FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Etkinlikler
Son: 37 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 9 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 1 saat önce
Tüketici Köşesi
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Son: 21 dk. önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Karanlık Oda

1 ay önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #265901 | Msj.1
bgulen
berkay gülen

Arkdaşlar Merhabva kranlık oda kurmak istiyorum ve karanlık odaya dair hiç bi şey biliyorum '' ya hemşerim hastamsıın bu devirde daha neler '' diyen varsa lütfen yazmasın kendilerine cevap vermiyecegim , yahu arkdaş nedir bu oda çapı nedir boyu nedir ne kadarlık bi alan gerekiyor ? ne lazım para pul ortalama ne kadar bütçe gerek ( makul olan en ucuzu tabi .) )ilk etapta baskı yapmayı düşünmüyorum öncelikle banyo işini halletmelyiim diye düşünüyorum bu anlamda çok önemli benim için kendi banyomu kendim yapmalıyım bu biraz tuhaf bi cümle oldu herhalde ama neyse , bu konuda bilgisi fikri olan arkdaşlar bilgilerini aktarrırlasa sevinirim , teşeşkküler

Foruma katılmak için üye olun...

1 ay önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #265980 | Msj.2
fisherking
Tolga Anıl

Berkay Bey,
Merhaba. "karanlık odaya dair hiç bi şey biliyorum " cümlenizde belirttiğiniz gibi, öncelikle karanlık oda da işlemler nasıl yapılır kısmını öğrenmenizi tavsiye ederim. Yoksa hem zamanınızı hemde paranızı boşa harcamış olursunuz. İçinde su tesisatı olan ve hiç ışık almayan bir oda işinizi her zaman görür. Hele baskı yapmayacaksanız, bir piknik masası büyüklüğünde yer size yeter. Ama başta yazdığım gibi, öncelikle bu işin nasıl yapıldığını öğrenin. Ya kurslara gidin, ya da bu işi yapan birisinin yanında bulunup, öğrenin sonrasında kitaplardan faydalanın. Sadece negatif yıkayacaksınız en fazla 100YTL'lik bir yatırım size yeter de artar bile.
Selamlar,
Tolga

1 ay önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #266438 | Msj.3
emredr
mehmet emre yılmaz

once kıtapalrı okuyun heagoec gibi bir adamın akranlık doa kıtabı var mukemmel herşeye cevbap bulrusun anakradysan mıllı kutuphanede bu kıtap var.
sonra sıyah beyaz baskı için agrandizör alman gerekır o da yaklaşık 100 ytl civarı en azından benım araştırdıkalrım oyle gerçi 600 ytl ye de buldum ama n farkı var bılmıyrum. banyo işi daha da ekonomık bir iki plastık kap timer ışık ve kımyasallar o kadar zaman tutup o kaptan o kaba daldırma falan basit birşey ama baskı işinde sanırım bir bienden opğrenbemek lazım..

behsettiğim kitabı bulrusanız mukkeml olur eğer buylamzsanızda bir çok bilgi cvar resımlı google a fala nb kaın gorselleri ornek odaları inceleyin.

ve kurun bir karanlık doa zevkli oalcağı kesin!

sornada deneyımlerınızı bana analtın şoyle yaptım soyle oldu en ıyısı buymuş diye:))

1 ay önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #268101 | Msj.4
Magnum
soner yaman

Ref. #266438 -"once kıtapalrı okuyun heagoec gibi bir adamın akranlık doa kıtabı var mukemmel herşeye cevbap bulrusun anakradysan mıllı kutuphanede bu kıtap var."

-Siyah-Beyaz fotoğraf Sanatı ve Karanlıkoda teknikleri-John Hedgecoe

http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=AKXCYDS8QS1EK7K766WS

"sonra sıyah beyaz baskı için agrandizör alman gerekır o da yaklaşık 100 ytl civarı en azından benım araştırdıkalrım oyle gerçi 600 ytl ye de buldum ama n farkı var bılmıyorum"

-Agrandizörlerin fiyatlandırılmasında etkili olan, Renkli kafa olup olmayışı, Multigrade kart baskısına olanak sağlayıcı özelliklerinin mesela filtre çekmecesinin olup olmaması;herşeyden evvel ışık dağılımının dengeli olup olmaması (Kondansör veya diffuser etkili yapıya sahiptirler.) negatif şasesine ne kadarlık filmi yerleştirip basıp basamayacağınız.(Bazılarında sadece 35mm basarsınız bazıları size 6*6, 6*9 gibi ebatlarda negatif basmanıza olanak sağlar.

