FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 25 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 2 saat önce
Etkinlikler
Son: 11 saat önce
Donanım-Ekipman
Son: 15 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 27 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 3 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 3 saat önce
OrnitoFoto
Son: 13 saat önce
Site Hakkında
Son: 14 saat önce
Karanlık Oda
Son: 12 saat önce
Genel
Son: 25 dk. önce

Etkinlikler

02.03.2008 14:46 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #251568 | Msj.1
singmus
Mustafa Kemal DUZGOREN

Merhaba,

Sadece Fotoğraf Deklerasyonu çerçevesinde sürdürmekte olduğumuz BeyinFırtınası -Ayın Konusu etkinliğinin ikinci konusunu başlatmış bulunuyoruz. Konumuzu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast ve Işık Patlamaları" olarak belirledik.

Genellikle fotoğrafik zaaf ve teknik hata olarak düşündüğümüz ve yorumladığımız Işık Patlamalarının, bazı çalışmalara uygun düştüğünü, seyir keyfini arttırdığını, bunların ötesinde fotoğrafın anlatmaya çalıştığı konu ve vermeye çalıştığı mesaj açısından bir gereklilik olduğunu ne zamandır düşünürüm. Benzer düşüncelerim yüksek kontrast için de aynen geçerlidir. Fotoğrafın konusuve/veya mesajı dışında, ışığı, mekanı ve ögeleri açısından da yüksek kontrastın çok yakıştığı nice çalışmalar gördüm. Bulutlu ancak ışık miktarı yüksek ortamlarda yapılan dış mekan çekimlerinin SB çevrimleri, yüksek kontrast gözetilerek yapıldığında çok olumlu sonuçlar veriyor. Derinlik duygusu vermeye çalışılarak üretilen çalışmalarda da ışık patlaması olarak tanımladığımız parlaklıkların çalışmalara yakıştığını düşünüyorum.Tabi bunlar sadece benim düşüncelerim.

Bu ayki konumuzun amacı: yukarıda sözü edilen konu hakkında değerli katılımcıların görüş ve önerilerini almak, varsa örnekleri incelemek ve bireysel gelişimimizde bir adam daha atmaktır. Mesajlarımız örnek çalışmalarla desteklenirse daha çok verimli olacağı düşüncesindeyim. Paylaşımlar interaktif olabilir, forumdan edinilecek bilgilerle yeni çalışmalar da yapılıp katılımcılarla paylaşılabilir. Yani aktivite zaman zaman bir çeşit atelye çalışmasına da dönüştürülebilir.

Etkinliğimizin kuralları aşağıdaki gibidir:

1) Beyin Fırtınası - Ayın konusu aktivitesi, Sadece Fotoğraf Deklerasyonu çerçevesinde yürütülen bir faaliyet olup katılım, deklerasyona imza koyan katılımcılarla sınırlı değildir.
2) Konular aylık olarak belirlenip "Etkinlikler" ana başlığı altında açılacak bir forum başlığı ile duyurulur.
3) Beyin Fırtınası aktivitesine katılmak isteyenler görüşleri ve varsa örneklemeleri ile katılım sağlarlar.
4) Görüşler ve örnekler ayın konusu olarak seçilen konu hakkında olmalıdır. Konu ile ilgisi olmayan mesajlar silinir.
5) Süreç tamamlandığında kısa bir özet ile konu kapatılır ancak incelemek isteyenler için başlık açık tutulur
6) Ayın Konusu aktivitesi, bir bakıma deneyimlerin yazılı olarak paylaşımı anlamına geldiğinden ve derlendiğinde İleri Fotoğrafçılık Notları gibi bir elektronik materyalin oluşturulması hedeflendiğinden, katılımcıların konununsınırları içinde kalmaya çaba sarfetmeleri ve özellikle deneyimlerini aktarmaları beklenmektedir.

Konumuz bugün (02.03.2008) başlamış olup 02.04.2008 tarihinde bitirilerek yeni konuya geçilecektir.

Değerli katılımlarınızı bekliyoruz.

Saygılarımla.

Bu mesaj 02.03.2008 15:12 tarihinde değiştirildi.

Foruma katılmak için üye olun...

04.03.2008 02:22 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #252094 | Msj.2
KemalGul
Kemal Gül

Merhaba Mustafa,

Şimdi gördüm forumunu. Seninle fotografaltında konuştuğumuzda dediğim gibi beni de oldukça rahatsız eden ve hazırlıklı olduğum bir konu bu.

Burada tek korumak istediğim bilinçsizce çekilmiş gerçekten "patlak" olan fotoğrafların dışında kalan, fotoğrafın bazen gerekliği ve hatta bazen de kalbi olan/olacak "patlama"lardır.

