FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 49 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 2 saat önce
Etkinlikler
Donanım-Ekipman
Son: 9 sn. önce
Satılık-Alınık
Son: 1 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 5 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 2 hafta önce
Site Hakkında
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel

Site Hakkında

16.09.2005 11:37 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38608 | Msj.1
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

Son günlerde iki ayrı kullanıcının gönderdiği fotoğrafların Anadolu Ajansı sayfalarında başkalarına ait olarak yer alması nedeni ile ilgili olarak bu konuyu açma gereği duyduk.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, uzun süredir üye olan kullanıcılarımızın çok iyi bildiği üzere FotoKritik’te gerçekten de fotoğrafçılıkla amatör ya da profesyonel olarak ilgilenen ve tüm dünyadaki diğer fotoğrafçılıkla ilgili ortamları takip eden üyelerimiz oldukça fazla sayıdalar.

Ek olarak FotoKritik’i yaratan ve yürüten kişiler olarak bizler de fotoğrafçılıkla kendi çapımızda ilgilenen insanlarız. Gerek teknik gerek çevre olarak yabancı değiliz.

Dolayısıyla başkasına ait olan ya da telif hakkı sıkıntısı olan fotoğraflar bir şekilde ortaya çıkıyor.

En son Anadolu Ajansı sayfalarında ve Reuters sayfalarında yer alan bazı fotoğrafları yükleyen bazı üyelerimiz IPTC header’ları nedir ne değildir bilmeden bu fotoğrafları yüklemiş olacaklar ki baktığımız zaman fotoğrafın telif haklarının başka kuruluşlarda olduğunu anlamamız fazla sürmedi. Kaldı ki konu bildirildiği anda Anadolu Ajansı Fotoğraf Servisi müdürü Abdurrahman Antakyalı’ya e-posta attım, kendisi sağolsun hızla geri dönüş yaptı ve fotoğrafların orijinal hallerini fotoğrafı çeken fotoğrafçıya bizzat ulaşarak gönderdi.

Bu konuda fotoğrafların telif hakları ile ilgili bir ihlal olduğu ortada. Her ne kadar ticari bir platform olmasak da önceki tecrübelerimizden fotoğraf arayan insanların FotoKritik’teki kullanıcılarla bağlantıya geçip fotoğraflarını satın aldıklarını biliyoruz ve ek olarak, ne olursa olsun kişinin kendine ait olmayan bir fotoğrafı kendisininmiş gibi göstermesi etik değil ve kurallarımıza aykırı...

Ek not: Benim 5846 sayılı yasadan anladığım kadarıyla örneğin size ait olan bir fotoğrafı siz bir yerde yayımlamadan önce başka bir kurum ya da kişi başka bir yerde yayımlarsa telif hakkı ona ait oluyor, aksinin ispatı muhtemelen yargıda bir şekilde çözülüyordur. Buradan ulaşmak istediğim sonuç, FotoKritik’e gönderdiğiniz bir fotoğrafı başka birisi sizden önce başka bir yerde yayımladıysa o fotoğrafınızı da FotoKritik’te yayımlayamayız. Ta ki (eğer varsa) telif ihlalini fotoğraf sahibi bir şekilde düzeltene kadar. Henüz böyle bir durumla karşılaşmadık ama karşılaşmamız halinde yaklaşımımız bu şekilde olacaktır.
-----

Bu arada Anadolu Ajansı ile ilgili bir başka karışıklık da bu vesileyle ortaya çıkmış oldu ve düzeltildi.
Abdurrahman Antakyalı’nın cevabını faydalı olacağına inandığım için aşağıya yazıyorum:

Selamlar Ozan,
Başarılı siten için seni bir kez daha kutlamak isterim öncelikle. AA’yı ilgilendiren mail ve fotoğraflar konusunda göndermiş olduğun bilgi maili
için de çok teşekkür ediyorum.

Öncelikle, xxxxxx adlı kullanıcınızın kendi fotoğrafı olduğunu iddia ettiği fotoğraf AA Mersin Muhabiri xxxxxx’a aittir ve arşivimizde
xxxx kod numarası ile kayıtlıdır. Bu fotoğfaf orijinal karesinden çerçevelenerek yayına konulmuştur. Ekte, fotoğrafın ham halini
görebilirsiniz.

