FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 2 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 16 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 3 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 13 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 2 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 7 saat önce
Site Hakkında
Son: 1 saat önce
Karanlık Oda
Son: 1 saat önce
Genel
Son: 9 dk. önce

Foto-Röportaj

Bu konu FotoKritik yönetimi tarafından kapatılmıştır.
"Kapatma nedeni?"

03.04.2007 17:25 tarihinde cembo | Cem Boneval Ref. #140573 | Msj.1
eTo
Ertuğrul YALÇIN

Profil Sayfası :
http://www.fotokritik.com/kullanici/?id=21253

FotoKritik sizin için ne ifade ediyor; olmasa hayatınız ne şekilde değişir?

Klasik bir cevap olacak ama doğrusu bu: Benim için fotoğrafla ilgili hemen herşeyi paylaşabileceğim bir ortam. Paylaşım eskiden arkadaş toplantılarında veya dernek çatıları altında yapılırdı. Şimdi sanal ortamın sağladığı avantajlar ile özgürce ve geniş bir topluluk ile fotoğraf hobisini enine boyuna paylaşmak mümkün. Sanal ortam uzun vadede yeni tanışma ve gerçek dostluklara da zemin hazırlıyor.
Hayatım ne şekilde değişirdi sorusuna gelirse herhalde diğer hobilerim için daha fazla zaman ayırabilirdim diyebilirim. Ancak buradaki etkileşim ve paylaşım özellikle fotoğrafa gönül vermiş olanlar için o kadar dinamik ki bu ortamı terk etmeme aklım ve parmaklarım izin vermiyor, becermiyorum bir türlü Alt-F4 yapmayı…

Sitede "şu da olsaydı" ya da "olmasa keşke" diyebileceğiniz neler var?

Aslında herşey forum ortamında konuşuluyor, ben de vakit ayırabildiğim sürece izliyorum. Popülist destekler, teknik ve estetik anlamda sorunlu fotoğraflara bilgisiz yaklaşımlar, “anasayfa hırsı” hep tartışılan konular.
Bu tartışma çok doğal, insanın özünde olanlar buraya da yansıyor. Bence tüm bu olumusuz yanlara rağmen oldukça olgun ve başarılı bir ortam yakalanmış, moderatörlerin özverili çabalarına diyecek yok. Herkesi memnun etmek zaten olanaksız, ama geniş bir topluluktan gelen eleştirilerin kulak ardı edilmemesi çok güzel. Zaten photosig olsun, photo.net olsun, benzeri paylaşım sitelerinin hepsi aynı zaaflardan muzdarip. Dediğim gibi insan davranışının bir yansıması sonuçta bu.
Teknik anlamda da oldukça güçlü bir veri tabanı sistemi kullanılıyor. Verimli fotoğraf arama mekanizmaları var.
Benim tek sıkıntım, ya da beceriksizliğim, forum yapısı içinde yazdığım mesajlara kolay ulaşamamam. IPB vb. forum yapılarında bu arama daha kontrollü. Genelde benzer sorular geldiğinde bazen eski yazdıklarıma bağlantı vermeye çalışmak (ki mesaj bazında bağlantı olanağı yok, başlık iletilebiliyor ancak) yeniden yazmaktan daha fazla vakit kaybettiriyor.

Cevap vermek isterseniz : yaşınız / mesleğiniz, yaptığınız iş / memleketiniz / ikamet ettiğiniz yer ?

50+ (yarım asır olmuş demek ki), tıp doktoru, çocuk cerrahı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi.
Aslen Istanbul’luyum, Humbaracı Ahmet Paşa’ya dayanan bir şeceremiz var, ancak 1998’den beri Antalya’da yaşıyorum.

Fotoğrafın ve FotoKritik’in üzerinizdeki pozitif/ negatif etkilerini anlatabilir misiniz ?

