FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 9 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 5 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 6 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 2 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 7 saat önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 saat önce
Genel
Son: 3 dk. önce

Site Hakkında

7 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #233558 | Msj.1
babaveoglu
alp dilgen

ÇDG oyununu başlatan ve uzun süre yürüten okan bey’in izniyle önceeski oyunun kurallarını hatırlatmak istiyorum

*********************************************************************************************
Daha önce başlatılan, birçok kişinin beğeni ile izlediği ve"Fotoğraf Yorumlama Oyunu"nun da sonra site admin vemoderatörlerinin izni, sizlerin katılımı ile ben de bir başka oyunbaşlatmak istiyorum. Umarım "Fotoğraf Yorumlama Oyunu" kadarsevilir ama sonu ona benzemez :)

Hemen söyleyeyim bu oyunda ve kurallarda DPChallenge.com’danesinlendim.

Oyunumuzu adı "Çek de Görelim!"

Oyunun Amacı : Belirli tarihler arasında seçilmiş bir konu üzerindefotoğraf çekmeyi teşvik ederek, FK üyelerinin yaratıcılığınıharekete geçirmek ve bu yolla oyuna katılanların kişisel gelişiminedestek olmak.

Sürecimiz ve kurallarımız basit.

1. Konu seçimi : Her 15 günde bir konu anons edeceğiz. Sürecisağlıklı ve hızlı çevirebilmek için başlangıçta konuları(izninizle) ben seçip Forum aracılığıyla anons edeceğim. Ancak birsüre sonra bunun için bir komite kurabiliriz. Ya da kabul ederlersemoderatörlerimizden bu görevi bekleyebiliriz.
Konu, basit ve bir iki kelime ile ifade edilebilcek, soyut yadasomut birşey olacak. Örneğin ’mutluluk’, ’taşımacılık’, ’evhalleri’ vb. gibi.

2. Fotoğraf Çekimi : Oyunumuzun kritik noktası yaratıcılığı teşviketmek olduğu için fotoğrafınızın verilecek tarihler arasında yeniçekilmiş olması gerekecek. Yani ’bu konuya uygun benim arşivimdegüzel fotoğraf vardı’ diye araştırma yapmanızı değil, bu konuyu engüzel ve en yaratıcı şekilde nasıl ifade ederim diye düşünmenizi vekurgular yada özel fotoğraf gezileri yapıp fotoğraflamanızıbekliyoruz. Geçmişte çekmiş olduğunuz bir fotoğrafı sunarsanız neolur? Sadece birlikte oyun oynadığınız ve size saygı gösterendiğerlerine saygısızlık yapmış olursunuz ve vicdanınızla başbaşakalırsınız, başka hiçbir yaptırımımız yok.
Seçtiğimiz bazı konularda özellikle manipulasyon yapılmamasınınaltını çizeceğiz ve yine sizi vicdanınızla başbaşa bırakacağız.Bazen de (sitemizin izin verdiği) her türlü müdahale serbestdiyeceğiz. Dolayısıyla kuralları takip edip, düşünerek veyaratıcılığını konuşturarak çekim yapanlar oyunumuzun başarılıbirer parçası olacaklar. Kurallara uymayanlar ise tespitedildiğinde uyarılacak olmakla birlikte çoğunlukla otokontrolmekanizmasının çalışmasını bekliyor olacağız.

3. Fotoğraf Sunumu : Seçilmiş konuya ait fotoğraflar yine anonsedildiği dönemde siteye sunulacak. Siteye sunum sırasında sadecefotoğrafın açıklaması bölümünde
"Çek de Görelim! Oyunu
Konu: ÇDG XXXXXXXX
Çekim Tarihi : XX/XX/XXXX" şeklinde bir cümle ilave edilecek.Ayrıca eser adı (yani fotoğrafın ismi) siteye "ÇDG-" öneki ilebirlikte girilecek. Çekimin nasıl yapıldığı ve sonradan ne türlümüdehalelerin yapıldığı gibi açıklamalar opsiyonel olarak bubölümde belirtilecek. Bunun dışında FK’nın siteye fotoğraf sunumkuralları takip edilecek.