Peki bu fotoğraf kullanıcınızın eline nasıl geçmiş olabilir?
Akla ilk gelen; kulllanıcızın, AA’nın onlarca fotoğraf abonesinden birinde çalışıyor olma ihtimali ya da bir abonenin kendisine forwardlaması sayesinde fotoğrafa erişmesi... Günümüzde bu tip sorunlarla sık karşılaşılıyor.

İkinci konuya gelince; Arşivimizde kaydı olan xxxxxx numaralı fotoğraf, Ulusal Doğa Koruma ve Belgeselleme Derneği, Doğa Derneği ve Kuş Araştırmaları Derneği’nden birinin (Fotoğrafı çeken üyeniz sanırım bu konuda daha sağlıklı bir bilgi verebilir) Yumurtalık ilçesindeki faaliyetlerinin tanıtımı ile ilgili Anadolu Ajansı’na gönderdikleri görseldir. Basın kuruluşlarına gönderilen bu tarz sayısız görsel vardır. Sivil Toplum Örgütleri, faaliyetlerini kamuoyuna sağlıklı bir şekilde iletmek için bültenlerine bu görüntülerden de eklerler ve basın kuruluşları bu görselleri kullanır. Yani bunun için bizim özel bir çaba göstermemize gerek yoktur.

Yazılımımız bu konuyu da göz önüne alarak eser sahibi AA çalışanı olmayan fotoğraflara ücretlendirme yapmamaktadır. Dolayısıyla satışı da mümkün değildir.
Yazılım otomatik fiyatlandırmayı nasıl engelliyor?

AA’nın resimaltı formatını bir örnekle gösterecek olursam:
: BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN, BM ZIRVESI ICIN BULUNDUGU NEW YORK’TAKI TURKEVI’NDE UNDP DIREKTORU KEMAL DERVIS (SAGDA) ILE GORUSTU.
(ANADOLU AJANSI - YASIN ARAS) (20050915)

Burada fiyatlandırma, parantez içindeki ANADOLU AJANSI ibaresinin ardından çeken kişinin İSMİ (Yasin Aras) geldiği takdirde otomatik olarak yapılmaktadır. Şayet bu fotoğrafın resim altı:
: BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN, BM ZIRVESI ICIN BULUNDUGU NEW YORK’TAKI TURKEVI’NDE UNDP DIREKTORU KEMAL DERVIS (SAGDA) ILE GORUSTU.
(ANADOLU AJANSI) (20050915)

şeklinde olsaydı, yani parantezden YASİN ARAS ismi çıkmış olsaydı sistem fotoğrafa fiyat koymaz. Yani fiyatları sistem manuel yöntemlerle
belirlememektedir. 350 bin civarında fotoğraf olan arşivimizde tek tek fiyatlandırma takdir edersiniz ki çok büyük zaman ve emek israfı olurdu.

Arkadaşımızın "haklı" şikayetine konu olan ve bize yukarıda isimlerini saydigim derneklerden bir tarafından verilen fotoğrafta resim altı şu
şekilde geçmiştir.

: BAKU-TIFLIS-CEYHAN (BTC) HAM PETROL BORU HATTI CEVRESEL YATIRIM PROGRAMINCA DESTEKLENEN ’’YUMURTALIK LUGUNLERI YONETIM PLANI’’ PROJESI KAPSAMINDA, ADANA’NIN SAHIL KENTI YUMURTALIK ILCESI LAGUNLERINDE KISLAYAN, GOC EDEN VE UREYEN KUSLARIN KORUNMASI ICIN ALAN TARAMA CALISMALARININ SURDUGU BILDIRILDI. (ANADOLU AJANSI - ANADOLU AJANSI) (20050326)

Yani çeken kişi yerinde isim kullanılmamakla birlikte Anadolu Ajansı yazısı mükerrer yazıldığı için sistem bunu da bir isim olarak algılamıştır. Gereken düzeltme hemen yapılmıştır. Uyarınız için çok teşekkürler. Zaten fotoğraf hiç kimseye de satılmamıştır, satın alınmak istenseydi bile bu teknik aksaklık fotoğrafı açtığımızda gözüme çarpacak ve fotoğrafın telifinin bizde olmadığı dolayısıyla satılamayacağı alıcıya iletilecekti.

