FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 3 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 1 saat önce
Etkinlikler
Son: 30 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 20 sn. önce
Satılık-Alınık
Son: 6 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 22 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 1 saat önce
Site Hakkında
Son: 49 dk. önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel
Son: 2 dk. önce

Site Hakkında

« Önceki 20 123456789Sonraki 20 »

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232294 | Msj.1
kaosparadoks
İlker Doğan

Çoğu dostum hemfikir olmasa da; fotoğrafın sanat olduğu ısrarımı yineleyerek başlayayım. Çünkü; gördüğüm, hissettiğim, oturttuğum, kurguladığım, deklanşöre bastığım ve de paylaştığım süreçten aldığım haz; beni bu tanımlamada ısrarcı kılıyor. Tüm saydığım bu safhalarda, paylaşım süreci hariç bir birey olarak tek başımayım ve en azından bu büyük hazzı kimseyle paylaşmaya pek niyetim yok. Paylaşım sürecinde itirazım şu noktayadır ki; siyasi partilerin grup toplantıları gibi, müşterek kararlar alıp, ağız birliği etmek… ve bir fotoğrafa istisnasız tüm oba mensuplarının aynı anda bakarak, aynı şeyleri hissetmeleri ve birebir aynı cümleler ile eleştiriler yazmaları… ve de el birliği ile -sanatsal paylaşımın bireyselliğine- pek de benzemeyen; kırsal kültüre ait “imece”, “trampa” usulü yöntemlerle sitenin vitrini olan ana sayfaya taşınması sürecini, bir fotoğraf sitesinde şaşkınlıkla izlemekte ve zaman zaman bunun için düşüncelerimle paralel tepkiler vermekteyim. Ama gördüğüm o ki; bu süreci bireysellikten uzak, grup psikozu içinde yaşamakta ısrar ve kararlı olan arkadaşlar bundan pek hoşnut değiller. Özetle: herkesin istediği gibi davranıp, hareket etmeye (gerek bireysel, gerek grupsal) hakkı oluğu gibi, ben ve ben gibi düşünenlerinde bunu sorgulamaya, eleştirmeye hakkı var diye düşünmekteyim…

Foruma katılmak için üye olun...

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232342 | Msj.2
sm0ky
Okan Akan

Kahveden adam toplar gibi forumdan destek ve "netlik, kadraj yerinde" gibi yorum çağrılarının yapıldığı bir ortamda fotoğrafı sanat olarak görüp, FK'da paylaşımın sağlıklı sürdüğünü düşünebilmek için senin gibi naif biri olmak gerek sanırım İlker.

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232347 | Msj.3
kaosparadoks
İlker Doğan

hala daha yaşanılası, güzel bir dünyanın varlığına inananlardanım sevgili okan...
bunun içinde başka bir gezegene göçü değil de, bulunduğumuz gezegeni dönüştürmeliyiz diyorum...
mekan, yapı, zaman, tarih, genel-geçer değerler; doğru düşünmeye-davranmaya engel değil. kaldı ki; bu saydıklarımın masumiyeti su götürmez bir gerçek...

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232352 | Msj.4
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

"Bir memlekette namus erbabı, lâakal namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memleket için kurtuluş yoktur." - İsmet İnönü

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232358 | Msj.5
sm0ky
Okan Akan

Bunlar güzel sözler, düşünceler idealler. Okumak, konuşulduğunu duymak bile heyecan verici. Ama FK'da hüküm süren yapının değişeceğini sanmıyorum. Elimi taşın altına koymaktan çekinmesem de edinilmiş bir alışkanlık olarak doğrucu davutluğu sürdürüyorum. Sonuç beklemeden yani...

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232361 | Msj.6
Enigmatrix
Murat A. ÇİÇEK

V 4 Vendetta :)

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232364 | Msj.7
sm0ky
Okan Akan

Ahpab aldırmaz!

:))))

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232365 | Msj.8
kaosparadoks
İlker Doğan

nereye kadar???
hasta siempre la victoria...
:)) :))

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232367 | Msj.9
sm0ky
Okan Akan

Devrime kadar komitacılarla oynaşmaya devam o zaman. Hala inanmasam da sonuca:)

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232372 | Msj.10
yellowraven
Erhan Dayı

Söylediklerinize bir çok noktada katılıyorum. Lakin fotokritiği bir
halk otobüsü olarak düşünün. Buraya elinde bileti, pasosu olan
herkes girebiliyor. Ve burayı bu kadar popüler yapan da bu zaten.
Böyle bir halk otobüsünün de halkın kimliğine işlemiş özellikleri
yansıtması çok normal pek tabii ki.

