FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 1 saat önce
Dijital Teknikler
Son: 7 saat önce
Etkinlikler
Son: 18 saat önce
Donanım-Ekipman
Son: 2 saat önce
Satılık-Alınık
Son: 14 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 16 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 1 gün önce
Site Hakkında
Son: 3 saat önce
Karanlık Oda
Son: 9 saat önce
Genel
Son: 3 saat önce

Foto-Röportaj

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

20.01.2007 13:35 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #115962 | Msj.1
demon
Emrah Türüdü
Yönetici

Gece, gündüze benzemez

İki yıl önce taksi şoförlüğüne başlayan Şevket Şahintaş, geceleri İstanbul'un arka sokaklarında gördüklerinden etkilenerek fotoğraf çekmeye başlamış. Beyoğlu'nun kuytularından ortaya çıkardığı manzaralar, İstiklal Caddesi'ndekilere hiç benzemiyor.

Gece, gündüze benzemez

Taksi şoförü Şevket Şahintaş ( http://www.fotokritik.com/kullanici/?id=33117), geceleri İstanbul'un arka sokaklarında dolaşırken gördüğü çaresiz insanların fotoğraflarını çekerek onların sesini duyurmaya çalışıyor.

Gecenin karanlığı, şehrin ıssız sokaklarına taşan acılarını, yoksulluğunu, yalnızlığını örtmeye yeter mi? Hangimiz, sıcak evlerimize sığındığımız geç saatlerde sokaklarda süren hayatın farkındayız? Şevket Şahintaş da iki yıl öncesine kadar bu sorularla hiç yüzleşmemişti. Ta ki dükkânını kapatmak zorunda kalıp geceleri taksi şoförlüğü yapmaya başlayana kadar... O zaman gördü İstanbul'un arka sokaklarının gerçek yüzünü... Dolapdere, Tarlabaşı, Kasımpaşa, Feriköy'ün karanlığın arkasına saklanan tehlikelerini... Soğuk havalarda bir köşeye sığınıp uyuyanları, bir sigara, küçük bir miktar para için ahbaplık yapanları, elinde oyuncak bebeğiyle gece yarısı sokaklarda dolaşan 9-10 yaşlarındaki kız çocuğunu, çöp toplayanları... Gördüklerinden o kadar etkilendi ki başını çevirip gidemedi. "Onlar için ne yapabilirim?" diye düşünüp, daha önce hiç fotoğraf çekmediği halde taksitle yarı profesyonel bir fotoğraf makinesi aldı ve başladı çekmeye: "Bir şiir kitabı yazıp bu insanları anlatamam, öyle bir yeteneğim yok. Roman hiç denemediğim bir şey. Aklıma fotoğraf geldi. Bir gazetede ya da dergide bu insanların fotoğraflarını görüyordum ama hiç ses getirmiyordu, kimse harekete geçmiyordu. Ben ne yapabilirim, diye düşündüm. Fotoğraf makinesiyle bir tuğla gibi üst üste koyabilirim bunları, insanlar artık kaçamaz. Bu fotoğrafları çekerken şunu gördüm: Geceler göründüğünden daha karanlık, kışlar hissedilenden daha soğuk, sokaklar bilinenden daha tehlikeli, sokakta yatanlar herkesten daha çaresiz. Gün yerini geceye bıraktığında şehir artık onlarındır.''

'PSİKOLOJİM BOZULDU'
Gece boyunca fotoğraf çekip, sabah eve gittiğinde de ilk kez çocuklarına ve eşine gösterdi bu inanılmaz kareleri... Onlar da görsün, hayatın zorluklarına tanık olsunlar diye... Gördüklerinden o kadar etkilendi ki altı ay sonra bir psikiyatriste gitmeyi düşündüğünü eşine bile söyleyemedi. Kendini toparlamak için fotoğraf çekmekten vazgeçti, ama bu kararına bir hafta kadar sadık kalabildi. Sonra tekrar başladı çekmeye ve iki yıl boyunca hiç ara vermedi. Sadece bunun için geceleri şoförlük yaptı. 11 yaşındaki kızıyla 15 yaşındaki oğlu da sabah o fotoğrafları görmeden okula gidemez oldular. Şevket Şahintaş şimdi de herkes görsün, kayıtsız kalmasın diye internette fotokritik.com'da yayınlamaya başladı. Eşinin yeğeni Erkut Günel'in yönetmenliğini yaptığı bir klip de youtube.com'a girdi. Şahintaş, hayatını sokaklarda geçiren insanların sesini duyurduktan sonra da dört gözle gündüze geçmek istiyor: "Fotoğrafları üst üste koyarsam ses getireceğine inandım. Orada 300 tane geceyarısı sokaklarda uyuyan, perişan haldeki insanı görünce artık kimsenin kaçacak bir yeri kalmayacak, diye düşündüm. Şu an 50 tane oldu.'' Şevket Şahintaş'ın dia gösterisi, 23 Ocak Salı günü İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Lokali Baraka'da saat 19.30'da gerçekleştirilecek Tel: (0212) 274 68 60