Böylesine büyük çaplı bir arşivin - hele ki yeni kurulduğu da gözönünde tutulduğunda - sunumu sırasında ortaya aksaklıkların çıkması konusunu en iyi bileceklerden birinin de sizler olduğunu sanıyorum. Arkadaşlarımızdan ricamız sitemizi bolca ziyaret edip gördükleri bu ve buna benzer sıkıntıları bizlerle paylaşmaları. Amaç, güzel şeyleri kamuoyu ile paylaşmak, sıcak fotoğraflardan kamuoyunu da haberdar etmek. Telefon numaralarımız:
(312) 231 70 00’dan 2300 veya 2315
e-mail: aantakyali@aa.com.tr

Foruma katılmak için üye olun...

16.09.2005 12:29 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38616 | Msj.2
SARI
Çağrıl Sarı

Merakımdan soruyorum, mesala atıyorum cektiğimiz filmin negatifi bizde. Bu bir kanıt olamazmı. Tabi herhangi bir negatife herkes sahip olabilir ama orjinali sizin ve hep sizde duruyor. Yani olaki başka birisi bizden önce yayınladı diye telif hakkının ona ait olması durumu bana garip geldiği için bunu yazma gereği duydum. Cünkü aklıma hep gelmiştir, delinin biri ben cektim bunu dediği zaman gercek sahibi nasıl kendinin oldugunu ispat edebilir diye..:))
sağlıcakla

16.09.2005 12:35 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38619 | Msj.3
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

Aksinin ispatı vs. derken onu kast etmiştim. Negatifi sizdedir ya da ne bileyim xxx tarihinde bir sergide sunulmuş sonra kaldırılmıştır ya da başka bir ispat vardır elinizde ama sonuçta fotoğrafınız x sitesinde başka biri tarafından FotoKritik'ten önce yayımlandıysa siz o x sitesine gidip sorunu çözene kadar fotoğrafınızı yayından kaldırmamız gerekebilir.

16.09.2005 12:50 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38625 | Msj.4
SanCho
Hasan ÇOLAK

Merhaba Ozan Bey...
Tam olarak anlamak istediğim için soruyorum.Diyelim ki çektiğimiz bir fotografı Fotokritik’te yayınladık.Herhangi bir alıntı (!) durumunda gerçek sahibinin biz olduğumuzu kanıtlamak için bu yeterli mi? Yoksa ayrıca telif hakkını almamız gereken bir yasal merci var mı?
Yani Fotokritik’te (doğal olarak herkesten önce) yayınladığımız fotografın telif hakkı resmen ve kanunen bizde oluyor ve uluslararası platformda da bu geçerli oluyor mu?Sitenin database i bu konuda tam geçerli ve yeterli mi?
Eğer ki durum böyleyse birçok kullanıcı için çok güzel ve içimizi rahatlatan bir durum.
Saygılarımla...

Bu mesaj 16.09.2005 12:52 tarihinde değiştirildi.

16.09.2005 13:01 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38626 | Msj.5
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

SanCho kesin böyledir dersem hatalı olur, zira avukat değilim ama benim yasadan anladığım bu. Çok havada ibareler kullanılmış, konudan anlayan bir avukata danışmak lazım.

16.09.2005 18:13 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38661 | Msj.6
Gokce
Gökçe Ünal

Dijital fotoğrafçılığın önündeki en büyük engel bu telif hakkı durumu.Zira çekilen fotoğraflar diğerlerinden farkı olmayan görüntü dosyaları.Dijital fotoğrafçılık konusunda bilgim zayıf ama dijital imzanın geliştirilmeye çalışıldığını biliyorum.Filmde durumunuz biraz daha garanti.Filmi elinizde salladımı herkes size hürmet eder.Tabi duplicate edilerek kopyalarını almak mümkün ama yine de orjinali fark ediliyor bildiğim kadarıyla.

Sitede sergilediğimiz fotoğrafların telif durumu?Sitenin sorumluluğu yok.Sorumluluk sizde.Güvenlimi?Değil.