Bir dönemler .... fotokritiğin 2. senesinin sonlarına doğru filandı
galiba, uzun zamandır üye alımı yapılmıyordu. Ve forumda
tartışmalar açılmıştı üye alımı yapılsın, yapılmasın filan diye.
Ben yeni üylere alınmasından yanaydım, zira kendi sahip olduğum bir
şansın başkalarına da tanınması taraftarıydım. Ne yazık ki bu
gördüğüm kadarı ile karşı olanlar haklı çıktılar. Gerçekten de
kitlelerin denetimsiz bir şekilde aktığı bir ortamda bazı şeyleri
otokontrol mekanizması ile sağlamak imkansız imiş. Biz toplum
olarak maalesef böyle bir yetiye sahip değiliz. Ve bunun en büyük
sebebi bir çok şeyi hafife almamız, ciddiye almamamız. Daha da
vahimi eğitimsizlik, ve eğitime karşı inançsızlık. Tabii ki rantını
cehalletten sağlayan bir düzenin toplumu olarak bunlar son derece
olağan şeyler. Böylesine bir ortam içerisinde ise eleme mekanizması
bir otorite yerine mevcut puanlama sistemine bırakıldığı sürece biz
bunları yaşamaya mahkumuz. Bu herkesin bildiği bir gerçek.

Fotokritiğin "altın zamanlarını" ve şu anki "altın günlerini"
görmüş bir kişi olarak bunu klavuza gerek duymadan varılan bir
"görünen köy" olarak değerlendiriyorum. Oysa iyi bir klavuz ile
fotokritik camiası kimsenin bilmediği yeni köyleri keşfedebilirdi.
Şimdilik bu şansı elinden kaçırdı gibi görünüyor.

Ama bunu pek de dert etmemek lazım. Zaten artık 70 bin sayısını
aşmış bir populasyonun her bireyinin böylesine bir bilinçte
olmasını beklemek pek de gerçekçi olamaz. Bunun yerine siz
"fotoğrafı" bulabileceğiniz alternatiflere bakmalısınız.
İnternette sayısız imkan var, biraz da yabancı diliniz var ise
mükemmel olanaklara sahipsiniz. Bunun dışında dergiler var.
Yarışmalar var, organizasyonlar, dernekler, fotoğraf toplulukları
var. Bakınız fotokritik içindeki tanışmışlıklardan doğan
simurgphotos diye bir grup var. Kurdukları iletişim sonucunda
"belgesel" fotoğrafçılığın ciddiyetini ve önemini taşıyabilecek
bir grup oluşturan değerli fotoğrafçılardan oluşan bir topluluk.
Kendi yollarını açıp böyle bir girişim yapmasalar idi şu anki
mecvut durum içerisinde o belgesel fotoğrafların hali nice olurdu FKda
varın siz düşünün.

Aslında söylemek istediğim şu ki, fotokritik çok iyi bir okuldu ve
belki de hala daha iyi bir başlangıç için seçenek. Ancak paylaşım
ve fotoğraf izleme konusunda artık bir çok kişiyi tatmin edemediği
ise bir gerçek. İyisimi siz de kendi yolunuzu çizin.

Bu mesaj 09.01.2008 14:52 tarihinde değiştirildi.

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232373 | Msj.11
babaveoglu
alp dilgen

körler sağırlar birbirleirni ağırlar
tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş
... .... ... çukurunda bulur
bana arkadşaını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim
üzüm üzüme baka baka kararır
objektif alma favro fotoğrafçı al
puan veren GF olsun

hamili kart yakinimdir, onu üzen beni üzer :)))))

türkçe ne kadar güzel bir dil

30 saniye de bu kadarı geliverdi aklıma

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232381 | Msj.12
ozangoren
Ozan Gören

:) REVOLUTION..

hasta siempre la victoria...
:)) :))

Devrime kadar komitacılarla oynaşmaya devam o zaman. Hala inanmasam da sonuca:)

:D hackten anlayan varsa iktidarı ele geçirebiliriz,gelecek bizi bekliyor :p

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232383 | Msj.13
sm0ky
Okan Akan

Ref. #232372 | Msj.12
@yellowraven

Söylediğiniz her cümleye geçmişimin el verdiği ölçüde katılıyorum. Altın dönemlerini yaşamadım sitenin ama altın günlerinden yeterince muzdarip oldum.

