FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 8 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 16 dk. önce
Etkinlikler
Son: 3 saat önce
Donanım-Ekipman
Son: 7 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 14 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 8 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 ay önce
OrnitoFoto
Son: 1 gün önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 3 gün önce
Genel
Son: 9 saat önce

Dijital Teknikler

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

31.05.2007 13:56 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160101 | Msj.1
oburus
İlhan Yazgan

Sevgili Arkadaşlar,
Bir çok fotoğraf makinasında bulunan bu pozlama telafisi (EV) ayarı tam olarak ne işe yaramakta, internet izerinde bir sürü yerde aradım;
ama sorularıma cevap bulamadım. Bu ayarı kullanan arkadaşlar kullanım şekilleri ve örnekleri ile açıklarsa nasıl memnun olurum bilemezsiniz :))

Kafam takılanlardan bazlıarı;

Örneğin ben az ışıklı bir ortamda portre çekmek istiyorum makina enstantane değerini 40 verdi, ama ben 60 la çekmek istiyorum o zaman karanlık çıkıyor (ıso sabit tabi ) pozlama telafisi bunu telafi edermi?
Pozlama telafisi kaç stop fark ettirir, yada ettirirmi?
Pozlama telafisi sadece siyah veya beyaz üzerinde mi etkili?

Teşekkürler...

Foruma katılmak için üye olun...

31.05.2007 14:39 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160122 | Msj.2
onurhazar
Onur Hazar Altındağ
Moderatör

"poz telafisi" diye forumda arama yaparsan ihtiyacından fazla bilgiye de ulaşacaksın... mutlaka ara bir göz geçir... mükemmel bilgilere ulaşacaksın

31.05.2007 15:32 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160151 | Msj.3
Birader
Mehmet Oğuz

Pozlama telafisi özelliği, otomatik pozlamada kameranın belirlediği değerleri artırıp azaltma işine yarar. Özellikle konu ile çevresi arasında zıtlık (aydınlık/karanlık) olduğu durumlarda kullanışlıdır. Örneğin deniz kenarında, karda ya da gölge de ışık kaynağı pozometreyi yanıltarak çekilen fotoğrafın istenenden daha koyu veya aydınlık çıkmasına sebeb olabilir. Bu gibi durumlarda EV değerleri değiştirilerek pozometre yanılma payı düzeltebilir, çekilen karenin biraz daha aydınlık ya da koyu çıkması sağlanabilir. Örneğin karda çekimde +pozlama yapılarak beyaza beyaz katılır ve kar örtüsünün koyu tonlarda çıkması önlenir. Çünkü fotoğraf makinelerinin pozometreleri %18 gri tonlara göre üretilmişlerdir. Neyse bu uzun konu..

Pozlama telafisi makinenin önerdiği poz değerini + yönde (daha parlak, yüksek pozlama) veya - yönde (daha karanlık, eksik pozlama) değiştirmenizi sağlar. Bunu yaparken bulunduğunuz çekim moduna göre diyaframı, obtüratör hızını veya her ikisini birden değiştirir. Ancak burada tüm kombinasyonlarda aynı pozlama elde edilir. Manuel olarak ayarlanamayan makinelerde dahi bu özellik bulunabilmektedir ve fotoğrafçının ISO-diyafram-enstantane ilişkisini bilmese bile optimum pozlamayı elde etmesine olanak sağlar.

Verdiğiniz örnekte eğer ışık yeterliyse portreyi daha aydınlık çekmek için diyaframı açacaktır. Tabii bunu yaparken sınır objektifin maksimum diyafram açıklığı olacaktır.

Pozlama telafisi makinelerin teknik özelliklerine göre +2 ila -2, +3 ila -3 veya +5 ila -5 arasında gibi EV (Exposure Value= Poz Değeri) değeri arasında pozu değiştirmenizi sağlar. Makine sınırlarına gelip de pozu telafi edemediği koşulda yanıp sönen rakamlar veya değerleri kırmızı göstermek gibi uyarılar verir. Sadece siyah beyaz değil renkli çekimde de kullanabilirsiniz.

Ama bana göre en iyisi ISO-diyafram-enstantene değeri arasında optimum pozlamayı sağlayacak şekilde kullanmaktır. Aşağıda pozlamayı anlamak için kısa bir özet var;

http://www.microsoft.com/turkiye/WindowsXP/digitalphotography/learnmore/takeit/exposure.asp

Birde forumda bu konuda yazılmış yazılar var.