Figen YANIK

Foruma katılmak için üye olun...

20.01.2007 16:38 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116001 | Msj.2
marangozzz
Hatip Guven

http://www.sabah.com.tr/cp/gnc110-20070120-101.html

http://www.sabah.com.tr/cp/gnc111-20070120-101.html

http://www.sabah.com.tr/cp/gnc112-20070120-101.html

http://www.sabah.com.tr/cp/gnc113-20070120-101.html

Ya da bu günkü sabah (20/01/07) gazetesi Cumartesi eki

Tebrikler şevket bey seni izliyorum

Bu mesaj 20.01.2007 16:56 tarihinde değiştirildi.

20.01.2007 21:52 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116051 | Msj.3
sahintas
Şevket Şahintaş

Hatip Abi Merhaba;
İnanın ne diyeceğimi bilemiyorum.Yakın ilginize ve desteğinizi hep hissettim.Her zaman yanımda olduğunuzu bildim ve bu beni mutlu etti.
Umuyorum ki bizler ve bizim gibi düşünenler sayesinde birşeyler olacak artık.
Tekrar desteğine ve ilgine çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...

20.01.2007 22:40 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116056 | Msj.4
osy
osman yüzbaşıgil

Bizden biri olarak seninle iftihar ediyoruz ..
Bu zor , cesur ve yürekli deklanşörünü alkışlıyoruz ..
FK yöneticilerini kutluyorum , aramızdaki iyiler için yardımcı oldukları için ..
Bu güzel röportajı yapanlara da ayrıca teşekkürler ..
Gözlerinden öpüyorum ve kutluyorum Şevket kardeşim ..
Sevgiyle ..

20.01.2007 23:42 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116069 | Msj.5
erdalkinaci
Erdal KINACI

Çok etkilendim,

Bittiğinde şahane belgesel fotoğraflar olacak FK sayfalarında...

Helal olsun :))

21.01.2007 00:28 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116083 | Msj.6
sahintas
Şevket Şahintaş

Erdal Bey Merhaba;
Desteğinize,ilginize ve beğeninize çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...

21.01.2007 00:28 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116084 | Msj.7
sahintas
Şevket Şahintaş

Teşekkürler Osman Abi...

21.01.2007 01:03 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116091 | Msj.8
Kory
Koray ŞENEFE

Sizin fotoğraflarınızı takip ederdim ama Emrahın yazdıklarından sonra
daha çok etkilendim
Tebrikler :)

21.01.2007 01:18 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116096 | Msj.9
jelya
Ümran Davran

Yüreğinize, aklınıza ve elinize sağlık Şevket bey.

Hedefinize ulaşmanızı yürekten dilerim. Kutluyorum sizi.

Saygılarımla.

21.01.2007 02:41 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116106 | Msj.10
photographer

http://www.youtube.com/watch?v=WCohiz9_pw4

Şevket Bey, profil sayfanızdaki linki vermek istedim. Daha önce forumda Hatip Bey vermişti linki. Çok beğendiğimi belirtmek isterim. ellerinize sağlık.

21.01.2007 05:23 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116120 | Msj.11
CihanULUSOY
Cihan ULUSOY

Merhaba Sn. Yanık,

Sağolsun bizim dernek, oldukça sıradan bir etkinlik için günde yüz tane spam mail göndermeye çekinmiyor. 16 Ocak' ta çok çok sevilen bir mezunumuzu -ki benim en yakın arkadaşım ve tek dostumdu- kaybettik, duyurmayı beceremediler.

