi? Susporlarınınyapılabilmesine imkân verecek mi? Hepsinden dahaönemlisi bölgehalkının mutluluğunu geri getirebilecek mi?

· Doğal bir turizm kapasitesine sahip bubölgeyisanayileştirmektense, kendi doğal konumunudeğerlendirecekprojelere imza atılması bölge için büyük bir kazançolacaktır.

· Kesilen binlerce ağaç ile dağlar artık yeşil değilkahverengigözükecek.

· Planlanan projelerin hayata geçmesi halinde inşaatsahasındançıkarılacak kazıların ne şekilde kullanılacağı, nereyeaktarılacağıhala tam olarak bilinmemektedir.

· Ülkemizin farklı enerji kaynakları konusunda büyük birpotansiyelivar iken, tüm bu diğer kaynaklar yetersiz kaldığı içinmi bubölgeden gelecek elektriğe ümit bağlanmaktadır?

· Ülkemizde enerji ihtiyacının arttığı ve bunukarşılamaktazorlandığımız kesindir. Ancak var olanhidroelektriksantrallerinden tam kapasite ile faydalanmak yerinedoğalgaz gibipahalı bir kaynaktan elektrik üretmek ne kadartutarlıdır?

· Yüzlerce metre boru döşenerek su bir yerden bir yere taşınırken, boruların geçeceği güzergâhta yaşanan katliam sonucu bu topraklar, kaç yıl sonra yaralarını sarabilecek? Ya da kaçıncıneslimizburaları tekrar yeşil görebilecektir? Yahut görebilecekmidir?

· Ülkemiz var olan gereksinimlerini karşılama çabasında birtarafıonarma amacında iken, bir başka tarafı harabe etmeden dahaakılcıprojeler üretemez mi?

· Bölgedeki en belirgin sorun işsizlik iken ve turizm bunoktadaülke ve bölge için en akılcı çözüm iken, yapılması planlananbuprojeler, tek çözüm kapısı olan turizme belirgin birsektevuracaktır.

· Bölgenin tarımsal faaliyet alanları kısıtlı ve hayvancılıkeskisikadar gelir getiren bir uğraş olmamakla birlikte, insanlarınumutbağladığı su sporu faaliyetleri, yayla turizmi, kaplıca turizmiveyeşil yolculuk gibi tüm bu açılımlara gölge edecek olan butesislerile bölge halkının işsizliğine son verecek tek çıkar yol dabuşekilde tıkanmış olacaktır.

· Hiçbir gerçekçi ÇED raporunun onaylayamayacağı buprojelerinçevreye etkileri kısa ve uzun vadede acı bir gerçekolarak gözlerönüne serilecektir.

· Bu bölgeyi, çevremizi ve yeşilimizi korumak, Anayasamızın56.Maddesince bizim hukuksal temelimizdir. “Çevreyigeliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemekDevletin vevatandaşların ödevidir.”(TC Anayasası 56.madde) !!!

Bu mesaj 24.04.2008 11:59 tarihinde değiştirildi.

Foruma katılmak için üye olun...

Ekler
Vadimize dokunmayın
Bırakın Yeşil Kalsın

24.04.2008 12:21 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #272710 | Msj.2
deadsea
Oruç Gazi Kutluer

Daha önce hakkında hiçbir bilgim olmadığı bu yerle alakadar olunmalı ve bu büyük soruna karşı kayıtsız kalınmamalı diye düşünüyorum..

24.04.2008 14:05 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #272747 | Msj.3
mahan
murat demir

ismini daha önce de duydum sanki...cennetten bir köşe imiş.inşallah garip halkımın yararına sonuçlanır olaylar.ama zannetmem :(

24.04.2008 17:27 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #272792 | Msj.4
mizelli
kenan sofi

Selamlar. Bende İkizdere Rüzgarlı köyündenim. İstanbulda doğdum İstanbulda yaşıyorum ama bu topraklar benim anamın babamın doğup yaşadığı topraklar. Ve benim topraklarım. Yaklaşık iki sene önce bu bölgeye baraj yapılacağı haberini alınca İstanbuldan toplanıp (yaklaşık 300 kişi) İkizdereye gittik ve protesto gösterisi yaptık. Sadece Rüzgarlı köylüleri olarak. Şu anda görüyorumki tüm ikizdereliler aynı noktada buluşmuşlar. Yanlış anlaşılmasın burada İkizdereli olmayada gerek yok bu topraklar hepimizin hepinizin tüm insanların. Bu topraklar yarın doğacak çocuklarımızın biz nasıl dedelerimizden teslim aldıysak onlarada öyle teslim edeceğiz. Hepinizin destekleyeceğini biliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

08.06.2008 23:07 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #292061 | Msj.5
kenaneksi

22 Haziran Pazar Saat 14 de Kadıköy Meydanındayız....

12.06.2008 16:36 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #293460 | Msj.6
Eyuboglu
Ahmet Eyuboğlu

Tüm Yurdum İnsanının Bu doğa katliyamına DUR !! demesi gerek.. Tabii başda Bölgenin kokusunu almış insanlar,

"22 Haziran Pazar Saat 14 de Kadıköy Meydanındayız" ....

07.07.2008 03:22 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #302044 | Msj.7
gito

Sahil yolu, tüneller, taş ocakları, santral derken güzelim doğanın canına okudular..Bazı güzellikler el değmeden seyredilmeli vadi bunlardan sadece biri..
Teşekkürler toprak....

24.07.2008 21:48 tarihinde Vadimize Dokunmayın Ref. #308300 | Msj.8
serdarabay

Fırtına Vadisi nden sonra İkizdere ye el attılar demek ki?

Bunlar kim acaba?

Bi grup doğa katili eşkiya mı?
Yoksa devlet görevlisi olarak belde belde dolaşıp enerji arayan tipler mi?
Ya da devlete sırtını dayamaya çalışan ihaleci fikir adamları mı?

Kim olduklarını araştırıp bulmak lazım ama kim olurlarsa olsunlar ilk gruba girdikleri kesin.

Size tavsiyem Fırtına Vadisi davasını nasıl kaybettilerse onu öğrenmeniz.Ve o yolla Cennete sahip çıkmanız. Bende elimden geleni ardıma koymamaya çalışacağım.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam
İş Ortağımız Olun
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2009 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.