FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 1 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 18 saat önce
Donanım-Ekipman
Son: 2 saat önce
Satılık-Alınık
Son: 13 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 16 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 1 gün önce
Site Hakkında
Son: 3 saat önce
Karanlık Oda
Son: 9 saat önce
Genel
Son: 3 saat önce

OrnitoFoto

« Önceki 20 1234Sonraki 20 »

27.06.2007 19:46 tarihinde Sumru Adası Ref. #168739 | Msj.1
eke1
fikret can

Doğasever dostlarım,

10 mayıs 2006 güzel bir gündü.Sumrulara rastladım.Sizlerle tanıştırdım.Tabiri caizse,sumru fenomenini yeniden keşfettik birlikte ve bir avuç taş yığınından bir cennet yarattık.’’Sumru Adası’’ dedik adına.Bu vahşi masumların örnek dayanışmasından dersler çıkardık ve ne çok sevdik.Ülkemin her yanından yüzlerce ziyaretçi aktı.Konusunda uzman,onlarca üstat fotoğrafçıyı ağırladım.Bu bir yudum sevgilerin destansı yaşam tarzını izleme şansı bulan,kadın/erkek,yedisinden yetmişe herkesin ve çocukların gözlerindeki parıltıyı gördüm.Yüreklerindeki coşkuyu da.
Böyle bir sonu hayal bile edemezdim,üzgünüm,artık yoklar.

AMAÇ:
Bu forumu açmaktaki amacım:
1-Sumru Adası sevdalılarını bilgilendirmek.
2-Bu falaketin sebeplerini bilimsel olarak tespit edebilmek.
3-Bugün,özgürlüğü hiç tatmamış 30 yavru,168 yumurtaya mezar olan taş yığınını yeniden cennete çevirmek.
Amacım kimseyi üzmek değil,itham etmek hiç değil.

GÖZLEM :
1-Sumru Adası’nı düzenli olarak ziyaret ederim:
18.06.07 her şey yerli yerinde.Savaşan şahinler de...
22.06.07 Adada hüsran.Tüm sumrular gitmiş.Birinin kanadı kırık dört yavru,onları beslemek için çırpınan üç ebeveyn var.Agresif,saldırgan.
22.06.07 den bu yana bilgi topluyorum naçizane.
27.06.07 bugün pLlusQuE’nin (Bülent Şeker) öneri ve desteği ile adaya çıktım.Yaklaşık 40 m2 adada yaşam izi yok.168 yumurta,30 yavru (kargaların,saksağanların yağmaladıkları hariç)kaderine/ölüme terkedilmiş.Kalan son 4 yavru ve 3 ebeveynden de iz yok.
Anne/babalar yavrularını terketmeden,her birinin başucuna 2-3 balık bırakmış.
Bir kuluçka sumru,altındaki yumurtaları terketmek varken,adada onlarla kalmayı ölümü seçmiş.

İLGİLENENLERE NOTLAR :
Gözünü budaktan esirgemeyen sumrular,yuva ve yavrularını ölüme terk edecek kadar ne tür bir tehdit gördüğünü anlamaya çalışıyorum.
1-Sumru Adası’nın konumu:( Koordinat : N 41 01.325’- E 028 34.207’)
Güney (M.Sinan Köprüsü),doğu(kafe),batı(kafe) cephelerinde kıyıya mesafesi 20-22 m.Kuzey cephesi B.Çerkmece barajına yaklaşık 200 m sığ bir göl.Sumrular bu sığ sularda yakaladıkları balıklarla beslenir,yavrularını besler.
http://www.cevreorman.gov.tr/sulak/sulakalan/bcekmece.htm
2-Kafe sahibi ve çalışanları,sevmekten öte sumruları kem gözlerden esirger.
Yerel yönetim görevlileri,sumru adasını ve sumruları koruyup kollamaya çalışır.
Yaptığım görüşmelerden,insanlar ya da sair canlılar tarafından bir baskı/tehdit yapılmadığı izlenimi edindim.
3-Ancak,geçen yıllarda baraj kapakları açılır,B.Çekmece Gölü’nden bu gölcüğe tatlı su verilirdi.Böylece güneydeki Marmara Denizi’nin tuzlu suları ile tatlı su birbirine kavuşur,karışırdı,bu sene verilmiyor/verilemiyor.
4-Olaydan birkaç gün önce ,adanın 120 m kadar açığına,deniz tarafa büyükçe bir fıskiye yapıldı.Pompası adaya 22 m mesafede.Fıskiye açıldığında 40-50 m yükselen sular,rüzgarın etkisiyle Sumru Adası’nın üstüne serpiliyor.Rüzgar,güneş tuzlu su birlikte düşünüldüğünde,ada üzerine su zerrecikleri yerine,tuz tortusu düşüyor.

