Deviantart' taki linki de ben vereyim
http://magzed.deviantart.com/journal/27532477/
dilekçeye ulaşmak isteyen ve sesini duyurmak isteyen eminim çok sayıda fk üyesi olcaktır. Öyle değil mi?
Foruma katılmak için üye olun...
Fotograf yarışmalarının cılkının çıkmış oldugu yeni bir durum degil. Daha önce bu sayfalarda konuşulmuştu. Bu sadece yeni skandallardan biri. Ödülü biz varken neden başkasına yedirelim demişlerdir. Mesele sadece duygusal. Bakalım bu skandal karşısında Banka ne yapacak ? görecegiz.
Konuyla ilgili bir gelişme var. Yarışma sonuç duyurusunun yapıldığı sayfada da değişiklik:
"Görmek Değer Vermektir Fotoğraf Yarışması ilk 10 finalistlerinde yer alan
bazı portfolyoların katılım şartnamesine uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Bu bilgi doğrultusunda yarışma şartlarına uygun olmayan portfolyolar
finalist listesinden çıkarılmıştır."
...diyor. Verilen tepkinin sonuç vermesi güzel ama gelinen noktada fotoğrafevinin de yarışmanın da prestijinin ciddi bir şekilde hasar aldığını ve kurumun da zan altında olduğunu söylemek hata olmayacak sanırım. Öyle değil mi?
yani dostum böylesine şeyler olmaz demek yanlış demekki hayret ediyorum demek bu insanlar tüm Türkiyenin gözü önünde işte engüzel fotoğraf benimki diye çıkacaklar ve mutlu olacaklar öylemi.zaten tüm yarışmalarda böyle endişelerden bahsediliyor olması da boşuna değil demekki bu işin kompedanları böyle alçalabiliyor.ama medeni tavrınızdan dolayı sizi tebrik ederim....
Özgür'cüm, elbette yarışmadaki her kurum ayrı ayrı kendi paylarına düşen hasarı aldılar, şüphemiz yok, ayrıca birtakım şeyler de öğrendiler bugün; öyle sus pus oturup da olan bitene seyirci kalan bir kalabalığın içinde olmadıklarını ... Jürinin sayın isimleri de aynı şekilde bir bilgi bombardımanına maruz kaldılar bugün :) gümbür gümbür hem de :)
:)
Gelinen nokta sevindirici gerçekten. Susmamak hakkını kullanan ve konuya destek veren tüm arkadaşları başta Gökhan (Bedir) olmak üzere kutlamak lazım.
Bu gelişmenin şimdiye dek fotoğraf yarışmalarında süregelen -istisnaları dışarda tutmak gerek elbette- ahbap çavuş ilişkilerine son vereceğini ve karar vericilerin bu tür tepkiler verilebileceğini düşünmelerini sağlayacağını umalım.
Umarım bugün yaşananlar gerçek bir milat olur bu konuda...
bu konuda irem hanımın katkıları benimkinden çok daha büyük...
ben insanların bundan ders alacaklarını düşünmüyorum, keşke öyle olsa. Ama şunu bilecekler, artık eskisi gibi kolay olmayacak her şey, kendi aramızda alalım verelim yaptıklarında birilerinin ses çıkaracağını bilecekler, herhalde yarışma şartnamelerini de ona göre esnek tutar düzenleyenler...
darısı diğer yarışmaların başına, hep aynı adam da alsa iyi fotoğraf görmek istiyorum ben, keşke fotoğraflar iyi olsa da hep aynı adamlar alsa, biz de desteklesek dünyaya iyi bir Türk fotoğrafçı kazandırıldı diye gururlansak, şu anda Türk fotoğrafının yerlerde sürünmesinin bir nedeni de kötü fotoğraflara ve kötü fotoğrafçılara üstad denilerek dokunulmazlık verilmesi... Ama bakın dünyadaki yerlerine isimlerini bilen var mı????
hepimiz yapmamız gerekeni yaptık sadece ...
umarım fotoğraf dışında da bugün ki gibi tepkiler verebilen bir çoğunluk olabiliriz ya da yaratabiliriz her konuda, değil mi ?
sevgiler herkese ... yeni tepkilerde görüşmek üzere ;)
Hassasiyetiniz, ilginiz, dik duruşunuz, azminiz ve organizasyonunuzdan dolayı, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Aldığınız/aldırdığınız sonuç hem emsallik hem de ibretliktir. Günün birinde haksızlığı ortadan kaldırmaya gücünüzün yetmediği zamanlarda dahi hiçbir şey en azından sesinizi yükseltmekten alıkoymasın.
Ders alırlar mı almazlar mı bilinmez. Fakat umutsuzluğa düşmemek, bu olan bitene karşı ses çıkarmaya devam etmek gerekli.