4. Fotoğrafların Değerlendirilmesi : Fotoğraflar, oyuna katılanlartarafından FK’nın standart Arama özelliği kullanılarak takipedilebilecek (yani aranacak keilme olarak konuyu yazacağız.Filtrelenen fotoğraflara teker teker bakıp açıklama kısmındayukarıda bahsedilen ifadeler yer alıyorsa oyuna ait bir sunumolduğunu anlayarak değerlendireceğiz). Fotoğraf altında fotoğrafhakkında yorumlar ve değerlendirmeler yapılacak. Fotoğrafı çekenkişiden kullandığı teknikleri, yaklaşımlarını açıklamasınıbeklerken, yorumlayan arkadaşlarımızdan da olumlu/olumsuz ancakfotoğrafa ve tekniğine katkı yapabilecek değerlendirmeleribekleyeceğiz. Sitenin mevcut puanlandırma sisteminin bizimoyunumuzla ilgisi olmayacak. Çünkü bu bir oyun, yarışma değil. Budeğerlendirme ve eleştirileri, otokontrol mekanizmamızı dakullanarak faydalı hale getirebildiğimiz ölçüde oyunumuz katılımcısayısını artırarak sürecek.

5. Ödül : Bu bir oyun olduğu için büyük ödülümüz sadece "aynıkonuyu başka arkadaşlarımızın nasıl gördüğünü, nasılfotoğrafladığını öğrenmemiz ve kendimize buralardan çıkaracağımızdersler" olacak. Bunun ötesinde hiçbirşey olmayacak...

Evet, fikirlerinizi belirtmenizi ve katılmaya gönüllü olanların biradım öne çıkmasını rica ediyorum. Çünkü umduğum desteğibulabilirsem Cuma günü ilk konuyu vereceğim ve çekim sürecinibaşlatacağım...

Çek de Görelim! bakalım...

"Sadece Fotoğraf" gelişim için düşünceler, öneriler ve projelerRef. #233493 | Msj.78
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

ÇDG ile ilgili aslında yazılımsal destek vermek istiyordum hakkatenancak bir türlü olmadı. Hazırladığım taslaklar öncelikle kendimitatmin etmediğinden paylaşamadım.

Bu konuda sözümün halen arkasındayım...
Bu konuda benden daha yaratıcı olduğunuz da ortada aslında ÇDG veyorumlama oyununa ait bir sayfa olduğunu düşünün, nasıl bir sayfaolabilir bu?
Fonksiyonları belirli olursa (örneğin kuralları olmalı, katılmakisteyen önce kuralları ok’lemeli, ÇDG anasayfasında aktif ÇDG’ler,eski ÇDG’ler olmalı vs.) uygulamasını şekillendirmek benim içindaha kolay olur.

Ref. #233493 | Msj.78

madem ayrı bir alan olacak
iyi bildiğimi düşündüğüm şeylerdne birini yapayım

yeni sürümde fotoğraflar için hazırlanan galeri küçük birdeğişiklikle ÇDG ara yüzü olabilir sanırım böylelikle güncel veeski ÇDG galerileri izlenebilir (fotoğraf takvimi güzel bir arayüzbence)

bu arada bir parça ekstra iş gerekebilir ama Okan beyin bir yıldanuzun süre yürütüttüğü 1nci ÇDG katılımları derlenerek daha öncekiçabaların da örnek olması sağlanabilir (sadece oyunun kurallarınauyan katılımlar)

çdg’de en büyük sıkıntılardan bir tanesi kural ihlalleri idi
buna yazılımsal önlem gerekli
örnek: fotoğrafların çekim tarihlerinin oyun tarihlerine uymasızorunluluğu gibi

güncel oyundaki ve eski oyunlardaki fotoğrafların yayınlanması içinobejktif bir kriter olmalı bu konuda beyin fırtınası şart

çdg başlı başına bir alan olacağı için kendine ait bir moderatörüolması iyi olur sanırım

yine çdg ve fotoğraf yorumlama için ayrı bir forum alanı olabilirve bu forum alanına çdg ana sayfasından giriş olabilir böyleliklesite ana forum alanlarını işgal etmiş olmayız

çdg fotoğrafları varsayılan şekilde puana kapalı yüklenmeli görüşüsanırım ortak bir kanaat halini almış durumda

yine eğer yazılımsal olarak mümkünse ÇDG fotoğrafları ile FKfotoğraf yüklemesi ayrı tutulabilirse güzel olabilir mesela çdgiçin 24 saatte bir fotoğraf olsun :)))

ÇDG ana sayfası için ana sayfa sekmesi şart elbette :)

biraz site içinde site istiyor gibi oldum ama
hiç de fena gelmiyor kulağa

aklıma geldikçe eklemeye devam edeceğim

Çek de Görelim ile ilgili beyin fırtınasını bu başlık altında devamettirirsek konuları birbirndne ayıklamış ve daha hızlı ilerlemesağlamış oluruz snaırım

Bu mesaj 12.01.2008 11:06 tarihinde değiştirildi.