DİLEĞİM:
Bu konuda teknik/deneysel bilgisi olan doğa dostlarının,yardımcı olmaları,görüş ve önerilerini paylaşmalarıdır.Böylece Sumru Adası’nın uğradığı felaketin sebebini afaki olarak değil,bilimsel olarak tespit edebiliriz diye umut ediyorum.
Bu çalışmalarımız sırasında yerel yöneticilerin ve özellikle de,Sumru Adası’na ve suımrulara özel bir ihtimam gösterdiğini bildiğim Belediye Başkanı’nın gereken desteği vereceklerinden de eminim.
Yaşama saygı için
Vahşi masumlar için
Bir yudum sevgi için
El ele verelim...
Saygı ve sevgi ile
27 haziran 2007 Perşembe
Daha ayrıntılı bilgi için
Tel : 532 216 92 84
Net : fiko99@gmail.com

Fikret Can

Bu mesaj 27.06.2007 22:42 tarihinde değiştirildi.

Foruma katılmak için üye olun...

Ekler

27.06.2007 21:31 tarihinde Sumru Adası Ref. #168764 | Msj.2
VolkanAKGUL

ABİ nasıl olur :((((

3 gün önce eşimle gittim, hiç Sumru göremedik desem yeridir. 3 tane genç birey kalmıştı o kadar.. Çok üzülmüş hatta eşime Acaba İzmire mi göç ettiler göç zamanımı diye muhhabbet geçti. Göç falan degil yanı gidişlerinde bir sebep var!! Öylemi Fikret abii. Şimdi daha çok üzüldüm İnşallah sebebini çözebiliriz..

Bu mesaj 27.06.2007 21:35 tarihinde değiştirildi.

27.06.2007 21:39 tarihinde Sumru Adası Ref. #168765 | Msj.3
raptorman
akif aykurt

Fikret bey merhaba , olanlara çok çok üzüldüm , oranın fotoğraflarını hep izliyordum , artık olmamaları gerçekten çok dramatik , aklıma 2 şey geliyor , kuş gribi veya başka bir kuş hastalığı koloniyi telef etmiş olabilir , veya 20-22 metre sığ sudan adaya çıkabilen bir yırtıcı ? bence ölü kuşlardanve yumurtalardan örnekler alınıp bir veterinerlik patoloji bölümünde virolojik ve morfolojik araştırmaların yapılması ve yöre halkıyla istihbaratın artırılması , tekrar geçmiş olsun diyorum . Saygılar. Akif Aykurt.

27.06.2007 22:08 tarihinde Sumru Adası Ref. #168772 | Msj.4
Gracious
Veysel Karakullukcu

Merhaba, forumu okudum ve ağzım açık kaldı, gerçekten çok üzüldüm, geç'te olsa birkaç hafta önce ben'de sumrularla ve Fikret abi ile tanışma fırsatı bulmuş ve sürekli gitmeye karar vermiştim, tabiri caiz'se şok oldum, forumu takip edeceğim ve ben birşey daha eklemek istiyorum, iki haftadır Riva'daki arıkuşlarının yuvalarının olduğu yerde'de aynı durum sözkonusu, 3 -5 tane arıkuşu görüyorum iki haftadır, doğal bir durum'mu yoksa orda da buna benzer bir durum mu var merak ediyorum, aynı anda onlarca arıkuşu cirit atardı çünkü, başka tarafa'mı gitmeleri sözkonusu yoksa anormal bi durum mu var orda da, bilgi sahibi olanların aydınlatmalarını rica ediyorum..

Herkese selamlar..

27.06.2007 22:08 tarihinde Sumru Adası Ref. #168773 | Msj.5
frollo
Kamil Öge

Abicim yüreğim yandı... O adayı ilk ziyaret edenlerden biriydim, ne güzel bir gündü... ve artık yoklar... Sanırım o fıskiye bir şekilde kuluçkadan soğuttu sumruları. 22 metre yanlış anlamadıysam. Babaannem tavukları gürk olduğu zaman bazılarını suyla ıslatır ve kuluçkaya yatmalarını önlerdi. Adanın üzerine su yağıyorsa belki aynı etki oldu, kuluçkadan kalkanlar da başka yer buldular kendilerine... Cahil adamın yorumu bu...

Sevgili abim inşallah ada tarihte kalmaz... Çok üzüldüm. sevgiyle

27.06.2007 22:52 tarihinde Sumru Adası Ref. #168785 | Msj.6
contarini
İLKER KÜL

Kullanıcının hesabı askıda olduğu için mesajı gösterilmemektedir.