Gerçek yaşamda gözümüzün gördüğü "patlak"lara (bir pencere önündeki çalışmada pencerenin patlayacağı gibi) değinerek,

Sokak çalışmasında sokağın sertliğinine değinerek,

Fotografta 1. ilgi merkezinin patlak olabilirliğine değinerek,

Fotografcının grafik etki tercihi nedeniyle "patlak"a düşmesine değinerek,

Konu biraz tabu deviren, biraz sosyolojik, biraz, psikolojik, biraz teknik...

Fakat özünde insan ve anlatımı var. Anlatıma dair fotograf adına da diğer anlatım alanlarında da çok güçlü referanslarımız var; paylaşırım. Elimdeki dökümanları sana hazırlamam için az izin ver lütfen...

Paylaşımım biraz akademik biraz da duygusal olur sanırım. Fakat kesinlikle ezber "patlak" söylemi olmaz diye düşünüyorum :)

Saygı ve sevgilerimle...

05.03.2008 00:13 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #252330 | Msj.3
camgobegi
Deniz Şahin

Öğrencilik dönemlerindeydim canon AE 1’im var. Bana göre başarılı
oldukça ilginç çekimler yapmıştım ışık patlamalarıyla.... farklı
bir bakış açışı, değişik dokular ışık gölge düzlemi farklı
yönlerde, fotoğrafta tabuları yıkmak gibi heyecanlıydı baskıları
elime aldığımda üstelikl rahatsızda etmemişti patlamış ışıklar
ahahaha patlamış mısır gibi:))..... Hocama ödev olarak vediğimde bi
kafama fırlatmadığı kalmıştı burada ışık patlamış nedir bunlar
diye..... E be adam bilerek yaptık dimi kime laf anlatıyorum
kii...... nedense inatla daha cazip gelmişti... şiiride ille
kafiyeli yazmak zorunda olmadığımız gibi....Fotoğrafın kalitesi
teknik açıdan önemi yüksektir. Fakat amacınız bişeyleri anlatmaksa
ve aslında olmaması gerekenleri yada öle görünenleri yapacak
cesaretimiz olupta yapıyorsak aldımız haz neyse çıkan sonuçta o
oluyor. gözü rahatsız etsin etmesin ortada bi sonuç çıkıyor.

Ekler

05.03.2008 11:01 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #252453 | Msj.4
bince
Bekir İnce

Ters ışık fotoğraflarında anlatımı desttekleyen çarpıcı bir teknik olarak karşımıza çıkar çoğu kez ve bir çok yerde görüleceği gibi çok başarılı örnekleri vardır.
"Işık patlamaları var olmamış" tabiri şablon bir yaklaşımdır. Dokuları büyük oranda silen, derin leke etkisi yapan ve bütüne zarar veren kontrol dışı patlamaları görmek ve yerinde uyarmak gerekebilir ancak, anlatım olarak inatla üstüne gidenleri de anlamaya çalışmalıyız sanırım.

Yüksek kontrastla, albenisi yüksek görüntüler elde edildiği için, çoğu kez düşük beğeni gıdıklanmış olur. Bu riski de göz ardı etmeyelim derim.

Tek renge indirgenmiş, siyah-beyaz ya da monocromatik etkisi olan renkli çalışmalarda, zıt leke ilişkisi bakımndan grafiksel anlatımı ve tasarımı destekler.

05.03.2008 21:51 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #252636 | Msj.5
cfk
ferhat kaya

"Genellikle fotoğrafik zaaf ve teknik hata olarak düşündüğümüz ve yorumladığımız Işık Patlamalarının, bazı çalışmalara uygun düştüğünü, seyir keyfini arttırdığını, bunların ötesinde fotoğrafın anlatmaya çalıştığı konu ve vermeye çalıştığı mesaj açısından bir gereklilik olduğunu ne zamandır düşünürüm. Benzer düşüncelerim yüksek kontrast için de aynen geçerlidir. Fotoğrafın konusuve/veya mesajı dışında, ışığı, mekanı ve ögeleri açısından da yüksek kontrastın çok yakıştığı nice çalışmalar gördüm. Bulutlu ancak ışık miktarı yüksek ortamlarda yapılan dış mekan çekimlerinin SB çevrimleri, yüksek kontrast gözetilerek yapıldığında çok olumlu sonuçlar veriyor. Derinlik duygusu vermeye çalışılarak üretilen çalışmalarda da ışık patlaması olarak tanımladığımız parlaklıkların çalışmalara yakıştığını düşünüyorum.Tabi bunlar sadece benim düşüncelerim."