Foruma katılmak için üye olun...

7 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #233564 | Msj.2
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

Türk fotoğrafçılığında en önemli yapı taşlarından biri olan bu sitenin harcına konacak bir taşı bile önemsiyor, destek ve katılım sağlayan herkese gönülden teşekkür ediyorum...

7 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #233624 | Msj.3
Elohim

ÇDG için öneriler bu başlık altında toplanıyorsa daha önce "Sadece Fotoğraf - gelişim için düşünceler, öneriler ve projeler" başlığı içinde: Ref. #233493 | Msj.78 ’de Yönetici madpoet / M.Ozan Hazer Bey’in mesajına istinaden getirdiğim önerileri buraya taşımak ve bir kaç düzeltme yapmak istedim:

Ref. #233503 | Msj.81
Elohim
....

Benim önerim ÇDG’nin hem bir sayfası olsun hem de bir "kategori" olarak yer alsın. Örneğin: Makro, Manzara, Soyut, ....., ÇDG gibi.

Proje kapsamında yüklenecek fotoğraflar yüklenmeden önce bu kategori seçilsin. Bu kategori seçildiğinde o esnada aktif olan konu başlığı penceresi çıksın ve fotoğraf yükleyecek kişi eğer fotoğrafı bu konuyla ilgiliyse ok’lesin. Daha sonra da fotoğrafını yüklesin.

Seçilen 3 kategori içinde eğer ÇDG kategorisi varsa yüklenen fotoğraflar puanlanamasın.

Bir başka önerim projenin sayfası olursa: YENİ KONU:"......... " şeklindeki başlık ÇDG sayfasının üst bölümünde bulunsun. "YENİ KONU" başlığı altında bu kategoriye son yüklenen 5-10 (yada daha fazla bilemiyorum) arası fotoğraf görünsün. Yükleme esnasında ÇDG kategorisi seçilmiş ve aktif konu başlığı ok’lenmiş tüm
fotoğraflar ÇDG sayfasına yönlendirilsin.

Aktif konu’ya yüklenmiş fotoğrafların altında, bir önceki konu ve bu konuya ait rasgele 5-10(veya daha fazla) fotoğraf görünsün.Sayfa yenilendiğinde fotoğraflar yenilensin. Sayfa eğer 2 önceki konu ve yine 5-10 yada daha fazla fotoğrafı kapsayacak durumdaysa 2 önceki pasif konu ve fotoğraflarda eklensin.

Her 15 günlük dönemde konu değiştiğinde "Yeni konu" bir alttaki "Daha önceki konu" bölümüne atlasın ve böyle böyle döngüsü devam etsin.

Çok daha eski olan konu ve fotoğraflara erişim sağlayacak bir buton yada onun gibi bir şey olsun. Buna tıklandığında daha önceki konuların bir listesi çıkabilir mesela konuların listelendiği ve her konu başlığına tıklandığında o konu kapsamında yüklenmiş
fotoğraflara ulaşımı sağlayacak.

Yine projenin sayfası olursa daha önceden belirlenmiş kurallar bilgilendirme amaçlı sayfanın bir köşesinde yer alsın.

..............................................

Aynı zamanda projenin sayfası olursa kurallar konusunda yazılımsal yaptırımlar neler olabilir onu bilmiyorum ama Alp Bey’in konu tarihi ve fotoğrafların çekim tarihi arasındaki uygunluk konusundaki görüşü için yazılımsal bir yaptırım uygulabilir ve
arşivden fotoğraf yüklemek engellenebilirse güzel olur kanımca.

..............................................

Alp Bey bir adım öne çıktım:) Ben varım

Bu mesaj 12.01.2008 15:19 tarihinde değiştirildi.

6 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #233753 | Msj.4
muhbay
Muhammet BAYRAM

ÇDG uygılamasına,çalışma saatlerim,yaşadığım ortam ve imkanlar
dahilinde katılma adına bir adım öne çıkmayı ve öne çıkanları
yalnız bırakmamayı taahhüt ediyorum.

