FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 6 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 5 saat önce
Etkinlikler
Son: 1 saat önce
Donanım-Ekipman
Son: 1 saat önce
Satılık-Alınık
Tüketici Köşesi
Foto-Röportaj
Son: 1 ay önce
OrnitoFoto
Son: 1 gün önce
Site Hakkında
Son: 4 saat önce
Karanlık Oda
Son: 3 gün önce
Genel
Son: 6 saat önce

Donanım-Ekipman

20.02.2007 20:20 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #126997 | Msj.1
Carmelo_Anthony
Oğuzhan Süer

Ya arkadaşlar bir kaç sorum var ama

Şimdi bildiğim kadaerı ile Kompakt larda 40 falan perde ömrü var

ama D-SLR lerde bunu 50 bin falan duydum 30d lerde 100 BİN falan çekebiliyormuş 400d ler falan da 50 BİN falan diye duydum ama

Anadolu Ajansı Fotoğraf Servis Şefi gelmişti Dersimize gelmişti ona da sordum (Kendisinde D200 var) D-SLR ler Milyonu bulur demişti

Kafama takılan şu adamlar yani yalnızca 1 Haberde 1 Maçta dahi 500 fotoğraf çekebiliyor haftada bile 500 çekiyor desek bunların 2 sene de bir makina yenilemesi lazım

Foruma katılmak için üye olun...

20.02.2007 22:32 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127036 | Msj.2
selchuk
Selçuk Dığış

Merhaba,

Kompakt makinelerde perde var mı ki ömrü olsun???

20.02.2007 23:29 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127055 | Msj.3
comatose
Kaan Yaren

yalan olsa gerek o. ben 32 ayda 70 binden fazla çektim, tık yok daha d70'te. ya da ben çok şanslıyım, bilmiyorum.

21.02.2007 00:01 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127071 | Msj.4
Quark

Belirlenen perde ömürleri, herşeyde olduğu gibi ortalama değerlere göre alınırlar, hatta biraz düşük bile.

Yani ,perde ömrü 50 000 diyorsa testlerde 60 000 bulur ve geçer.

Aynı şey ampullerde de var, bende ömrünü 3 kat doldurmuş lamba var mesela.

Kullanmadan kullanmayada fark eder, sıcaklık,toz,nem,sarsıntı bunlarda ömürü belirleyen şeylerdir.

Slr dışındaki digital makinalarda mekanik perde yoktur.

21.02.2007 00:11 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127075 | Msj.5
AAC_Argun

Merhaba, giriş seviyesi makinalarda40-60 bin , üst modellerde artan rakamlarda olduğu ( 100 bin) söyleniyor.ama benim bildiğim bu rakamlar garanti kapsamında olan perde ömrünü belirtiyor.yani 40 bin perde ömrü garantisi olan bir makina bu rakama gelince problem çıkarır anlamında değil.temiz kullanım ve birazda şans ile bu rakamlar çok daha yukarılara çıkabilir.

21.02.2007 01:54 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127103 | Msj.6
Mert
Moderatör

200 000 bini geçmiş D70 biliyorum halen problem yok.Olsada perde değişimi vb ile devam edilebilir (Tabiki fiyat/performans orantısı 3-4 yaşında bir makinede ne olur bilemiyorum ama realitede parça fiyatı body fiyatını geçmediği sürece kullanıcı istediği sürece cihazı 'çöp' olmaz)
Pro bodylerde bu ömür çok daha uzun olabiliyor.

21.02.2007 06:36 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127111 | Msj.7
cembo
Cem Boneval

