FotoKritik

Amatör ve profesyonel fotoğraf tutkunlarının paylaşma alanı
Forum Kategorileri
Çekim Teknikleri
Son: 9 dk. önce
Dijital Teknikler
Son: 1 saat önce
Etkinlikler
Son: 36 dk. önce
Donanım-Ekipman
Son: 6 dk. önce
Satılık-Alınık
Son: 13 dk. önce
Tüketici Köşesi
Son: 22 saat önce
Foto-Röportaj
Son: 1 hafta önce
OrnitoFoto
Son: 1 saat önce
Site Hakkında
Son: 55 dk. önce
Karanlık Oda
Son: 1 gün önce
Genel
Son: 8 dk. önce

Çekim Teknikleri

« Önceki 20 123456789Sonraki 20 »

16.07.2005 10:25 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31598 | Msj.1
tuger
Tuğer Akkaya

Merhaba arkadaşlar,

Fotoğraf çekim işine yeni başlayan biri olarak bir takım sorular sormak istiyorum.. Öncelikle çektiğim her fotoğrafı otomatik çekim modlarında çekiyorum.. Kullandığım makine Kodak DX7590..

Kullandığım makine profesyonel bir makine ve bir çok manuel ayar yapılabiliyor.. Fakat ben nerede hangi ayarı kullanmam gerektiğini bilmiyorum ve manuel çekim konusunda oldukça bilgisizim..

Öncelikle;

- Perde hızı
- Diyafram
- Odak Uzaklığı
- F Değeri
- Poz Süresi
- ISO Hızı

ayarlarını makineden manuel olarak ayarlayabiliyorum.. Her bir ayarında rakamsal değerleri var tabiki.. Bana detaylı olarak yukarıdaki terimleri açıklarsanız çok memnun olurum. Ve bu ayarları nerede nasıl kullanmalıyım, hangi ortamda hangi manuel ayar etkili olur.. Bana bu konuda kılavuzluk edecek arkadaşlara çok teşekkürler..

İyi çalışmalar
Tuğer Akkaya

Foruma katılmak için üye olun...

16.07.2005 12:11 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31601 | Msj.2
tuger
Tuğer Akkaya

Bilgiler için çok teşekkür ediyorum

Bir sorum olacaktı,, enstantene süresi nedir tam olarak ? Bana bir örnek verebilir misiniz

çok teşekkürler

16.07.2005 12:51 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31605 | Msj.3
hokosto
Kadir Asnaz

Enstantene (Shutter)

Film üzerine düşecek ışığın süresini belirlemeye yarar. Bir perdedir ve belirlediğiniz süre boyunca açık tutulur ve ardından kapanır. Bu süre içinde lensten ve diyaframdan süzülen ışık, film üzerine yansıtılır. Ölçü birimi yine stoptur ve kendisine göre özel artış katsayılarıyla gider. Obtüratör, enstantene, shutter, perde, örtücü gibi isimlerden herhangi bir tanesi kullanılabilir. Yaygın kullanımı ise pozlama süresi şeklindedir.

30, 15, 8, 4, 2, 1, ½, ¼, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000..... şeklinde gider ve ışığın kaç saniye boyunca fotoğraf filmi ya da CCD üzerine düşeceğini belirler. Dikkat edilirse, süreler bir öncekinin yarısı şeklindedir ya da tersinden bakılınca, aynı diyafram gibi, bir stop noktası, kendisinden önceki veya sonrasının iki katı ya da yarısı kadar ışık sağlar filme.

Aslında normal kullanımda bu değerler, ortamdaki ışığın miktarına göre 1/30 sn ile, 1/500 civarı arasında değişir ama pozlama süresi (enstantene) ile oynayarak, fotoğrafa katacağımız çok fazla şey vardır. Çok yüksek enstanteler, filme çok az süreyle ışık girmesini sağlayacak, buna karşılık hareketi “dondurmamızı” sağlayacaktır. Keza düşük değerler ise, filme daha fazla ışık girmesini sağlayacak fakat hareketi hissettirecektir.

Örneğin gerilerek topa vuran bir çocuğu düşünün. Tam topa vurduğu anda fotoğrafını çektiğimizi varsayalım. Eğer 1/1000 sn gibi bir enstantene kullanırsak, çocuk topa vurduğu anda dondurmuş oluruz görüntüyü. Buna karşılık 1/15 enstantene ile çekim yaparsak, çocuğun topa doğru gelen ayağı, hafif bulanık şekilde belli olur ve topun hareketi izleyici tarafından farkedilir.

http://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=271

kolay gele :)

16.07.2005 13:47 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31608 | Msj.4
tuger
Tuğer Akkaya

Ellerinize sağlık bu bilgi harikaydı.. Gittikçe öğreniyorum..