16.09.2005 19:55 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38673 | Msj.7
tarikz
Tarik Kocabey

Merhaba,

Dijital fotoğrafların telif hakkının sizde olduğunu kanıtlayabilecek bir yöntem de şu olabilir: EXIF bilgileri içinde makinanın seri no'su bulunuyor, hatta isterseniz makinanın size ait olduğunu da yazabiliyorsunuz (en azından Canon 20D'de bu özellik var). Dolayısıyla size ait olan fotoğrafı, bir başkası sizden izinsiz kullanmaya kalkarsa yasal olarak fotoğrafın sizin olduğunu kanıtlayabilmeniz mümkün. Bu, madpoet'in söz ettiği ya da takınacakları tutumu açıkladığı durumla ilgili değil elbette, çünkü yargı kurumu adminler değil.

Saygılar...

17.09.2005 00:02 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38692 | Msj.8
cahilus

Özel durumlar disinda, herhalde kimse web'de yayinlanmak üzere yüksek çözünürlükte fotograflar yüklemiyor, degil mi?
Zaten pek çok site, bu konuda (yer darligindan) belirli limitler koyuyor.

Hal böyle olunca, fotografinizin asli (yüksek çözünürlükte olan orijinalinden söz ediyorum!) sizde oldugu sürece, "çalinan" fotografin size ait oldugunu kolayca kanitlayabilirsiniz.

Exif bilgileri konusuna gelince; bütün dijital bilgiler gibi, onlarin da kolayca degistirilebilecegini akilda tutmakta yarar var:)

...
..

17.09.2005 07:27 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38710 | Msj.9
Ozdemir_Caglar
Ozdemir Caglar

Merhabalar,
Ne yazik exif bilgileri cok kolayca bazi exif editor programlariyla degistirilebiliyor. bu hicbir sekilde
bir koruma saglamaz , sayet makinanizin yarattigi raw dosyasi elinizdeyse bu yeterli kanit olabilir
su anda hic bir yazilimsal teknoloji camera raw dosyalarini baska bir formattan yaratamiyor zaten mantikende bu imkansiz . Ama tabi bu fototgrafi izinsiz kullanan kisi bu dosyanin bir kopyasini eline gecirmisse yapilacak bir sey yok . benim tavsiyem fotograflarinizi her zaman raw olarak kaydedin, jpeg veya baska bir formata ceviridikten sonra forografin kucuk bir yerine kucuk bir bozukluk meydana getirin. veya bu dosyayi high quality ve yuksek cozunurluklu orneklerini internet ortamlarina salmayin

tabi bunun su anda hicbir hukuksal gecerliligi yok ama gelecekte bu konu hakkinda simdiden kendinizi saglam almis olursunuz.

19.09.2005 12:16 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #38910 | Msj.10
creagen
Muhammet Göktaş

Kullanıcının hesabı askıda olduğu için mesajı gösterilmemektedir.

21.09.2005 23:33 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #39365 | Msj.11
ArseneLupin

Bir insan başka bir yerden edindiği, kendisine ait olmayan, kendisinin haketmediği bir fotoğrafı siteye koymaktan ve fotoğrafın beğeni toplaması sonucu yine haketmediği puanları almaktan nasıl zevk duyabilir? Herşeyi sana ait olmadıkça bunun sana getirisi nedir??? Yok, böyle nâhoşluklara meydan verilmemesi temennisiyle....

23.09.2005 10:26 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #39599 | Msj.12
capaci

http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=91519#e436900

ve

http://kindgirls.com/photo.php?dir=pillow_talk&pic=1&nom=Pillow%20Talk&pub=pbm&num=12&s=&p=72

...

28.09.2005 10:21 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #40182 | Msj.13
Gokce
Gökçe Ünal

fotoğrafı yollayandan cevap gelmez üyeliği askıya alınmış...

28.09.2005 11:13 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #40189 | Msj.14
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

Çalıntı fotoğraf gönderenlerin fotoğraflarını silip hesaplarını kapatıyoruz.
Bunun ötesinde beklentiniz nedir savcılığa suç duyurusunda mı bulunalım ?
Lütfen konuyu büyütmeyin çalıntı görünce haber verin fotoğraf ve hesabı kapatırız bunun önünü kesmek imkansız...