Fotoğrafı salt fotokritikte izleyip paylaşmanın, üzerine düşünmenin doğru olmadığını, kendini geliştirmeyi amaçlayan bir fotoğraf meraklısının ufkunu genişletmek için çok yönlü araştırmayı sürdürmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu bağlamda bahsettiğiniz simurgphotos da izlediğim oluşumlardan biri. Yabancı siteleri de izlemenin öğretici olduğunu düşünüyorum.

Ama yine de FK da birkaç basit önlemle işlerin daha kolay rayına oturabileceğini düşünüyorum beri yandan. Ortada bir sorun olduğunu tesbit edip çözmeye çalışan bir irade olsun yeterli.

Yeni oluşum arayışları her dönemde olacak ve olmalı da. Kim bilir belki de bu foruma yazanlar birden ayılıp "sahi niye yapmıyoruz?" diye soracaklar.

Hepimizi toplayıp, fikir ve fotoğraf paylaşımı ekseninde buluşturan sitenin yapısını korumaya-düzeltmeye dönük çabalarımızın, sadece refleks bile olsa, yine de mühim olduğuna inanıyorum. Belki fk için önemsiz olabilir, birey olarak benim için önemli ama...

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232386 | Msj.14
yellowraven
Erhan Dayı

Okan bey, kesinlikle önemsiz olduğunu düşünmüyorum, öyle anlaşılmasın. Sadece artık pek de umutlu değilim. Zira bu alanda (paylaşım siteleri) neyin işe yarayıp, neyin işe yramadığı bariz ortada. Ama amaç bir kitleyi hedeflemek mi yoksa kitleleri hedeflemek mi? İşte bu soruya cevabı biz site sakinleri değil de evsahibi vermek durumunda. Bunun böyle olduğunu gördük şimdiye kadar. Maalesef bizlerle oturup açık bir kontrat imzalamaya yanaşmadı evsahipleri :)) ...

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232389 | Msj.15
sm0ky
Okan Akan

Erhan Bey aslında hemfikir olduğumuzu görmek güzel. Şu sitede foruma sığıntı gibi yapışmış bizlerin tek tesellisi kendi kelimelerimizle bir avuntu hissini paylaşmak. yoksa ev sahiplerinin Alamanyadan oğlum gelcek diyerek kurtulmak istediği kiracılarından olduğumuzun farkındayım, pişkinlik yapıyorum:))))))

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232393 | Msj.16
kaosparadoks
İlker Doğan

sitenin, "yaramaz çocuklarına" kiracı muamelesi yaptığına ihtimal vermiyorum...
zira alamanyadan gelecek oğlanın doğuracağı vehametin farkındalardır diye düşünmekteyim :))
anadaolu da bir söz vardır, çok severim: "çala çala havasını bulmak" diye... site de çala çala havasını bulacak... bir süreç bu. doğru, dik duranın kazanacağı bir süreç...

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232394 | Msj.17
sm0ky
Okan Akan

Neye dayanarak bu kadar iyimsersin İlker.
Yaşananları hep birlikte izlediğimizi düşünürken ben neyi ıskaladım diye soruyorum kendime.

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232395 | Msj.18
kaosparadoks
İlker Doğan

okan, bu site senin olsa... alamanyadan gelen, geçici heveslerinden biri fotoğraf olan oğlana bu siteyi teslim eder miydin???

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232398 | Msj.19
sm0ky
Okan Akan

O metaforun üzerinden gidilebilir tabiki. Hangi örneği versem bilemiyorum forumu açmanı sağlayan, her biri alamancının daha çok para getireceğine dair yapılmış tercihin kanıtı değil mi?

7 ay önce Oba, oymak, aşiret, kavimler kültürü ve fk ye yansımaları… Ref. #232399 | Msj.20
kaosparadoks
İlker Doğan

bu arada erhan bey in yazısına aynen katılmaktayım... tek bir farkla... UMUT..
öngörüm ve tahminlerim, değişimin kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor...

« Önceki 20 123456789Sonraki 20 »

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.