FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 1 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 2 saat önce
Etkinlikler
Son: 23 sn. önce
Donanım-Ekipman
Son: 9 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 35 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 1 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Son: 4 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel
Son: 2 saat önce

Karanlık Oda

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #260800 | Msj.1
mehmetdaskin2

Arkadaşlar Merhaba.
Özellikle yarışmalarda İnkjekt baskıların kabul edilmediğini(bazılarında)biliyoruz.Kaliteli baskı standardı varmıdır?Dijital baskı sistemleri epey ilerleme kaydetti.Özellikle epson'ın üst düzey modelleri 200 yıl dayanan baskı vaad ediyor.Hal böyleyken karanlık oda baskı tekniklerini bilmeyen biri için budurum can sıkıcı.
İstanbulda yaşayanlar için çözüm daha basit ama diğer illerde kaliteli ve ekonomik baskı yaptıramıyoruz.Yada çok pahalı.Yeri gelmişken Arşiv kalitesinde baskı veren injekt baskı cihazları hakkında da fikrinizi öğrenmek isterim.Özellikle Epson, canon ve hp'nin A2 boyutunda baskı veren sistemlerin hangisi daha iyidir.?
Teşekkürler.

Foruma katılmak için üye olun...

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #260923 | Msj.2
math_
Ahmet Aybuğa

ismi lazım değil bi fotoğraf yarışması için 15 tane 20*30, 5 cm fotoğraf bastırdım
kağıt matt kağıt, yani fotoğraf kağıdı, daha doğrusu ipekli kağıt mı ne diyorlarmış ondan.
tanesi 2, 5 ytl tuttu fotoğrafların (toptan fiyatmış)
fotoğrafların basımı ise dijital minilab yöntemiyle
fakat bildiğimiz karanlık oda fotoğraf baskısı,

yani minilabın içindeki agrandizörle kağıt ışıkla pozlanıyor
ve kimysallarla yıkanarak fotoğraf baskısı elde ediliyor...
bu arada baskı 300 dpi idi

hatta cihazın marka modeli de noritsu qss 32-33 idi galiba...

bu arada baskıyı yaptıracağım yerin gerçekten 300 dpi da baskı yaptığından emin olmak için de

10*15 kağıda siyah beyaz oldukça detaylı bir fotoğrafı
300 - 200 ve 100 dpi da ayrı ayrı croplayarak bastırdım.

sonuç ise 100 dpi ile diğerleri çok rahat ayırt ediliyor.
fakat 200 ile 300 dpi arasındaki çözünürlük farkını fotoğrafı pür dikkat inceleyerek
ve lokal bölgelere ardı ardına yoğunlaşarak çözebiliyorsunuz
(baskıların arkasında dosya isimlerinin bir kısmı çıkıyor,
ilk aldığımda baskıyı oradan ayırt etmiştim 200 ve 300 dpi olan fotoğrafları)

ama 200 dpi baskılar da kabul edilebilir kalitede...

bu arada bir fotoğraf yarışmasının başvuru formunda okuduğum şeyi yazmak istiyorum.
"fotoğrafların 300 dpi da 30 * 40 cm e göre dijital kayıtları, negatif ve pozitif taramaları tiff veya jpeg formatında cd veya dvd ile gönderilmelidir"

bunu hesap ettim, ortaya 18 megapixel lik bir fotoğraf çıktı :))

benim negatif taramaları ise yaklaşık 7 megapiksel idi
gerisini photoshop un interpolasyonu ile halletmeye çalıştım..

200 ile 300 dpi baskı arasındaki kalite farkının çok dikkatli bir şekilde incelenmesi sonucunda ortaya çıkması da, interpolasyon yapmamın fazla bi sorun olmayacağını düşündürdü bana...

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #261161 | Msj.3
mehmetdaskin2

Ahmet Bey
Cevabınız için Teşekkürler.
Aslında benim yapmak istediğim şu:Alacağım evime Bi tane 'Epson pro 4800' baskı cihazı.Fotoğrafları evde basıp lazım olan yere göndereceğim.
İyi kağıt ve iyi baskı cihazı ile fotoğrafçıya gitmekten kurtulabilirmiyiz.?Derdim bu.
Çünkü bunu yapabilirsek bütün fotoğraf setini çok amaçlı kullanabileceğiz.

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #261393 | Msj.4
alidesidero
guven cagri atis

Tüketici elektroniği seviyesinde satılan injekt yazıcılarda; en kaliteli kağıt ve kartuş kullanılsa dahi hiç biri, mini-lab ve orjinal fotoğraf kağıdının ulaştığı baskı kalitesine ulaşamamaktadır.