Ben de mevzuyu günlüğüme taşıdım, elimden geldiğince fazla insana ulaşmasına gayret edeceğim:
http://meren.org/blog/2009/10/bir-diger-fotograf-yarismasi-ayibi/
Selamlar.
"Görmek Değer Vermektir Fotoğraf Yarışması ilk 10 finalistlerinde yer alan
bazı portfolyoların katılım şartnamesine uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Bu bilgi doğrultusunda yarışma şartlarına uygun olmayan portfolyolar
finalist listesinden çıkarılmıştır"
Yani şimdi bu tepkilere cevap mı ?
Ey Fotografevi, finalistlerin şartnameye uymayan sahışlar (üstelik orada çalışan ve yakınları) oldugunu bu zatlar finale kalınca, hele hele iş ayyuka çıkınca mı farkına vardın ? Buna kim inanır ? herkez saf da sen mi akıllısın ?
yakın, eş , dostun yarışmaya katıldıgını nasıl bilmezsiniz ? Bu ne biçim şartname denetimidir ?
Federasyon görevlisinin ordaki işi nedir ? Federasyon neden açıklama yapmıyor ?
jüri ne yapar ? öncelikle katılan eserlerin ve seçim sonrası ise şeçtikleri eser sahiplerinin şartnameye uyup uymadıgına bakmazlar mı ? işin kuralı böyle degilmidir ? Nasıl bu kadar rahat olabilirler ? tek işleri fotografları seçip, jüri üyelik ücretini cebe indirmek midir ? Şimdi bu jüri üyeleri de zan altında degiller midir ? Bu skandalın jürinin de katıldıgı bir organize düzen olmadıgını kim iddia edebilir ?
Fotograf camiasını enayi yerine koymaya halen devam ediyorlar anlaşılan.
Yapılması gereken şunlardır :
1-İlgili kurum (Banka) özür dilemeli ve yarışmayı iptal etmelidir.
2-İşin aslı, ödül parasının iç edilme gayreti ve teşebbüsüdür. Bu davranş nitelikli dolandırıcılıga uyar. Yarışmaya katılan ve bir anlamda dolgu malzemesi olarak kullanılan ve bu konuda cebinden masraf yapanların savcılıga suç duyurusunda bulunma hakları vardır.
3-Federasyonun işlersizligi ve yarışmalarda figüran bulundurma dışında bıir işlevinin bulunmadıgı artık anlaşılmalıdır.
4-Bu yarışmanın jüri üyeleri kimlerse; artık etik olarak jüri üyeligine bir daha soyunmamalıdırlar. Ama hiç sanmam. Çünkü Türkiyedir burası.
Bunlar yapılmalıdır. Altını çizerek ve bilerek söylüyorum bu yarışmalarda yaşanan ilk skandal degildir. Bunlar yapılmalıdır ki belki yarışma düzenleyici kurumlar, organizatörler, federasyon , jüri üyeleri kendilerine çeki düzen verme geregi duyarlar.
Not : Ben bu yarışmaya katılmış filan degilim. Adam bu yüzden yazıp çizmiş denmesin. Onu da ekleyeyim.
Bu mesaj 03.10.2009 17:31 tarihinde değiştirildi.
Tüccar zihniyetli kafaların yapacağı işler bunlar... "İşin çine doğrudan para giriyor ise kirlilik adına herşeyi yapabilirler" şeklinde bir reaksiyonla karşıladım meselenin içyüzünü anladığım anda.
Üzüldüm de çok. Ancak ortaya çıkarılması ve üzerine gidilmesi çabalarını görünce umutlandım mutlu oldum.
Bu skandalın içindeki tüm kurum ve bireyler ortak sorumlu. En masumu dahi "işini düzgün yapmamak" normları ile sorgulanmalı.
Bu yarayı sarmaya çabalayacaklardır tüm güçleri ile... Bence konunun sürekli sıcak tutulması adına herşey yapılmalı. DA daki girdilerde mahkeme yoluna gidileceğinden bahsediliyor; ben zaman kaybetmeden girişimlerde bulunulmalı derim. Çünkü elde çok sağlam deliller oluşmuş durumda... Arkadaşların sağlayacağı kazanımlar hepimizin yüzakı olacak diye düşünüyorum.
Selamlar.
bu işin peşi bırakılmamalı..göstermelik düzeltmelerle insanların gözünü boyayamazlar..
Köpeksiz köy bulup, deyneksiz dolaşmak dedikleri... sonra ummadık taş baş yarar dedikleri... en son olarakda sanırım ''kendim ettim kendim buldum... gül gibi sarardım soldum... eyvah! eyvah!...'' dedikleri...