bu dediklerinize sonuna kadar katılıyorum. ama bazılarına bunu anlatabilmek kadar zor bir durum yok. bazı fotoğraflarımda ışık yada kontrast fazlalığının, patlamanın kimi zaman da fluluğun kendi tercihim olduğunu fotoğraf altında belirtmeme rağmen eleştirilerde kafama kafama vurulduğu olmuştur. ben bu konuda belli bir kalıba bağlı kalmama taraftarıyım. belki bir çoğu gerçekten kötüdür ama benim hoşuma gitmiştir ve öyle olmasını istemişimdir. sanırım bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da klasik ve modern diye farklı bakışaçılarıyla yaklaşmak ve bir ayrımda bulunmak daha sağlıklı olur. uzun zamandır fotoğraf yüklemiyorum ama aşağıdaki fotoğraflarımda konuya uyabilecek örnekler var sanırım.
http://www.fotokritik.com/861365
http://www.fotokritik.com/493943
http://www.fotokritik.com/512996
http://www.fotokritik.com/394408
http://www.fotokritik.com/394408
http://www.fotokritik.com/208678

08.03.2008 03:13 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #253571 | Msj.6
singmus
Mustafa Kemal DUZGOREN

Değerli arkadaşlar,

Konuya fazla müdahil olma niyetinde değilim ancak bazı noktaları vurgulamakta yarar görüyorum.

Gündeme getirmeye çalıştığım konu, bilinçsizce yapılmış yanlış ölçümler sonucu karşılaşılan ve yoğun doku kaybına neden olup kaliteyi düşüren, daha ötesi gözü yoran patlamalar değil elbette. Bir başka deyişle, fazla pozlama olarak adlandırdığımız teknik zaafiyeti aklamaya çalışmayacağız burada. Bunları görmek çok da zor değil kanımca. Ancak fotoğrafçı tarafından yapılmış bilinçli tercihler sonucu ortaya çıkan parlamaların da çoğu kez aynı bağlamda değerlendirildiğine şahit oluyorum. Bunun ayırdına varmak gerek diye düşünüyorum. Bunu nasıl yapacağımızın yöntemini aramaya çalışıyoruz bir bakıma.

Okan, linkini verdiğin fotoğrafta parlayan bölge bir sahne benim imgelemimde. Sol bölümde yer alan insana giden birden fazla yol var. Fotoğraf irdelenirse bu görülüyor. Fotoğrafçı bizi alıp onunla buluşturuyor. İşte o noktada perde açılıyor ve "sahne" deniliyor. Ne anlatılıyorsa orada anlatılıyor. Sahneyi ışıksız düşünebilirmisin?

Şüphesiz her kontrastı yüksek SB çevrim beğenimizi celbetmiyor. Yüksek kontrastın albenisi olduğu kadar tehlikesi de var. Hatları kabalaştırıp çalışmayı naif olmaktan uzaklaştırdığını da görmüşüzdür. Çok fazla renk tonunun olmadığı, bir başka deyişle sadece açık ve koyu tonların hakim olduğu (akşam üzeri gibi, kapalı havalar gibi) çekimlerde yüksek kontrast yerini buluyor kanımca.

Şimdilik bu saptamayı yapıyor ve izlemeye geçiyorum. Bu konunun eni konu irdeleneceğini ve hepimiz için yararlı olacağını düşünüyor ve sabırsızlanıyorum. Katılımcılara şimdiden teşekkür ederim.

08.03.2008 09:15 tarihinde Beyin Fırtınası - Ayın Konusu "Fotoğrafta Yüksek Kontrast Ve Işık Patlamaları" Ref. #253597 | Msj.7
bince
Bekir İnce

Arkadaşlar,

Son bir kaç mesajdır, kendi deneyimlerimiz ışığında, benzer doğruların dile getirildiğini görüyorum. Durum aslında buradakiler açısından anlaşılmış. Saplantılı olmadan ve yüksek kontrastın kontrol edilebilir koşullarda kullanıldığında, zengin anlatımlar sunduğu bir gerçek ve bir çoğumuzun portfolyalarında örnekleri var.

Tam bunları düşünürken Sayın Kaya (cfk) kendi fotğraflarından farklı örnekler sunmuş, belli düzeyi olan bilinçli tercihler olduğu çok açık. Onun fotoğraflarını burada tartışmaya açmak niyetiyle yazmıyorum ancak, öylesine bir gün adlı http://www.fotokritik.com/512996 fotoğrafının bir önceki mesajımda sözünü ettiğim düşük beğeniyi gıdıklama ihtimalini görüyorum. Bu yüksek kontrastla birlikte kompozisyon tercihinden de kaynaklanıyor. Resim tadı veren bu tür pastoral görüntülerin, her zaman kitschleşme riski bulunmaktadır. ters ışık ve yüksek kontrast buna aracılık eder sadece, çünkü, ters ışık fotoğraflarının iyi kotarılsın ya da kotarılmasın, hüzün, hazan ve türevi lirik tatları vardır. İnsanları etkisi altına alır.
Ters ışık sergisi açmış birisi olarak, fotoğraftan anlayan ve anlamayanların canlı izlenimlerine bizzat şahit oldum.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam
İş Ortağımız Olun
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2009 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.