Birşey soracağım peki bu 1/1000 sn demek 1 bölü 1000 yani 0.001 saniye perdenin açık kalmasımıdır ? Eğer öyleyse 30 dediğiniz değer nedir ? (30 saniye mi oluyor o da)

teşekkürler

16.07.2005 14:01 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31610 | Msj.5
tuger
Tuğer Akkaya

çok sevinirim

mail adresim: mail @ tuger com

teşekkürler

16.07.2005 16:50 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31617 | Msj.6
nba
N.Burak Aktaş

Belirttiğiniz adrese gönderdim;görüşmek üzere,kolay gelsin...

16.07.2005 17:09 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31618 | Msj.7
tuger
Tuğer Akkaya

çok teşekkür ediyorum sağolun

Bu dökümanı edinmek isteyen arkadaşlar buraya tıklayıp indirebilir
http://www.tuger.com/dosyalar/egitim.pdf

Bu mesaj 16.07.2005 17:10 tarihinde değiştirildi.

16.07.2005 17:15 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31621 | Msj.8
nba
N.Burak Aktaş

Rica ederim,umarım işinize yaramıştır...

16.07.2005 17:19 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31622 | Msj.9
tuger
Tuğer Akkaya

göz gezdirdim de oldukça işime yarayacağa benziyor.. Yanlız ben bir konuya takıldım. :)

üsttede sormuştum ama google'da da aradım netfotograf.com a da baktım ama bununla ilgili yazılmış birşey bulamadım

-----
1/1000 sn demek 1 bölü 1000 yani 0.001 saniye perdenin açık kalmasımıdır ? Eğer öyleyse 30 dediğiniz değer nedir ? (30 saniye mi oluyor o da)
-----

sizin bilginiz var mı bu konuda

çok teşekkürler.

16.07.2005 17:28 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31623 | Msj.10
nba
N.Burak Aktaş

Evet,1/1000 demek perdenin saniyenin binde biri kadar süre açık kalmasıdır,keza 30 ise 30 saniyeye tekabül eder...
Bir de bulb vardır,bunda da perde siz deklanşörden elinizi çekmedikçe(son modellerde farklı sistemler var,herneyse...),veya müdahale etmedikçe açık kalır.
Yukarıda kadir açıklamış zaten enstantanenin fotoğrafa etkisini(topa vuran çocuk örneği..)...

Görüşmek üzere...

Bu mesaj 16.07.2005 17:29 tarihinde değiştirildi.

17.07.2005 00:16 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31665 | Msj.11
Xeuxes
Kıvanç Sağ

Merhabalar,
Bu benim bu siteye ilk mesajım oluyor uzunca zamandır sizin yolladığınız tarz bilgileri arıyordum doğrusu süper oldu işe bunu okuyarak başlayayım en iyisi...
Bunu yayınladığınız için ikinize de teşekkür ediyorum...

17.07.2005 04:31 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31682 | Msj.12
hokosto
Kadir Asnaz

bılgı paylasmadıkca bır ıse yaramaz :)

18.07.2005 10:30 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31761 | Msj.13
neX
Nezih Çetinsöz

Slm' lar benim de tuzum bulunsun reklam gibi algılamazsanız. Dokuz eylül üni. nin fotografcılık topluluğu DEFOT un ders notlarının oldugu linki atıyorum. Benim işime yaramıştı en azından başlangıçta; umarım faydalı olur :

http://web.deu.edu.tr/defot/notlar.php

18.07.2005 10:52 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31763 | Msj.14
tuger
Tuğer Akkaya

harikasınız çok teşekkürler..

başka kaynaklar bildirecek arkadaşlarda olursa bu bölümde baya bir bilgi edinmiş oluruz.

teşekkürler tekrar

18.07.2005 11:28 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31767 | Msj.15
nba
N.Burak Aktaş

Başka kaynak dediniz de aklıma geldi:)

Dijital Fotoğrafçılık : Temeller ve Giriş Açıklamaları

http://www.fujifilm.com.tr/egitim1.asp

Fotoğraf tavsiyeleri

http://www.fujifilm.com.tr/egitim2.asp

Sayısal fotoğrafçılık sözlüğü

http://www.fujifilm.com.tr/sozluk.asp

18.07.2005 11:41 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31768 | Msj.16
tuger
Tuğer Akkaya

Teşekkürler bu da güzel bir kaynak..

3 gündür yoğun olarak bilgi edinmeye başladım ve merak ettiğim bir çok konuda bilgi sahibi olmaya başladım diyebilirim..

Ancak benim makinede (kodak dx7590) ISO değeri 80 nin altına düşmüyor bu biraz canımı sıktı... Ayrıca makinenin bir çok hazır çekimleri var (gece çekimi, portre çekimi, gün ışığında çekim, hareketli nesne çekimleri vs..) fakat ben istiyorumki bu hazır çekim modlarının üzerinde ufak bazı manuel ayarlar yapabileyim (mesela enstantene ayarını atıyorum 1/150 den 1/1000 yapayım).. Ama makine bu hazır mod çekimlerinin manuel özelliklerini değil değiştirmek, mevcut değerlerini bile göstermiyor.. (yanlış anlaşılmasın makinenin manuel ayarları var, sadece mevcut kalıp çekimlerin özelliklerini editleyemiyorum)

Bir diğer sıkıntımda makro çekimler üzerine.. Makro çekimler için varsa ders notları çok iyi olurdu, mevcut notlarda bu konu var ama çok net yer verilmemiş,

Teşekkürler

Bu mesaj 18.07.2005 11:43 tarihinde değiştirildi.