çok uzun süredir hiçbir yarışmaya bu nedenlerle katılmamıştım ama hsbc'nin yarışmasına güvenerek katılmıştır bu da fos çıktı adeta. insanda ne kadar şevk varsa alıp götürüyorlar.
yazık.
Herkese merhaba;
Bu bir açıklamadır ve bu açıklamanın da sizler aracılığı ile diğer forumlarda duyrulmasını rica ediyorum.
Ben Savaş BOYRAZ ; 35 yaş sınırı sebebi ile HSBC fotoğraf yarışamasına katılmadım.
Fakat son günlerde yarışmada dereceye girdiğimi söyleyen kutlama mesajları aldım.Bunun üzerine konuyu araştırmaya başladım ve 35 yaş üstü olan benim yarışmada nasıl dereceye girdiğim konusunda çeşitli yazılar okudum.
Şunun bilinmesi gerekiyor, Google 'da Savaş BOYRAZ diye arattığınızda benim bilgilerime ulaşıyorsunuz, fakat ismi Savaş BOYRAZ olan tek fotoğraf çeker ben değilim.
Ben şimdiye dek hiç bir yarışmaya katılmadım. Genellikle kuş ve doğa fotoğrafları çekiyorum ve çektiğim tüm fotoğrafları paylaşıyorum, yarışma için fotoğraf çekmek gibi bir heves içinde değilim.
Selamlarımla....
Arkadaşlar yarışmaya katılan arkadaşlar olarak toplanıp imza toplayıp dava etsek... Böyle büyük bir yarışmada bu juri üyeleriyle bu oluyorsa varın gerisini siz düşünün. Yarışmaya katılan arkadaşlar snuça bu yarışma icin emek ve para sarfettiler en önemlisi zaman harcandı bunları hesaba katarsak bir özür bu durumu çözmez.
Artık tüm yarışmaya gölge düşmüştür.
Ya tümden yarışmayı iptal etmeliler yada yeniden yarışmayı yapmalılardır ki -bu yeni sarunlara ve sorulara yol açacaktır- jürinin de değişmesi gerektiğini söylemeye gerek yok.
Böyle kumpasları duyuyorduk ama insanın inanası gelmiyordu.
Yazık.
Koca koca adamların düştüğü hale bak.
Rezalet açıkçası..
8 ekimde juri tekrar toplanacakmış arkadaşlar. bekleyelim görelim neler olacak
Dışarıdan bakınca gerek ödülleri ve sponsoru, gerek portfolyo yarışması olması, gerek geçen senenin kazanan portfolyosunun kalitesi, gerek jürisi, gerek düzenleyen kurum (magnum ajans TR temsilcisi fotoğrafevi) vs göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin en saygın fotoğraf yarışması olduğu izlenimini veren yarışmanın ilk 10 finalisti açıklandı. http://www.fotografevi.com/yazidevam.asp?haber_id=121
Ama sonuçlarda dikkat çeken birşey vardı o da Fotoğrafevi'nin eğitmenlerinin ve eşlerinin (alınan duyum bu yönde ben de başkalarının yalancısıyım) listedeki ezici üstünlükleri. Bu isimlerin bulunduğu bir sayfa vardı aslında fotoğrafevinin internet istesinde ama bugünkü gelişmeler sonucunda (FK'da hareket yok ama deviantart'ta bayağı ciddi bir tepki var sonuçlara) öğleden sonra sitedeki sayfa yenilenerek isimler kaldırıldı. Ama göremeyeceğiz diye üzülmeyin. Neyse ki printscreen diye birşey var. 13.50 civarındaki ilgili sayfanın görüntüsü ekte.
Herneyse.... efendim hal böyle olunca tabi yarışma formundaki şu ifadeyi hatırlamak kaçınılmazdı: ""Yarışmaya jüri üyeleri, HSBC Bank A.Ş. ve tüm iştiraklerinde çalışan personel, Netlab Uluslararası Bilgi İşlem ve Haberleşme Hizmetleri San. Tic. A.Ş., Grey İstanbul Reklamcılık Ltd. Şti., TME Medya Hizmetleri Tanıtım Ltd. Şti. ve Fotografevi çalışanlarıyla birinci derece yakınları katılamaz."
Gerçi bu ibare olmasa ne olurdu ama değil mi? Fotoğrafevi'nin düzenlediği bir yarışmada fotoğrafevinin eğitmenlerinin finalist olması ne kadar ahlaklı bir tutum sayılabilirdi ki, değil mi? Bir de tabi yarışmanın başvuru süresinin uzatılması ve bununla ilgili "beklenen bazı çalışmalar yetişmedi mi acaba?" dedikodusu var o ayrı mevzu...
Yarışmanın katılımcılarından biri olarak üzüntü ve şaşkınlığımı dile getirir, tüm ahbap çavuşları kutlar ve başarılarının devamını dilerim. Aferin.