Perde ömrü özellikle başlangıç düzeyindeki fotoğraf makinalarında aslında makinanın da ömrü gibi kabul edilebilir. Perde ömrü genelde MTBF (mean-time-before-failure) olarak adlandırılan istatistiki bir değer ile belirtiliyor. Bir sürür makinada çekim yapılıyor, perde arızasının baş gösterdiği sayı not ediliyor ve sonunda bunların ortalaması alınıyor. Ancak bu bilgi genelde makina teknik bilgiler kısmına girmiyor, çünkü garanti açısından bağlayıcı olabiliyor. Ayrıca kullanım ortamı (nem, toz, ısı), şekli (sürekli motorlu çekim) vb. pekçok faktör bu değeri etkileyebiliyor. Üretici tarafından belirtilen değerler (ki genelede xxxxx çelkime kadar test edilmiştir gibi bir ifade ile geçmekte) oldukça mütevazi ve kullanıcı tarafından kolaylıkla aşılabilecek değerler.
Bahsedildiği gibi bu değerler giriş düzeyi DSLR’lerde 40-50k, orta sınıfta 100k, profesyonel kameralarda 150-200k.
Bu nedenledir ki özellikle spor müsabakalarını takip eden fotoğrafçılarda perde ve makina değişimi nadir değil, bunu meslek olarak yapanların çalışma araçlarına yatırım yapmaları da çok doğal.
Ayrıca çoğu elektronik gereçte olduğu gibi dijital kameraların da ortalama ömrü 18 ay. Bozuluğu için değil, sadece daha iyi modeller çıktığı için kullanıcı tarafında değiştirildiği için...
Sonuçta az sayıda istisna dışında perde ömrü sorun olmayacaktır.
Melih Kılıç Bey demiş ki:
"Slr dışındaki digital makinalarda mekanik perde yoktur."
Bu kısmen doğru, bazı ucuz kompaktlarda perde yok. Buna karşılık büyük çoğunluğunda var, DSLR dışındaki dijital makinalarda perde sistemi genellikle diyafram ile birlikte kullanılan iris benzeri bir yapıda. Bu yüzden de bu makinalar kısa perde hızlarına genelde diyafram kapalı iken ulaşabiliyorlar, diyafram tam açık olduğunda katedilen yol daha fazla olduğundan 1/1000 ve altındaki değerleri yakalayamıyorlar. Farklı yapıları nedeniyle onların da ömrü uzun, zaten amatör amaçlı kulllanım nedeniyle perde ömrünün sonunu pratikte görmek mümkün değil.

Bu mesaj 24.02.2007 14:22 tarihinde değiştirildi.

21.02.2007 14:14 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127196 | Msj.8
Rapier
Uğur Gürsoy

Eğer servis bu cevabı verdi ise exif'e yazılan bilgiye de güvenmemek lazım demekki. Ben sadece Canon bu bilgiyi gizliyor sanıyordum. Çünkü nikonlarda olan perde düşüş sayısı bilgisi canon exiflerinde yok. Fakat servis bu cevabı verdi ise o da gvenilir bir sayaç değil demekki.

21.02.2007 14:20 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127197 | Msj.9
Quark

Banada Canon dan cevap geldi.

Sayın Melih Abey,

Canonlarda perde ömrü kullanıma göre değişiyor.

İnanınki 50 bin dahada inanılmazı 70 bini bulan makinalarımız var.

:)

21.02.2007 14:27 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127200 | Msj.10
wpp
raşit aydoğan

emin ol perden yıpranmadan yeni bir makina alirsin yani senin kullandigin makina o zamana kadar teknolojik acidan sana yetersiz gelmeye baslar. ama su bir gercek ki kolay kolay omru tukenmez o perdenin. kullanima da bagli ancak cok uzun omurludur dslr ler. ki zaten dunyanin en iyi markalari bu tur pahali ekipmanlar icin her zaman en iyi en dayanikli parcayi kullanirlar. icin rahat olsun...

21.02.2007 15:18 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127220 | Msj.11
Carmelo_Anthony
Oğuzhan Süer

Evet aynen 300D almayı planlıyorum onun ömrü bitmeden yeni D-SLR alabilirim ama işte çok kafama takıldıda

Gazeteciler ne yapıyorlar diye

21.02.2007 17:19 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127246 | Msj.12
wpp
raşit aydoğan

o kadar da korkulara kapilma derim. su an kullandigin makinayi ayni performansla daha 3 yıl daha kullanirsin. merak etme yani. canon nikon gibi firmalar bu kadar pahalı makinalari hemen elde kalsin diye üretmiyorlar. yine is goruyor ancak yeni modeller cikararak kullanicilari kışkırtıyorlar yeni ürün almalari icin. serinkanlı olmakta fayda var diyorum.fotomuhabirleri iki üc yıl icerisinde yeni bir body alır. ancak bu body rakimleriyle olan mücadelerindendir. yani daha contrast daha kaliteli fotograf cekme arzusu.omuz omuza calistigin arkadasinda mark 2N varken ve sıkı bir genis acı lense sahipken senin elindeki 10d ve lensin yetersiz kaliyorsa paranı denklestirip bir an once diger calisanlarla rekabet edebilmen icin ekipmana ihtiyac duyarsın. yoksa makinan iyi makinadir. sadece rekabet ortamı biraz sıkıntı vericidir.