Kağıt- mürekkep-yazıcı üçlemesinde en iyi sonuç için en pahalı cihazlar seçilse bile(consumer seviyesinde) 1 fotoğraf ortalma mini-labta alacağınız baskının en az 3 katına mal olmaktadır.

Özellikle yarışmalar için mutlaka fotoğrafçılardan baskı almanızı öneririm.

Kaliteli Baskı:
Bir kaç il ve Marka bazında tecrübelerime göre en iyi hizmeti; iyi kalibre edilmiş; veyetkin elemanlara sahip = Fuji İmage plaza mağazalarında alabilmekteyiz.

Kodak bazlı dükkanların çoğu, eski analog makinalara dijital kafa takıp; hizmet vermektedir.

Fuji banyo-baskı sürecinde bugüne kadar en tatmin edici sonuçları aldığım marka olmuştur.

Özellikle bulabilirseniz mat fuji professional photo paper en iyi kartlardan biridir.
Fuji-Dijital photo paper larda iyidir. Ben genel de Mat tercih ediyorum.

Mini-lab içinde yapılan baskı mantığı karanlık oda yöntemine benzeyebilir fakat siyah beyaz da gerçek baskı almak imkansızdır. (renkli kağıda siyah basmak aldatmacadır)

Tarama konusunda nikon-minolta(bulursanız) harici film tarayıcıları en iyisidir:
http://www.nikon.com.tr/productitem.php?pid=67-00dd672a95
bazı fotoğrafçılarda vardır fakat pahalıdır.

Yine fuji makinelerin: 25x38 boyutunda 300 dpi tarama kapasitesi vardır.
(14 megapixel 72 dpi olur dosyalar)
Sonuçlar biraz grenli gelebilir.

Herşey bir yana siyah beyaz da karanlık oda gibisi hala yok !

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #261600 | Msj.5
Aks
Adnan Küçüksağır

Epson R285 (A4 ebatlı ve 6 kartuşlu) aldım. Baskılarını fotoğraf kağıdı baskılarından ayırmak gerçekten güç. Çok kaliteli görünüyor.

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #261664 | Msj.6
mehmetdaskin2

Sayın Alidesidero,
cevabınız için teşekkürler.
Bu cevap ikna edici bir bilgi taşıdığınızı gösteriyor.Uzun zamandır acaba bu baskı cihazlarından birini alsam ve yarışmalara katılıp, reklam ve çeşitli amaçlarla bu cihazla işimi görsem belki daha ucuza malederim diyordum.
Epson pro 4800'ün 1m kare de baskı maliyeti 4 avro idi galiba.Bir zamanlar 4000 serisi için reklamında öyle yazıyordu.Neyse.Şu anda 'foto albüm' satışı yapan wep sitelerinden biri wep üzerinden fotoğrafı alıp (söz konusu yarışma şartlarına göre)basıyor ve yarışma adresine sizin adınıza gönderiyor.
Yinede ben fotoğrafı süper kalitede basıp duvarıma asma keyfini yaşamak istiyorum.

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #262798 | Msj.7
alidesidero
guven cagri atis

tavsiyem:

film yada dijital medyadan alınacak:

30-40 mat fuji kağıda baskı

+

foto-blok (fotoğrafın arkasına yarım santim civarı yapıştırılan sert bir zemin)

+

laminasyon -(ben mat tercih ediyorum) (fotoğrafın üstüne yapıştırılan ince saydam bir tabaka, bunu yapıştır sonra istersen cam sille temizle fotoyu:)

+

sade bir çerceve (tabiki camsız)

=

süper kalitede basılıp - duvara asılmaya hazır fotoğraf.

yıllarca sağlam kalabilir.

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #267482 | Msj.8
kuzeydeniz
Nuray Topçu

1 ay önce BASKI KALİTESİ HAKKINDA Ref. #267810 | Msj.9
kuzeydeniz
Nuray Topçu

arkadaşım hem dijital hemde kaliteli baskı için tavsiye edeceğim bir adres ister şehir dışı ister yurt dışı olsun valla profesyonel baskıda çok iyiler ayrıca epson baskı makineleri ve profesyonel fine art kağıt ve fotoblok hizmetleride var istersen bir siteye gir bak www.ugurvarlı.com mail at fotoğrafın siparişini ver valla hizmet budur
görüşmek üzre....

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.