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=7203&sort=ASC

01.06.2007 01:35 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160357 | Msj.4
oburus
İlhan Yazgan

""poz telafisi" diye forumda arama yaparsan ihtiyacından fazla bilgiye de ulaşacaksın"
Sevgili Onur; emin ol, bir kaç meraklı arkadaş ve ben bildiğimiz bütün yöntemlerle araştırdık nette ancak bi çıkar yol bulamadık :))) burada daha çok "ev" ayarını sıkça kullananlardan fikir almayı düşünmüştük :)))

Sn. Oğuz; yazdıklarınız için çok teşekkür ediyorum oldukça açıklayıcı yazmışsınız, verdiğiniz linklere bende ulaşmıştım ancak tatmin olmamadım - belkide yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışmaktan-
birde "siyah yada beyaz" derken s/b fotoğrafları değilde diğer renkler etkilenmiyor mu bu ayardan örneğin kırmızının yada yeşilin tonu?

Bir sorum daha vardı buna bir cevap alabilirsem sanırım az da olsa anlayacağım, ev ayarını +1 arttırdığımda diyafram veya obtüratör kaç stop fark ediyor yada ediyor mu?

Çok oldum belki; ama öğrenmemde lazım :)))

01.06.2007 03:03 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160370 | Msj.5
onurhazar
Onur Hazar Altındağ
Moderatör

vakit ayır ve baştan sona oku... hatta çıktısını falan al döne döne oku derim... müthi bilgiler var ;)

sonradan ek: linklerde ölçüm sistemlerini anlatan forumlarda var. ölçüm sistemlerinin mantığını anlamak da konuyla bire bir alakalı ve hatta temel bilgi olduğu için onları da yazdım ...

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=7203

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=12216 (özellikle tavsiye)

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=33024

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=39398

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=36292

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=39421

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=43347

Bu mesaj 01.06.2007 13:16 tarihinde değiştirildi.

01.06.2007 12:09 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160453 | Msj.6
Carmelo_Anthony
Oğuzhan Süer

Neden bu kadar hırçınsını anlamadım gitti tamam aynı şeylerse baka gitsin

01.06.2007 12:56 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160472 | Msj.7
onurhazar
Onur Hazar Altındağ
Moderatör

hırçınlık? yok be yawf :D yanlış anlaşıldım :D:DD ben de kendim sürekli döne döne okuyorum bunları... ciddi anlamda müthiş bilgiler var :D

adım çıkmış bir kere sanırım benim... ama ciddi anlamda, bir kızgınlık ya da ne bilim dalga geçme falan yok :)

saygılarımı sunuyorum tekrardana :)

01.06.2007 12:57 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160474 | Msj.8
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Mehmet Bey zaman ayırıp çok detaylı bir şekilde açıklamış. Onur Bey ise, forumda daha önce bu konu ile ilgili yazılmış olanları üşenmemiş arayıp bulmuş, linklerini vermiş. Teşekkür edeceğinize, bir de kendisini hırçınlıkla suçluyorsunuz. Pozlama telafisi ile ilgili, bu kadar bilgiyi okuduktan sonra bile hala anlayamadığınız noktalar var ise, size hiç bir mecburiyetleri olmadığı halde yardımcı olmaya çalışanları hırçınlıkla suçlayacağınıza alın makinenizi elinize pozlama telafisi yapın, hangi şartta hangi değerler değişiyor kendiniz görün.

01.06.2007 14:02 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160499 | Msj.9
Birader
Mehmet Oğuz

Ben hiç tartışmaya girmeden İlhan beyin sorusuna cevap vereyim ve kaçayım :))

Fotoğraf makineleri ile ışığı iki şekilde kontrol edersiniz.

1. Diyaframı kullanarak duyarkat (film veya sensör) üzerine düşen ışığın şiddetini ayarlayarak

2. Perde hızını (obtüratör) kullanarak ışığın duyarkatı etkileme süresini ayarlayarak

Bunu isterseniz makineye bırakıp poz telafisi ile de değiştirebilirsiniz. Bu durumda makine sizin hesaplama yapmanıza gerek olmadan bulunduğunuz çekim moduna göre bu değerleri değiştirir. Bu durumda sorunuzun cevabı;eğer poz telafisini +1 arttırırsanız makine ya diyaframı açacak yada obtüratör hızını düşürecektir veya her ikisini birden optimum değere getirecektir. Bunu da +1 stop kadar yapacaktır. Bazı makinelerde bunu 1/3 ve 1/2 basamakla da değiştirme şansı vardır.

İkinci sorunuza gelince; Poz telafisi ile renklerin tonu arasında bir ilişki yoktur. Bu dediğiniz beyaz ayarları ile ilgilidir.