ÇDG nin yeni başlayacak süreçte yüklenen fotoğrafların takibi biraz
zor olabilir.
Ayrıca şuanda sitede fotoğraf arama fonksiyonunun olmadığı
düşünüldüğünde içinden çıkılmaz biri durum söz konusu.
Hadi diyelim ki arama fonksiyonu var.
ÇDG diye arama yapıldığında; önceki ÇDG fotoğraflarıda çıkacak ve
yeni yüklenen fotoğrafları bulmak iyice güçleşecektir.

Önerim: Yeniden başlayan ÇDG için, Yeni Çek De Görelim ( YÇDG)
isminin ve kısaltmasının kullanılması.
Böylece siteye yeniden kazandırılacak arama fonksiyonu ile birlikte
ÇDG kapsamında yüklenen yeni fotoğrafları bulmamız daha kolay
olacaktır.

YÇDG

Bilmem siz ne dersiniz?

6 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #233966 | Msj.5
OkanYILMAZ

Herkese tekrar merhaba;

ÇDG için web sayfasını hazırlama konusunda Ozan’a yardımcı
olabilmek amacıyla daha önce kendisine bildirdiğim şimdi bir parça
geliştirmeye çalıştığım listeyi aşağıda veriyorum:

1) ÇDG ayrı bir bölüm gibi olmalı ve anasayfadan buraya
ulaşılmalı
2) Ulaşılan sayfada Güncel ÇDG konusu, tarih sınırı, genel kurallar
ve o çevrime ait (varsa) özel kurallara ulaşım olmalı
3) O ana kadar gerçekleştirilen ÇDG’ler bir liste halinde verilmeli
ve listeden ulaşılan bir linkle ilgili ÇDG’ye sunulan fotoğraflara
ulaşılmalı.
4) Ulaşılan fotoğraflara yeniden eskiye, en çok izlenenden en az
izlenene, en çok yorum alandan en az alana, en yüksek puandan en az
puana vb. gibi sıralama olanakları olmalı
5) ÇDG fotoğraflarına EDİTÖRÜN SEÇİMİ ve DİSKALİFİYE gibi
özellikler verilebilmeli. Bu özellikler birden fazla fotoğraf için
kullanılabilmeli.
6) ÇDG ilgili konuların tartışılabileceği bir forum benzeri bölüm
olmalı
7) Kural ihlalleri için şikayet iletilebilecek bir sistem
olmalı
8) Fotoğraf yükleme sırasında ÇDG için yüklendiği kullanıcı
tarafından seçilebilmeli
9) ÇDG sayfasında Editörün seçtikleri ve en yüksek puanlılar
arasından rastgele fotoğraflar gösterilmeli
10) Alt yapı aynı anda birden fazla ÇDG yürütebilecek şekilde
tasarlanmalı. Yani ÇDG15 xxx konusu iken ÇDG16 aynı dönemde YYY
konusu ile yürütülebilmeli.
11) ÇDG sayfasından "Fotoğraf Yorumlama Oyunu"na da
ulaşılabilmeli
12) Moderatöre Yeni konu önerisi yapılabilecek bir sistem
olmalı
13) Fotoğraflar puanlamaya kapalı olarak sunulabilmeli

Aklıma geldikçe devam edeceğim.

Bu mesaj 13.01.2008 17:34 tarihinde değiştirildi.

6 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #233985 | Msj.6
fat32
Fatih Bilecen

+++ Üstad Okan...

6 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #236183 | Msj.7
duygusel

ÇDG nin yeniden başlıyor olmasına çok sevindim ve merakla bekliyorum...
Hatta site içinde aramayı düşündüm hani başlamış olabilirmi diye...
ama arkadaşlar bu sitede site içi ara yada fotoğraf ara kısmı yok olmuş.
önce site içinde arayı arayıp bulmak lazım :))))
bilmem anlatabildim mi bu konuda da bir şeyler yapsanız diyorum:)
hayırlı çalışmalar dilerim.

6 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #237486 | Msj.8
OkanYILMAZ

http://www.fotokritik.com/forum/56257

ÇDG KURALLARI anons edildi. İlk konu Cuma günü geliyor.....

6 ay önce "SADECE FOTOĞRAF" Çek de Görelim Hayata Dönüyor Ref. #238159 | Msj.9
OkanYILMAZ

http://www.fotokritik.com/forum/56376

Yeni ÇDG, ÇDG29 ile başladı. Lütfen yukarıdaki linkten takip ediniz.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.