27.06.2007 23:09 tarihinde Sumru Adası Ref. #168789 | Msj.7
mystere
Mehmet Çetinkoç

Abi Selam, telefonda duyduklarıma da yazında okuduklarıma da inamak istemiyorum, bu kuşlar er yaz Ağustos ortasına kadar 3.nesil yavrular yetişene kadar orada yaşarlardı, dediğim veterinerlerle temasa geçelim olmazsa beni dilediğin zaman arayabilirsin işi gücü bırakır gelirim . Bildiğim tek şey var o da bu nedeni tesbit etmek çok önemli çünkü geçen sene felakete uğrayan bir arıkuşu kolonisi bu sene yine aynı yere döndü şartlar normalleşirse en azından önümüzdeki sene doğacak nesillere yardımcı olmuş oluruz, çünkü ada çok stratejik bir yer orayı kaybetmek istemezler.

28.06.2007 01:33 tarihinde Sumru Adası Ref. #168824 | Msj.8
pLuSQuE
H.Bülent Şeker

Sevgili Fikret Abi,

Sumruların başına gelen felaketin sizi nasıl etkilediğini en yakın FK komşunuz
olarak yakından yaşıyorum. Tüm kalbimle sorunun çözüleceğine ve sumruların adalarına döneceğine inanıyorum.

Gösterdiğiniz olağanüstü çabaları sizi tanımayan diğer dostlarımızın da görmesini
ve kıyımın boyutlarını daha iyi hissedebilmeleri düşüncesiyle, siz adada inceleme
yaparken çektiğim bir kaç kareyi izninizle yüklüyorum.

Sağolun, varolun.. Sumrular yine evlerine dönecekler ve biz onları yine keyifle izleyeceğiz.

Ekler

28.06.2007 01:44 tarihinde Sumru Adası Ref. #168827 | Msj.9
gcerman

farkında olmamızı sağladığnız için teşekkür ediyorum size fikret bey;

henüz tanıştığım bu güzel canlıların yaşaması gerektiğine inananlardanım..

üzerime düşen tüm görevleri aldım kabul ettim.

farkında olmamı sağlayan tüm "can" lara teşekkürler .....

sağlıcakla :)

28.06.2007 02:46 tarihinde Sumru Adası Ref. #168840 | Msj.10
bismarck
ibrahim erden

Sorumlusu bizler olabilirmiyiz?
Hani çok kızdıgımız aman yuvalara yaklasmayin, yavrulari rahatsiz etmeyin, ebeynleri işkillendirmeyin ki yuvayı terketmesinler.
Orada foto ceken bizleri goren kuslarla alakası olmayan insaları da bolgeye cekmek, pek de akıllıca olmasada bircogumuzun cocukken kuslara taş atması gibi gene bizim o yaşlardaki halimizdeki ufaklık çocuklar.
Altın madeni gibi bulmuşcasına acaba bu güzelim adayı bizler kurutmuş olabilirmiyiz?

28.06.2007 09:41 tarihinde Sumru Adası Ref. #168870 | Msj.11
evlinzi
Alper Varon

Gözlerime kulaklarıma inanamıyorum,sumruların orayı terketmesinin ciddi şekilde yaşam şartlarını etkileyen bir sebebi olmalı.Ada yakınında sadece Sayın Ömer Furtun
ile tanışma fırsatım olmasına rağmen,birçok arkadaşın orayı ziyaret ettiğini biliyorum.
Ben de birçok kez orayı ziyaret ettim,İbrahim Beyin söylediği gibi birşey olduğuna
inanmıyorum.Sumrular fotoğrafçılara hemen hiç aldırmamakla beraber etraftan taş vb.
şeyler atanlar olursa (bir kez gördüm) kendilerini çok iyi savunuyorlar,ayrıca köprü
üzerindeki kafelerden hemen müdahale ediliyor.Firet Beyin bahsettiği su ve fıskiye
etkenleri daha mantıklı geliyor bana.
Konunun takipçisi olan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum,kendi payıma ne düşerse de
yapmaya hazırım.Selam ve sevgiler.

28.06.2007 10:13 tarihinde Sumru Adası Ref. #168882 | Msj.12
sst
MEHMET GÜRBÜZ

Sevgili Fikret Ağabeyin sumru adası için umarım sadece forum köşesinde bir birimize üzgün olduğumuzu gösteren mesajlar dışında bir şeyler yapılabilmeli o kadar kalabalık bir gurubuz mutlaka aramızda sebebini profesyonel anlamda çözecek birileri vardır.