01.06.2007 20:56 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160649 | Msj.10
oburus
İlhan Yazgan

Yazdıkları, vakit ayırdığı ve [altıçizili]olumlu[/altıçizili] katkıları için Onur ve Mehmet Beylere teşekkürler. :))
Okumak ve denemek en iyi çözüm olacak sanırım....

02.06.2007 11:10 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160818 | Msj.11
alm
Alper Mumcu

belki daha önceyazıldı ama ben bulamadım
spot ölçüm yaparken ölçğüm yapacağımız objeyi vizörün tam ortasına mı almak gerekir

02.06.2007 11:47 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160827 | Msj.12
Birader
Mehmet Oğuz

Ref. #160818 Alper bey,

Hayır.

Fotoğraf makinesinin pozometresi ile spot ölçüm yapılırken vizörde görülen çerçevenin çok küçük bir dairesel bölümünden (genellikle 3mm çapında ) ölçüm alınır. Bu daire de geçerli olan netleme alanında ortalanır. Yani bu durumda makinenizde kaç adet netleme alanı varsa hepsinden (o netleme alanını seçmek koşuluyla) spot ölçüm alabilirsiniz. Böylece kadrajı değiştirmeden spot ölçüm yapma imkanı olur. Örneğin sizin 30D de 9 adet netleme noktası olduğuna göre 9 farklı yerden spot ölçüm yapabilirsiniz.

Ancak burada dikkat edilmesi gerekli nokta en hassas ölçümün merkezden alınıyor olmasıdır. Bu durumda merkezdeki netleme alanı seçilip spot ölçüm yapılır ve poz kilidi kullanılarak kadraj değiştirilebilir.

Umarım sorduğunuz soru buydu :))

02.06.2007 11:56 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160829 | Msj.13
alm
Alper Mumcu

evet kesinlikle sorduğum soru buydu ve çok iyi aydınlandım
çok teşekkür ederim
son bir soru poz kilidinden kasdedilen herşeyi ayarladıktan sonra denklanşöre yarım basmak değil mi?

02.06.2007 12:17 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160836 | Msj.14
Birader
Mehmet Oğuz

Poz kilidi makinenin menu özelliklerine göre farklı şekillerde yapılabiliyor. Eğer makineniz izin veriyorsa "deklanşöre yarım basınca pozu kilitle" seçeneğini de kullanabilirsiniz. Genel olarak tüm makinelerde poz kilidi AEL (Automatic Exposure Lock) simgesi ile gösterilir. Bunu menuden seçebileceğiniz gibi makine üzerindeki kısayol tuşundan da seçebilirsiniz (galiba 30D de yok) . Bu tuşa basınca poz kilitlenir ve bir daha basana kadar kilitli kalmasını sağlayan özellikler olabilir. Siz kullanım kılavuzundan poz kilidini nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

02.06.2007 13:38 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160851 | Msj.15
marangozzz
Hatip Guven

Alper bey diyelimki merkezi ölçümle bir referans olan bir yerden ölçümü aldınız. Daha sonra makinenin resim büyütme yani büyüteç tuşu ya da yanındaki tuşta * işareti var ona bastığınızda makine (sanırım 10 sn süre ile) ölçümü kilitliyor yani makinenizi başka yöne çevirsenizde deklanşöre yarım bassanızda pozlama ölçümü değişmiyor. böylece ayarladığınız ölçümde kadrajınızı yeniden oluşturup fotografınızı çekiyorsunuz.

02.06.2007 17:29 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160887 | Msj.16
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

spot ölçüm yaparken ölçüm yapacağımız objeyi vizörün tam ortasına mı almak gerekir?

Mehmet Bey, "hayır" demiş ama bence cevabı "evet" olmalıydı. Spot ölçüm, vizördeki spot ölçüm alanından yapılır. Bu alan da, genellikle vizörün tam ortasında ve daire şeklindedir, büyüklük olarak da vizörün %3-%3.5 oranındadır. "Spot metering circle" diye geçer.

30D deki görünümü de aşağıdaki gibidir.

Bu mesaj 02.06.2007 17:33 tarihinde değiştirildi.

Ekler
30D vizör

02.06.2007 18:45 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160903 | Msj.17
Birader
Mehmet Oğuz

Ref. #160887 Cüneyt bey,

"Spot ölçüm, vizördeki spot ölçüm alanından yapılır".

Doğru.

"Bu alan da, genellikle vizörün tam ortasında ve daire şeklindedir"

Canon S3 de bile spot ölçüm alanı AF netleme alanı ile birlikte hareket edebildiğine göre, ben 30D de bu alanın ortada sabitlendiğini sanmıyorum. Neden genellikle? Yani makineye göre bu değişir. Örneğin D200 de spot ölçüm alanı AF netleme alanı ile birlikte hareket eder. Ben 11 farklı yerden spot ölçüm alabiliyorum mesela. Ama yine de 30D kullanmadığım için iddia edemem.