Fotoğraf çekmek ve izlemek öncelikle keyif veriyor. Negatif etkisine ise bir alttaki soruda değindim.
Fotokritik ise kendimi geliştirme konusunda çok yararlı, özellikle forumdaki bilgi paylaşımından çok faydalanıyorum. Zaman zaman fotoğrafları izlemenin yanında eleştirileri okumak da eğlenceli oluyor.
Eminim fotoğrafa daha fazla yoğunlaşacak vakti bulabilsem gördüğüm olumlu örnekler yaratıcılığımı olumlu yönde etkileyecektir.

Fotoğraf çekerken yaşadığınız, unutamadığınız komik ya da üzücü bir olay var mı?

Olmaz mı, dereye düşmekten, ralli aracı tarafından ezilme tehlikesine kadar bir sürü ilginç kaza atlattım.
Ama bence en güzeli eşimin aşağıdaki yorumuydu:
Herhalde 10 yıl olmuştur, harıl harıl dia çekiyoruz, daha çok da doğa fotoğrafları. Tabii ben yaylalara çıkınca kendimi kaybediyorum, saatlerce güzel fotoğraf çekeceğim diye yırtınıyorum. Sonra bir heyecan film aynı gün akşamüstü banyoya veriliyor, sabırsızlıkla bir saat başında bekleniyor, bakmadan alınıyor özellikle, heyecanla eve gelinip ışıklı masaya seriliyor ve sonra hüsran: “Bu olmamış”, “aaa bu da olmamış”, “bak bunda kadraj kaymış”, “tüh bunda kenarda çöp varmış” gibi bir sürü yorum, ve üzerime giderek çöken bir hayal kırıklığı ve üzüntü.
Tabii bu durumu birkaç kere yaşayınca ve üzüntümü de görüce eşim sonunda dayanamadı ve “Cem sen fotoğraf çekerken çok keyif alıyorsun değil mi?” diye sordu. Ben saf saf evet cevabını verince “E o zaman film takma makinana, git çek saatlerce, sonra gel eve kaldır makinanı, keyif yap, hiç değilse hem bu üzüntüden hem de film ve banyo masraflarından kurtulursun” deyiverdi. Hemen o hafta minik bir dijital makina alarak filmli makinamı rafa kaldırmanın ilk adımını attım.

Fotoğraflarından ve/veya tarzından etkilendiginiz fotoğrafçılar kimlerdir ? Neden ?
(Bu soruyu FotoKritik icinden ve disindan olmak uzere ayri paragraflarda link vererek cevaplayiniz)

Özellikle etkilendiğim br tarz veya fotoğrafçı yok, dijital manipülasyonlar karmaşık olurlarsa idrak yeteneğimi zorlar ve başımı çeviririm; bunun dışında zeka, yaratıcılık ve estetiğin ürünü olan her fotoğrafı beğeniyle izlerim. Bu arada vereceğim birkaç isim izlediğim fakat isimlerini unuttuğum pekçok fotoğrafçıya haksızlık etmek olur.

En çok etkilendiğiniz fotoğraf (ya da fotoğraflar) hangileri? Üzerinde konuşabilir miyiz?
(Burada da FotoKritik icinden ve disindan olmak uzere ayri paragraflarda link vererek cevaplayiniz)

Bir önceki cevabım burada da geçerli…

En beğendiğiniz / sevdiğiniz, sizce en değerli fotoğrafınız hangisi ? Neden ?

1975-80 yılları arasında ralli sporuna meraklı iken Türkiye şampiyonasında çektiğim ralli fotoğrafları; ancak özenle ayırıp sakladığım kutu bir taşınmada kayboldu. Ben de hatırladığıma çaktırmadan birşeyler daha katarak efsaneleştiriyorum kafamda, velakin paylaşma imkanım yok!

Zamanınızın ne kadarını fotoğrafa ve FotoKritik’e ayırıyorsunuz?

Son zamanlarda yoğun icap nöbetleri nedeniyle fotoğraf çekmeye yeterince zaman ayıramıyorum, hıncını da Fotokrik’te daha fazla vakit harcayarak çıkarıyorum. Sanırım düzenli günde en az yarım saatim FK’de geçiyordur.

Üye olduğunuz başka siteler var mı? FotoKritik’i bu sitelerden ayiran unsurlari kisaca aciklar misiniz?