28.06.2007 10:31 tarihinde Sumru Adası Ref. #168887 | Msj.13
Ekiki

Fikret Bey
yuregim burkularak okudum yazdıklarınızı.
bilmem işe yarar mı ama
bu konuda yetkili kişilerin "mail adresleri" varsa bir metin hazırlayarak ilgili kişilere hiç yoktan 1 adet mail atarak bir seyler yapabilirmiyiz.
ayrıca basın organlarına mailde atılabilinir ve basının dikkati cekilebilinir.
yanlış bilmiyorsam 30.000 üyesi olan bir aile FK.
yönetimde destek verirse, sesimizi bu sekilde duyurabiliriz diye dusunuyorum...

Selamlar
Uygar

28.06.2007 10:34 tarihinde Sumru Adası Ref. #168890 | Msj.14
capaci

çok üzüldüm.
olanları anlamak, üzüntümü anlatmak mümkün değil.
örnekler mutlaka incelenmeli, böyle bir kırıma ne neden olmuş.
koloniyi yokeden bir enfeksiyon geliyor akla öncelikle.
istanbulda örnekler incelenebilir sanırım.
değerli haberleri bekliyoruz.
Veterinerlik Fak.nden Ahmet Bey yardımcı olabilir diye aklıma geliyor, dilerseniz örneklerin incelenmesi için size telefonunu iletirim.

üzüntülerimle...

28.06.2007 10:54 tarihinde Sumru Adası Ref. #168894 | Msj.15
Sezer
Sezer Özşen

Fikret Paşa, daha henüz tanışma fırsatı bile bulamadığım ada sakinlerinin böyle apansız gidişine ziyadesiyle üzüldüm. Ama sabah telefonda konuştuğumuz gibi adadan alınan örnekler Veterinerlik Fakültesine götürülüp laboratuar ortamında incelenirse belki bir sonuca ulaşabileceğiz diye yüreğime su serpmeye çalışıyorum. Ayrıca "SU" olayını bilmiyordum, akla yatkın geldi. En kısa zamanda yanınızda yer almak isterim. Yeniden SUMRU lara kavuşacağız... içimdeki ses öyle diyor.

Sevgiler,

SezerCİK

28.06.2007 12:19 tarihinde Sumru Adası Ref. #168924 | Msj.16
dede
cevat kopanoglu

İnanamıyorum.

Hepimize geçmiş olsun. Henüz görme şansı bulamamıştım ama ilk fırsatta diyordum.
Görememiş olmak değil üzüntüm, okuduklarım son derece kötü yaptı beni.
Gelecek ile ilgili dileklere katılmakla birlikte, sorun sevgili Fikret Bey’in dediği gibi su sorunu ise, benzer olaylar her tarafta yaşanacak korkusunu atamıyorum içimden.

Çok üzgünüm.

Cevat Kopanoğlu

28.06.2007 14:21 tarihinde Sumru Adası Ref. #168965 | Msj.17
denizkumsalkedi

Kullanıcının hesabı askıda olduğu için mesajı gösterilmemektedir.

28.06.2007 16:48 tarihinde Sumru Adası Ref. #169016 | Msj.18
juggler
Melih Özbek

Bu nasil olabilir??? Butun bir koloninin korumak icin her turlu agresif davranisi gosterebildikleri kuluckadaki yumurtalari ve yavrulari terkedip hep beraber gitmesinin nedeni ne olabilir? Birileri gelip gece hayvanlari adada avlamis falan olabilir mi? BIzim milletimiz yapar, gunduz birilerinin uzerine gidip gagalamislar ya da taciz etmislerdir, adamlar da gece gelip intikam icin bir seyler yapmis olabilirler.

Ya da uzuntumden ne diyecegimi sasirmis da olabilirim belki.. Cok uzucu, isin aydinlatilmasi icin ne gerekiyorsa ben elimden geleni yapmaya hazirim.

28.06.2007 17:52 tarihinde Sumru Adası Ref. #169038 | Msj.19
raptorman
akif aykurt

Tekrar merhabalar , daha önce de yazmıştım , ilk yapılması gereken ( Ne yazıkki Ankarada olduğum için ilgilenemiyorum ) ölü kuşlar çok çürüyüp kurumadan bir an önce patoloji lab. da incelenmeli ve kuş gribi yönünden araştırılmalı , 2. olarak : koloninin bir kafeye çok yakın olduğu söyleniyor , kuş fotoğrafçıları oraya gittikleri zaman haliyle o kafeye oturup birşeyler içiyor olabilir , rakip kafelerin bu işte parmağı olabilir . Herkese tekrar geçmiş olsun .

28.06.2007 17:57 tarihinde Sumru Adası Ref. #169040 | Msj.20
juggler
Melih Özbek

bir ayda gidip fotograf ceken insan sayisi 10'u gecmez, kalabalik bir park orasi, kimsenin gozune battigini sanmam o kadar insanin icinde fotografci populasyonunun.

« Önceki 20 1234Sonraki 20 »

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.