"büyüklük olarak da vizörün %3-%3.5 oranındadır"

Değişir. Örneğin D200 de %2 oranında yani daha hassas spot ölçüm yapılabilir.

"Spot metering circle" diye geçer."

Doğru, ingilizcesi bu.. (Türkçesi noktasal ölçüm dairesi olarak çevrilebilir)

Şöyle basit bir deney önereyim. Makinenizi spot ölçüm moduna alın. Yarı aydınlık yarı karanlık bir yer seçin (örneğin evde pencerenin kenarı gibi). Makineyi bir yerde sabitleyin. Makineyi sözgelimi diyafram önceliğine alın. Diyaframı atıyorum 5.6 seçin. Şimdi seçili AF alanını odada karanlıkta kalan bölgeye getirin ve deklanşöre yarım basın. Yine atıyorum obtüratör hızını 1/15 sn verdi. Şimdide pencereye yani aydınlık bölgeye getirin. Şimdi de obtüratörü 1/250 gibi bir değer verdi. Bu ne demek? Aydınlıktan ölçüm alınca aynı pozlamayı elde etmek için obtüratör hızını arttırdı.

Neyi kanıtladı? deneye devam..

Şimdi aynı işlemi diyaframı ve makinenin konumunu değiştirmeden ve ölçüm modunu matriks ölçüme getirerek yapın. Eğer aydınlık yerde obtüratörü (yine atıyorum) 1/50 gibi yukarıdaki 1/250 değerinden çok farklı bir değer alıyorsanız, makinenizdeki spot ölçüm alanı AF netleme alanı ile birlikte hareket ediyor demektir. Peki neden? Çünkü matriks ölçümde çerçevenin heryerinden gelen ışığın ortalaması alınır. Bu durumda obtüratör değeri spotla aldığınız yüksek obtüratör hızından daha düşük olur çünkü odadaki hem aydınlık hemde karanlıkta kalan yerlerden ortalama değer almıştır. Halbuki spot ile ölçümde çok küçük bir alandan aldığından, tamamen aydınlığa göre ölçüm almış ve obtüratör hızını daha hızlı seçmiştir.

Umarım karışık olmamıştır. Bu deney Alper bey içindi. Yani makinesinin bu özelliğini test etmesi açısından. Daha kolayı kullanım kılavuzunu okumak olur :)

Cüneyt bey;

Eğer 30D de spot ölçüm alanının merkezde sabit olduğundan eminseniz dediğiniz bu makine için geçerlidir. Aksi halde yanıldığınızı söylemek zorundayım.

02.06.2007 18:49 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160905 | Msj.18
onurhazar
Onur Hazar Altındağ
Moderatör

muhtemelen makinaya göre değişiyordur ancak elimdeki canon 350D'de yine merkez AF alanın çevresinden spot ölçüm yapılıyor... cüneyt beyin gönderdiği vizördeki gibi...

02.06.2007 19:00 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160906 | Msj.19
Birader
Mehmet Oğuz

İşte Nikon almaya bir neden daha :))

02.06.2007 19:01 tarihinde Pozlama telafisi nedir, ne işe yarar_?_ Ref. #160907 | Msj.20
June8
CÜNEYT OCAKLILAR

Mehmet Bey,

AF alanlarını değiştirdiğinizde, poz değerleri değişebilir, normaldir. Bunun nedeni, makinelerin genellikle netlik yapılan noktadaki ışık miktarına ortalamada daha fazla söz hakkı tanımasıdır. Ama bu, o noktadan spot ölçüm aldığı anlamına gelmez.

Bir başka konu da, Nikonlarda, spot ölçüme ilaveten, bir de "Spot AF-Area" denilen bir ölçüm modu daha vardır. Bu da, tam sizin belirttiğiniz gibi, netlik hangi noktaya yapıldıysa o noktadan spot ölçüm alınmasıdır. 30D de "Spot AF-Area" olduğunu sanmıyorum, sadece spot ölçüm var. "Spot AF-Area" ölçüme şimdiye kadar Nikon'lardan başka bir makinede rastlamadım. "Rastlamadım" diyorum, çünkü benim rastlamamam, olmadığı anlamına gelmiyor tabi ki. Ancak, eğer ki yoksa, "spot ölçüm, spot ölçüm alanından yapılır" demek farklı makineleri kullananları yanlış yönlendirmemek açısından daha doğru olur sanıyorum.

« Önceki 20 12Sonraki 20 »
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam
İş Ortağımız Olun
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2009 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.