Agrandizör üretici firmaların kendi alanlarında ne kadar ehil oldukları, agrandizör önündeki lensin kalitesi.. o lensin size kaça kaç ebatta baskı sağlayacağı, lensin keskinliği gibi etkenler fiyatları etkiler.

Agrandizörler Kullanıcıya pratiklik kazandırıcı özellikler barındırıyorsa (çanta tipi rus agrandizörleri ve rus agrandizörlerinin ya da doğu bloku ülke agrandizörlerini hesaba katmıyorum.) bu da elbette fiyata etki eder.

Bazı agrandizörlerin kafa kısmı 90 derece dönerek görüntüyü duvara yansıtır ve duvara bir aparat yardımıyla yapıştırdığınız büyük fotoğraf kartlarını mesela 50*70 vb ya da daha büyük kartları basabilirsiniz bu sayede.

Aynı zamanda körük kısmını eğerek-bükerek (agrandizörün bu olanağı sağlaması lazım.)
kartın baskıda belli bir noktasını flu olarak basabilirsiniz.sizin seçtiğiniz bölge net olur diğer kısımlar flu olur.

Gene agrandizörlerde netlik ner ne kadar körüğü aşağı-yukarı hareket ettirerek sağlanıyor gibi gözükse de Autofocus netlik yapan gelişmiş agrandizörlerde vardır.

Beseler, Durst, Kaiser, Omega tavsiye edeceğim markalardır.

Lens olarak da arka tarafı 39mm vidalı (bu kısımlar lensine göre değişiklik gösterse de dünya standartı 39mm.dir) 50mm lens tavsiye ederim.

Leica Leitz focotar 50mm, Schneider ve Rodenstock un 50mm lerini tavsiye ederim.
(35mm negatif basacaksanız tabi.)

1 ay önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #268108 | Msj.5
bgulen
berkay gülen

Teşekkürler magnum ..

3 hafta önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #271875 | Msj.6
okavas
ovgu kavas

İzmirdeysen eğer buluşalım ve karanlık odanı kuralım.Belki inanması zor olacak ama ben daha geçen hafta bir arkadaşımın evine tam karanlık odayı 77 ytlye kurdum.Nasıl mı ?

Bitpazarından Durst m605 renkli kafa agrandizör + adaptör+ poz saati 25 ytl.
Rodenstock 35mm (nerdeyse sıfır) objektif

1 milyoncudan 4 tane plastik maşa + 4 tane küvet 6 ytl

1 Milyoncudan 3 mezür 2 Huni 5 Ytl

Tıbbi kimyassalar satan bür dükkandan bütün kimyassallar.neredeyse yüzlerce filim yıkayacak ve kart basacak kadar 25 ytl.(daha ucuzada bulunabilir.)

4 tane spiral 1 tane tank 15 ytl.

Elektrikçiden kırmızı lamba 1 ytl.

Diğer gerekli olan malzemelerin bir çoğu zaten evinde vardır.

Dediğim gibi izmirdeysen bana ulaş değilsen mail at yardımcı olurum okavas@yahoo.com

3 hafta önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #271876 | Msj.7
okavas
ovgu kavas

Siyah beyaz yada renkli banyo yada baskı teknikleri hakkında da öğrenmek istediğin şeyler varsa sorabilirsin.Bu işler pek okumakla olmuyor bence daha doğrusu tecrübe daha ön planda.imkanın varsa bilen biriyle bir kaç hafta takıl derim.

3 hafta önce Karanlık Oda kurmak istiyorum , İmdaaattt Ref. #271904 | Msj.8
bgulen
berkay gülen

hocam istanbuldayım , okumakla olagını bende zannetmiyorum ama temel bilgiyi alma noktasında önemsiyorum sadecce , ama dediğin doğru bilen birileriyle biraz takılmak gerekiyor , mail adresinden seni bol bol rahatsız ederim ilgin için çok teşekkür ederim

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.