Dernekte kayıtlı e-posta adresimi internet servis sağlayacım kapatacağını söyledi, ben de adres değişikliği yaptım, gereksiz olanlar gelirken, fotoğrafla ilgili olanlar gelmemeye başladı. Dia gösterisi mutlaka duyurulmuştur diye ümit ediyorum.

Buradaki röportajı Sn. ŞAHİNTAŞ' ın ağzından aktarmamışsınız. Kendi tercihi miydi bilemiyorum. Son dönemlerde özellikle afişlerin altında gecelemeya çalışan insanların afişerdeki iletilerle oluşturduğu tezatların ironisini çok iyi işleyen, sade, iddiasız ama çok güçlü anlatımları olan fotoğrafları ile dikkatimizi çeken bir üyemiz. Yazınızı da okuduktan sonra takip etmeye başlayacağız.

Bu dia gösterisini ana sayfadan etkinlik haberi olarak geçmekte fayda görüyorum. ODTÜ Mezunlar Derneği İstanbul Şubesi' nin de iyi çalışan bir fotoğraf grubu var, ama grup üyesi ya da çalışmalarını izleyen çoğu insan FK üyesi değil. Hoş bir kaynaşmaya kapı aralayacağını umuyorum.

Selamlar,

21.01.2007 07:03 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116122 | Msj.12
osy
osman yüzbaşıgil

Cihan kardeşim
+ 1

21.01.2007 07:47 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116126 | Msj.13
PRose
Ahmet Morgül
Moderatör

Super yaa cani gonulden yeni favori fotografcimi destekliyorum.

21.01.2007 16:06 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116205 | Msj.14
XeLa
Erkut Günel

Kullanıcının hesabı askıda olduğu için mesajı gösterilmemektedir.

21.01.2007 22:03 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116300 | Msj.15
mercansarier
mercan sarıer

İnternetin gücüne en güzel örnek olmuş.
İyi ytürekli,duyarlı ve birşeyleri degiştirmek içinbirkaç yıldızı bie olsa geri atmakla başlayan insanların oluşturdugu bu aktiviteyi yürekten kutluyorum.
En başta Şevket Şahintaş kardeşiimizi,ona sürekli yanında oldugunu hissettiren sevgili Erkut,burada göremedigimiz ama mutlaka gerçek hayatta destek olan insanları, burda oldugu halde farketmedigimiz sevgili Şevket kardeşimizi farketmemiz için suratımıza çarpan FK yönetimini...
Ayrıca gerçek hayatta insanlara ulaşmasını saglayan İstanbul ODTÜ Mezunları Derneğimensuplaına canı gönülden tebrikler sevgiler

Bu mesaj 21.01.2007 22:04 tarihinde değiştirildi.

22.01.2007 00:03 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116351 | Msj.16
bpehlivan
bülent pehlivan

Merhaba Şevket,

Gerçekten ama gerçekten her açıdan takdir edilecek bir çaba ve sonucunda gelinen bir nokta bu...

Tekrar kutluyor, dia gösterisinde bulunamamanın üzüntüsünü yaşıyorum...

Sevgiler
Bülent

22.01.2007 00:20 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116363 | Msj.17
yukarimahalle
hakan çayoğlu

Tebrikler Şevket Abi..
Favori fotoğrafcımdın hep öyle kalacaksın,
Geceleri aydılatan bir fotoğrafcısınız
o zor şartlarda bu mücedeleyi vermek taktire şahen bir durum.
eline emeğine sağlık...

22.01.2007 00:50 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116378 | Msj.18
sahintas
Şevket Şahintaş

Destekleyen ve bu konuya duyarlılık gösteren tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Saygılarımla...

22.01.2007 06:34 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116424 | Msj.19
Mert
Moderatör

Yurekten kutlarim.

22.01.2007 18:35 tarihinde Gece, gündüze benzemez - Şevket Şahintaş Ref. #116711 | Msj.20
kobalt
Nurullah SEZER

Fotoğrafın işlevi budur işte,karanlıkta olanları gösterebilmek,bravo diyorum,izlemeye devam.Tebrikler Şevket bey,güzel bir yoldasınız.

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.