Photo.net, photosig başta olmak üzere başka siteler de var. Ancak FK’de çok daha samimi bir hava var, adeta lokal gibi, güzel dostluklar oluşuyor, yönetim dinamik ve olumlu, sempatik geliyor işte!?

Fotoğrafla ilgili olarak takip ettiğiniz yayınlar, önerebileceğiniz kitaplar nelerdir?

Elime geçirdiğim her türlü ekipmanı dener, inceler ve kısa kısa notlar alarak saklarım bir yerlerde. Özellikle eski ekipmanlar ile ilgili yorum yaparken bu notların çok işime yaradığını fark ettim. Zaman zaman düşünüyorum, bu kadar çeşitli yorumlar yazana kadar bir inceleme ve yönlendirme sayfası mı hazırlasam diye. Tabii sonra iş güç araya giriyor, rafa kalkıyor ufak tefek projeler.
Geçmişte Color Foto, Practical Photography gibi dergileri düzenli takip ederdim, çok da faydalı olduklarını söyleyebilirim.
Ancak günümüz ortamında internet ortamı adeta sınırısız olanaklar sağlıyor. Her bilgi ve ilgi düzeyine uygun veriye ulaşmak mümkün kolayca. Tüm bu modern imkanlara rağmen fotoğrafa gönül vermiş ve fotoğrafın sanat boyutunu zorlayan ciddi bir hobi olarak benimseyenlerin mutlaka resim bilgisi edinmesi ve sanat tarihi okuması gerektiğini düşünüyorum.
Kitaplıkta yer alması gereken birkaç temel kitabı da burada sıralamaya çalışayım:
Sanatın Öyküsü - E. H. Gombrich (Remzi Kitabevi)
Resim Sanatının Tarihi - Sezer Tansuğ (Remzi Kitabevi)
Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Fotoğrafı - Seyit Ali Ak (Remzi Kitabevi)
Her Yönüyle Fotoğraf Sanatı - John Hedgecoe (Remzi Kitabevi)
Fotoğrafta Kompozisyon - Tom Grıll, Mark Scanlon (Homer Kitabevi)
Fotoğrafta Rengin Sırları - Jim Zuckerman (Homer Kitabevi)
Fotoğraflarla 20. Yüzyılın Sosyal Tarihi (Getty Images) - Nick Yapp (Literatür Yayıncılık)
Camera Lucida (Fotoğraf Üzerine Düşünceler) - Roland Barthes (Altıkırkbeş Yayınları)
Fotoğrafta Kompozisyon - Tom Grıll, Mark Scanlon (Homer Kitabevi)
A’dan Z’ye Fotoğraf - Özer Kanburoğlu (Say Yayınları)
Fotoğraf Teknik Okumaları - Faruk Akbaş, Emre İkizler (Say Yayınları)
Türk Fotoğrafında 101 Kompozisyon 101 Yorum - Gültekin Çizgen (Say Yayınları)
Fotoğrafçıyla Diyaloglar - Çerkes Karadağ (Doruk Yayınları)

"Fotoğraf" ve fotoğraf çekmek sizin için ne anlam ifade ediyor? Kendinize ait bir çizginiz oldugunu dusunuyor musunuz? Yeni çalışmalarınızda üzerinde duracağınız konular nelerdir?

Fotoğrafa iki farklı bakışım var.
Birincisi biraz ruhsuz, fotoğrafı fotoğraf makinalarını, o çok sevdiğim teknolojik oyuncaklarla oynamak için araç olarak kullanıyorum.
İkincisi ise tam tabiriyle görüntü avcılığı. Çiftesini kuşanıp avının peşinde koşan ve engellerle mücadele eden avcının avını vurduğundaki doyumu ne ise benim kendime göre iyi bir fotoğraf yakaladığımda duyduğum haz da aynısı. Tabii bu canlılara zarar vermeyen çok daha insancıl bir yaklaşım kanımca. Av farklı kaçış yöntemleri ile hayatı zorlaştırırken, bu zorlukları zeka, bilgi ve beceri ile altetmek çok ama çok keyifli. Bazen bir manzaraya eklenen estetik nüans, yüzde yakalanan ışıltılı ve doğal bir gülümseme, iki tekerleği boşlukta viraj alan bir ralli aracı, hepsi yakalaması zevk veren farklı avları oluşturuyor, ya da oluşturuyordu diyelim, çünkü eskisi kadar aktif çıkamıyorum görüntü avcılığına.
Tabii bir de gündelik yaşamda mesleki belgeleme adına çektiğimiz fotoğraflar var, onlar da mesleki yaşantımızın önemli bir parçası oldu.
Sanırım doğa temalı çekimlerime devam edeceğim.