18.07.2005 12:07 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31771 | Msj.17
nba
N.Burak Aktaş

>ISO değeri 80 nin altına düşmüyor bu biraz canımı sıktı..

hiç canınızı sıkmayın,can sıkılacak bir durum yok çünkü.80 çok iyi bir rakam,altını da ben şimdiye kadar birkaç makinede duydum...

Makro ile ilgili de elime kaynak geçerse seve seve paylaşırım...

18.07.2005 12:15 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31772 | Msj.18
tuger
Tuğer Akkaya

Teşekkürler,

bir de ben bu diyafram ile enstantene ayarlarının zor uyumu ile ilgili bir sıkıntı yaşıyorum.. Diyaframı çok açtığım zaman (örn: F 5.6) enstantene ayarını düşürmek gerekiyor 1/100 gibi.. yanlılş mı biliyorum ? Fujifilm ve diğer eğitim dökümanlarında ise diyafram değeri yükseldikçe içeri giren ışık azalır diyor.. Kafam bu diyafram konusunda biraz karıştı açıkçası.. Çünkü ve F 8.0 yaparsam fotoğraf çok parlak çıkıyor fazla ışık giriyor, ama ders notları ve eğitim yazılarında genelde diyafram değeri yüksek olursa ışık azalır, ortama göre diyafram ayarı ve enstantene ayarı birlikte uyum içinde ayarlanırsa netlik artar diyor.. Buna göre diyafram ve enstantene ayarlarının tam uyumluluğunu sağlamak için nasıl bir yol izlemem gerekecek. Bunun belli bir skala olarak değerleri var mı ? İyice karıştım ben :)

Enstantene ayarının netlik için olduğunu biliyorum, hem test ettim hem okudum o konuda problem yok.. Hareketli bir cismi dondurmak istersem 1/1000 (en yüksek değer bu makinedeki zaten) işimi görüyor.. ISO da zaten parlaklığı ayarlıyor ama çok kıl bir şey, en düşük değerde durması daha iyi gibi.. Ama gelin görünki bir tek diyaframı çözemedim :)

Bu mesaj 18.07.2005 12:18 tarihinde değiştirildi.

18.07.2005 13:04 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31773 | Msj.19
oknds
okan daş

İyi günler brak bey.
Tgrul arkadaşımıza yollayacağınız temel fotografcılık bilgilerini banada yollarsanız sevinirim.
Bende Pentax MZ-m var ve bütün çekimlerimi auto ayarında çekiyorum. Bir türlü manuel ayarlarını öğrenemedim (yardım edecek kimse bulamadığımdan). Birde hangi pc programlarını tavsiye edersiniz. Teşekkürler

18.07.2005 13:10 tarihinde Fotoğraf Çekim Teknikleri Hakkında (manuel çekimler) Ref. #31775 | Msj.20
nba
N.Burak Aktaş

Ben dilimin döndüğünce açıklamaya çalışayım;

Diyaframı kıstıkça(rakam büyüdükçe) içeri giren ışık miktarı azalmış olur.Bu nedenle daha kısık(büyük) diyafram değerinde daha yavaş enstantane kullanmanız gerekir(bu noktada biraz kafanız karışmış sanırım)...
Diyafram aynen gözbebeği prensibi ile çalışır.Nasıl ışık arttıkça gözbebeğimiz küçülürse,diyaframı da kısmak gerekir(notlarda diyafram kanatçıklarına bakarsanız ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır sanırım)...
ISO değeri sizin de belirttiğiniz gibi fotoğraf filminin ışığa karşı hassasiyeti olarak tanımlanabilir.Işığın yetersiz kaldığı durumlarda daha yüksek enstantane,daha kısık diyafram değerleri ile çekim yapmak için iso değeri arttırılabilir.Yüksek iso değeri çoğunlukla yüksek noise demektir ki bu da fotoğrafçılar tarafından pek tercih edilmez(özellikle kullanıldığı alanlar da var,o başka husus)...

Biraz aydınlatabilmişimdir umarım:)

okan bey bahsettiğiniz pdf dosyası için aşağıda tuğer bey bir link vermişti oradan çekebilirsiniz.

Bu mesaj 18.07.2005 13:11 tarihinde değiştirildi.

« Önceki 20 123456789Sonraki 20 »

FotoKritik
Hakkımızda
Reklam ve Sponsorluk
İletişim
Ekran Kalibrasyonu
Yardım
Kurallar
Kullanma Kılavuzu
Sık Sorulan Sorular
Tüm Yardım Konuları
© 2004-2008 Nokta Internet Teknolojileri. Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir.
Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.