21.02.2007 20:09 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127295 | Msj.13
droral
oral uckun

Arkadaşlar merhaba, ben EXIF-VIEWER2 adlı bir program kullanıyorum. Bu program Canon'u bilmiyorum ama Nikon'un gerçek çekim adedini gösteriyor. İndirip kullanmak isterseniz:

http://www.amarra.de/exif_uk.htm

21.02.2007 20:38 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127303 | Msj.14
Rapier
Uğur Gürsoy

Ben de öyle biliyordum, nikon'un exif bilgisi doğru sayacı gösteriyor diye. Fakat servis öyle deyince şaşırdım. Sonuçta onardan daha iyi bilecek değiliz. Elimde nikon varken sayacı kontrol etmek aklımın ucundan bile geçmemişti.

22.02.2007 03:04 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127411 | Msj.15
Mert
Moderatör

Record breaking Nikon F5

Service engineers at Nikon’s German Service Centre were amazed to discover during routine servicing recently that a Nikon F5 had achieved 1,092,904 shutter releases without fault.

Translating into about 35 kilometers of film this figure is a testament to the durable design of the mechanism, now also shared by the latest Nikon D2H Professional Digital SLR.

To put the 1,092,904 shutter releases into context, it equates to 34 hours of continuous shooting at 8 frames per second.

The camera is one of the bodies used in the Matthaus Photographic Studio in Nuremburg, Germany.

Nikon Germany’s Service Manager Joachim Hoffman said: “This is the most shutter releases I have ever seen. The F5 shutter is, in my opinion, definitely more durable than any other camera’s. Because the F5 in question was well looked after and serviced regularly, that makes it last longer- it’s a bit like going to the dentist!” he added.

22.02.2007 09:11 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127429 | Msj.16
Quark

Ortamda toz varmıymış acep

22.02.2007 13:07 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127479 | Msj.17
ovittasbargu
Kerem Yucel

Cem bey, degerli aciklamanizdan sonra sunu sormak istiyorum...
"Motorlu kullanim" ile makina omru arasinda bir iliski varmi? yazinizi okurken motor kullanmindan bahsetmisiniz, perde omrunu nasil etkiliyor.
tesekkurler

22.02.2007 18:01 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #127570 | Msj.18
cembo
Cem Boneval

Kesin bildiğim tek şey motorlu kullanımda daha kısa sürede daha çok kare çekileceği ;-)
Ama şöyle var sayıyorum: Sürekli çekimde olan ve dakikada 2 kare çeken perde ile saniyede 3 kare çeken perde arasında ısınma ve metal yorgunluğu gibi nedenlerle bir miktar ömür farkı olacaktır.

Bu mesaj 24.02.2007 14:23 tarihinde değiştirildi.

02.03.2007 18:13 tarihinde D- SLR Perde Ömrü ile ilgili Ref. #129967 | Msj.19
isigollu

Olay sadece perde ömrü değil. Sensör de zamanla bozulabiliyor. SLR lerde film vardı ama DSLR ler sensör kullanıyor. Fotoğraf sonuçta ışık olayı ve ışığı mercekler sensöre odalıyor. Bu durumda ciddi bir ısı oluşuyor. (Büyüteçle yaprak yakma olayını hatırlayın)Hem sensör hem de iç aksam zamanla bozuluyor. Profesyonel modellerde iç aksamda titanyum vs. kullanıldığı için ömürleri daha uzun oluyor.
Perde kullanımı kişiye özel olmadığı için verdikleri adetler genelde doğrudur. yani 40-50 bin çekimden sonra bozulabilir demektir. Ben şahsen değil tek bir makina, hayatım boyunca kullandıklarımı toplasanız o rakamlara ulaşmadım. Bunu en iyi foto muhabirleri veya düğün fotoğrafçıları bilir heralde, onlara somak lazım.

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam
İş Ortağımız Olun
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2009 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.