Fotoğrafla ilgili olarak aldığınız eğitimler var mı? Kendinizi nasıl geliştirdiniz? Katıldığınız sergiler, aldığınız ödüller varsa bunları paylaşır mısınız?

Formal bir eğitim almadım. Çok yabancı dergi takip ederdim ve onlardan çok şey öğrendim. Fotoğraflarımı sergi ve yarışma düzeyinde paylaşmaya yeterli bulmuyorum, ama ısrar üzerine katıldığım yerel sergiler oldu. Hiç yarışmaya katılmadım, bu konuda bir hırsım da yok, ben çekerken aldığım keyfi yeterli buluyorum.

İlgilendiğiniz, amatör veya profesyonel olarak dahil olduğunuz diğer sanat dalları hangileridir?
Tek bir kitap, tek bir müzik grubu/sanatçısı, tek bir şiir, tek bir şarkı ismi vermenizi istesek bunlar neler olurdu?

Müzik dinlemeyi çok severim, kesin bir tarz peşinde koşmasam da Klasik Batı Müziği, New Age ve senfonik rockdan hoşlanıyorum.
Kitap: Buddenbrooks – Thomas Mann
Grup: Pink Floyd
Şarkı: One (U2 ± Mary J Blige)
Şiir: Son günlerde aklımdan çıkmıyor ve beni ayakta tutuyor, Nazım Hikmet’den…

Yaşamak şakaya gelmez,
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
Bir sincap gibi mesela,
Yani, yaşamın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
Yani, bütün işin gücün yaşamak olacak
Yaşamayı ciddiye alacaksın,
Yani o derecede, öylesine ki,
Mesela, kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
Yahut kocaman gözlüklerin,
Beyaz gömleğinle bir laboratuarda
İnsanlar için ölebileceksin,
Hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
Hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
Hem de en güzel, en gerçekçi şeyin
Yaşamak olduğunu bildiğin halde.

FotoKritik’te sizce yeterince ilgi gormeyen ama cok yetenekli buldugunuz fotografcilar var mi ? Link verebilirsiniz.

İlgi görmeyen yetenekli fotoğrafçıdan çok hak ettiğinden fazla ilgi gören sıradan fotoğrafçılar var, ama ne yapacaksınız bu da oyunun bir parçası. Beni en acımasız eleştiren benim, bu çoğu kişi için geçerli olmalı, eğer kişi kendine biçtiği değeri önemli ölçüde başkalarının yargılarına dayandırıyorsa gelişmesinin tamamlanmadığını düşünürüm.
Aslında fotoğraf çekme ve paylaşma o kadar yaygınlaştı, bilgi alışverişi o kadar kolaylaştı, teknoloji hayatı o kadar basitleştirdi ki artık meraklı ve gayretli çoğu kişinin usta bir fotoğrafçı olması ve ürünlerini paylaşması işten bile değil.

Hani çok kulanılan bir söz var: En iyi fotoğraf henüz çekilmemiş olandır. Bilmiyorum son on yıldaki fotoğraf bombardımanına bakarsak hakikaten çekilmemiş fotoğraf kaldı mı?

Bu bölümde sizden sonra yer almasını istediğiniz 3 kişinin linkini verebilir misiniz ?

http://www.fotokritik.com/kullanici/?id=24547
http://www.fotokritik.com/kullanici/?id=5258
http://www.fotokritik.com/kullanici/?id=42887

Bu mesaj 11.04.2007 14:20 tarihinde değiştirildi.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.