28.09.2005 12:59 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #40205 | Msj.15
madpoet
M.Ozan Hazer
Yönetici

Birol Bey hepimiz yetişkiniz burası lise değil, ıslahevi de değil. Biz insanlara gelen eleştiriler doğrultusunda kendilerini geliştirmeleri için bir şans verdik zaten, bunu tutup da 3-5 puan alayım insanlar "vauv ne güzel fotoğraf" desin diye suistimal eden kişiler kendi kendilerini kazansınlar, kesinlikle hoşgörüyle yaklaşacağımız bir durum değildir çalıntı eser.

Varsa eğer ilgili kullanıcının dediğiniz gibi bir durumu, emek çalmak yerine üretmek gibi bir yolu tercih etmeye karar verdiyse zaten e-posta atar, ya da baştan üye olur yeni bir adresle vs.vs. Onun da üstesinden bırakın kendisi gelsin...
Zaten anlamadım bir yapan yaptığıyla kaldı keriz yerine konduk nasıl güveneceğiz diyorsunuz, arkasından bir şans verelim diyorsunuz, karar verin...

Son olarak sistemimizi ve kurallarımızı tartışacak değilim, hele bir de böyle agresif bir tarzla hiç değilim...

28.09.2005 15:05 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #40220 | Msj.16
ArseneLupin

Fotokritikte ana sayfadan tutun fotoğraf eklenilecek son pencereye kadar her yerde şartlar yazıyor. Nasıl bir şans daha verilmesi istenebilir ki? Sonra bu, fotoğrafı ekleyenin kişiliğiyle alakalı, kurallar olmasa bile...
Site yöneticilerinin bu hatayı yapanın hesabını kapatmakla en doğru ve isabetli kararı aldıkları görüşündeyim. Ve bu durum aynı şekilde ÇALINTI bir fotoğrafı kendisine ait diye ekleyen herkese yapılmalı. Fotoğrafın çalıntı olmasının anlaşılması bir an meselesiydi, zira FK'de çok tecrübeli ve görmüş kullanıcılar var ve en nihâyetinde "yalancının mumu yatsıya..."

25.01.2006 19:08 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #54427 | Msj.17
magzed
Gökhan Bedir

ben biraz hukuksal bilgi vermek istedim, eğer bu konuda sorunu olan varsa ayrıntılı olarak yardım da edebilirim(kimse yanlış anlamasın ücretsiz)
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunu'nun (ayrıntılı olarak yazmıyorum maddeleri sadece içeriğini özet olarak sunacağım)25/1, 71/1 ve son,72c3 ve son maddeleri gereğince çalıntı eserler için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunursunuz ve bu yargılamanın sonucunda kazanırsanız, yargılanan kişi 2 yıldan 4 yıla kadar hapis 50milyardan 150 milyara kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir(mahkemelerin genel kararları para cezası yönündedir) ayrıca bunun dışında tazminat davası açarak belli bir meblağ da kazanabilirsiniz.
İlk önce yayınlanma hukuki bir karinedir ancak aksi ispat edilebilir, elinizdeki döküman negatif exif bilgileri ve fotoğrafın orjinal boyutunun sizde olması bunu çok güzel kanıtlayabilir.
Haklarınızı bilin isterseniz kullanırsınız, herkese iyi çalışmalar.

04.11.2006 17:13 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #97037 | Msj.18
mbg
Murat Başar GÜRBÜZ

http://www.fotokritik.com/288437

ve

http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=2515123

bu tür durumlarda ne yapılıyor?

04.11.2006 18:53 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #97053 | Msj.19
magzed
Gökhan Bedir

buna benzer milyonlarca durum var, bu ancak bir eserin benzerini yapmaya çalışmaktır yani bunun hukuksal bir yaptırımı olamaz...

04.11.2006 18:57 tarihinde !! Başkasına ait olan fotoğrafların yüklenmesi ile ilgili !! Ref. #97055 | Msj.20
capaci

hukuksal yaptırımı olamazsa da, esinlenmenin bu derecesini (ki bence bu kopyalamak aslında) ilgili fotoğrafa link vererek belirtmek etik olur.

« Önceki 20 12Sonraki 20 »

Son Projelerimiz
Negatif.com
Sinemalar.com
Doviz.com
Tüm Liste
FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.